Volt egyszer egy beatkorszak

Az első „Radics Béla emlékzenekar” - Aréna

2017. március 03. - beatkorSzaki

arena_zenekar.jpg

Az Aréna zenekart 1968 elején, azt követően alapította Strausz Tibor „Csibu” szólógitáros, Szerényi Károly basszusgitáros, Radócz Mihály ritmusgitáros és Bene István dobos, hogy látták Radics Bélát a Pannóniával koncertezni. 1969-ben már Csibu és Strausz korábbi alma materében, a XIII. kerületi Herman Ottó utcai Általános Iskolában lépnek fel egy farsangi bálon. Említett este azért bír rocktörténeti jelentőséggel, mert jelen van a bulin Takáts Tamás a Karthago, az East és a Takáts Tamás Dirty Blues Band későbbi énekese, aki itt dönti el, hogy rockzenész lesz.

Csibu és Szerényi közel laknak Radics Bélához, aki gyakran látja el őket tanácsokkal, a zenekar így természetesen a Cream és Jimi Hendrix vonalát követi. 1973-ban csatlakozik az Arénához Szaghmeiszter Ödön, aki korábban a Világok fiai együttesben énekelt. A kezdeti amatőr korszak 1974-ig tart, ekkor viszik el katonának Csibut és Szaghmeisztert. 1976 őszi leszerelésüket követően – bár mindegyikük polgári foglalkozást is gyakorol –, kezdenek a zenekarozással komolyabban foglalkozni. Sok vidéki helyszínre is eljutnak, mert Csibu koncertszervezőként számos klubot azzal keres fel, hogy a híres fővárosi Aréna együttesnek vannak még lekötetlen időpontjai.

1977-ben csatlakozik a zenekarhoz Román Rudolf dobos, innentől számíthajuk a klasszikus felállást Csibuval, Szaghmeiszterrel és Szerényivel. Az Aréna a Black Sabbath, a Deep Purple, a Led Zeppelin és a Cream dalait játssza, saját számok írásával nem próbálkoznak. 1979-ben a Metro Klub lesz a törzshelyük, minden hétfőn itt lépnek fel, egy-egy alkalommal a Skorpió és a Piramis előzenekaraként, több ízben Radics Béla is vendégszerepel náluk.

1980-ban Szaghmeiszter abbahagyja az éneklést, helyét pár hónapra Vasadi Gábor veszi át, a dobok mögé pedig Bali György ül. Ebben az évben a Tűzkerékkel koncerteznek, és gyakori vendégei a Budai Ifjúsági Parknak is.

1982-ben a zenekar tagjai a Budapesti Takarító Vállalat ablaktisztító részlegében kapnak munkát. Amikor az Éva Söröző – Radics egyik törzshelye – üvegfelületein dolgoznak, Radics is csatlakozni akar a „munkaközösséghez”. Ez ugyan nem valósul meg, de 1982-ben Csibu azzal keresi fel őt, hogy társuljon zenészként az Arénához, legyenek így együtt az új Tűzkerék. Radics igent mond, így élete utolsó évében Csibu, Szerényi és Bali kíséri Tűzkerék néven, ez a felállás látható a Radicsról élete utolsó heteiben a Budai Ifjúsági Parkban készült filmrészleten is.

Gyakran lépnek fel az Aréna ekkori állandó klubjában, az Újpesti Szövőgyár Némethy Ernő Művelődési Házban. Radics 1982. október 18-i halála után a még lekötött bulikat Tűzkerék néven hozzák, majd 1983 végéig Aréna néven játsszák Béla dalait, ezzel tulajdonképpen az Aréna az első „Radics Béla emlékzenekar”. A tagok azonban 1984-ben abbahagyják az aktív zenélést.

Fotó: Passzio.hu.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr6412275441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása