Volt egyszer egy beatkorszak

Keményrock szupergrupp – Taurus EX-T 257582

2017. február 06. - beatkorSzaki

taurus_1.jpg

Magyarország második szupergruppja, a Taurus 1972. április 18-án a sajtónak mutatkozott be, május 1-jén pedig – a Budai Ifjúsági Parkban – a nagyközönség előtt is fellépett. Radics Béla szólógitáros korábban az Atlantis, a Pannónia, a Sankó Group, a Sakk-Matt és a Tűzkerék tagja volt, Som Lajos basszusgitáros a Recordban és a Neotonban zenélt, Balázs Fecó billentyűs ugyancsak a Neotonból érkezett, Brunner Győző pedig a Metro dobosa volt azelőtt.

A zenekar – Radics korábbi elképzelésével ellentétben, miszerint csak nyugati dalokat szabad interpretálni – kizárólag saját, hardrock stílusú szerzemények előadására építette programját. A Radics és Som által képviselt keményebb vonalat Balázs Fecó lírai, himnikus dalai ellensúlyozták. Radics és Fecó mellett Som is énekelt egy-két dalt, illetve háromszólamú vokálokat is előadtak együtt.

Már a nyár elején kislemezfelvételi lehetőséget kaptak, így rögzíthették Radics leghíresebb szerzeményét, a Zöld csillagot, amelynek ő jegyzi a szövegét is. A kislemez másik oldalán a Szólíts meg vándor című Balázs Fecó–Horváth Attila szerzemény kapott helyet.

Elképesztő kezdeti sikereiknek is köszönhetően 1972 nyarán háromszor is a Kisstadionban játszhattak, ebből két alkalommal a Magyarországra látogató Free előzenekaraként. A nyár végén azonban Brunner nyomására Som Lajos helyett Brunner egykori metrós zenésztársa, Sztevanovity Zorán érkezett a Taurusba. Radics nehezen kötötte meg ezt a kompromisszumot, de úgy érzi, csak így léphet előre, Zoránnal ugyanis megnyílnak azok a kapuk, amelyek addig zárva maradtak a zenekar előtt. Nagylemezhez ugyan nem jutnak, de egy újabb kislemezt vehetnek fel és heti két alkalommal játszhatnak a Metro Klubban.

Zorán kapcsolatain keresztül 1973-ban egy jugoszláviai turnéra is eljutnak, ahol azonban a szervező nem fizeti ki a zenekart. Ezen a turnén – az Orange cég szponzorációs szerződése alapján – Taurus-Orange néven léptek fel. A relatív sikertelenség és a tagok türelmetlensége a zenekar feloszlásához vezetett. Hazatérve április végén a Metro Klubban búcsúztak a budapesti közönségtől. Brunner, Zorán és Fecó Ausztriába szerződött vendéglátózni, Radicsot azonban nem hívták magukkal, így ő megalapította az Alligator zenekart, amellyel korábbi Taurusos dalait is játssza, egészen az 1982-ben bekövetkezett haláláig.

1977-ben, egy Piramis-koncert előzenekaraként újra összeállt a Taurus, a doboknál ezúttal Döme Dezső ült. Az együttes örökségét Balázs Fecó is felvállalja az általa alapított Korállal, saját dalai utóbbi repertoárján is szerepelnek.

Fotó: MaNDA.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr112185504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása