Volt egyszer egy beatkorszak

Bejglikoncert a Piramissal

2016. december 23. - beatkorSzaki

piramis.JPG

A Budai Ifjúsági Park történetéhez a kemény rock tomboló sikere is hozzátartozik. A hetvenes évek második felében a Parkban is fellépő bandák kedvéért országjárásra indult a tizenévesek hada. Elég volt, ha szárnyra kelt a hír: a közönség kedvenc zenekara fellép a közelben, és máris tömegek csápoltak a fröccsgőzös művházakban, hónaljszagú KISZ-kócerájokban. Az Ifipark történetének abszolút nézőcsúcsát a Piramis érte el. Egyik fellépésük alkalmával tízezren tolongtak a Parkban. Ez jócskán elérte az intézmény befogadóképességének felső határát, de szerencsére akkor (még) nem történt baleset. A rajongótábor azonban nem csak „szakadtakból” állt, hiszen a „Piramis-jelenség” a periférián élő fiatalokon túl a tinédzserek jó részét is magával ragadta.

Különös története van az Ifiparkban rendezett 1978. december 23-ai karácsonyi koncertnek. A Park – szabadtérről lévén szó – jellemzően április 30-ától szeptember végéig tartott nyitva, abban az évben azonban nagyon hűvös és csapadékos volt a nyár. Azt találták ki a korabeli promóterek, hogy a Piramis karácsonyi koncertjével pótolják a bevételkiesést, ellenkező esetben számot kellett volna adniuk az alacsony nézőszámokról. A nagy raport elmaradt, mert a Piramis hozta a formáját, és a hivatalos adatok szerint 7773 fizető látogatót csábítottak be a Parkba a szenteste előtti estén.

A hideg miatt kivételes óvintézkedésekre volt szükség. Az együttes cájgjához hőlégfúvókat állítottak be, a színpadot pedig befedték és fűtötték. A többezres tömeg mindenesetre bemelegíthette a teret, mert Révész Sándor a végén már trikóban énekelt. Ez volt az Ifipark történetében az egyetlen téli szabadtéri koncert. A Piramis állítólag háromszoros gázsit kapott érte.

Fotó: Piramis Rajongói Club - G-Portal.

Szerző: Csatári Bence

A teljes szöveg a Volt egyszer egy Ifipark... című kötetben olvasható, Nézőcsúcs és bejglikoncert - a Piramis címmel. 

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7612052755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása