Volt egyszer egy beatkorszak

Pandora új vizekre evez – Bill és a Box Company

2017. július 14. - beatkorSzaki

1986 elején Vikidál Gyula kilépésével a Pandora’s Box énekes nélkül maradt. Bencsik Sándor szólógitáros, Zselencz László „Zsöci” basszusgitáros és Pálmai Zoltán dobos ekkor hozza létre a Metal Company nevű formációt azzal a szándékkal, hogy a P. Box mellett egy alternatív formációval is fellépési lehetőséghez jussanak. Babári József – művésznevén Mr. Basary (ejtsd: Miszter Bazári) – előbb a Metal Company billentyűse és énekese lett, később azonban a P. Boxba igazolt. 1986 őszén Deák „Bill” Gyula csatlakozott a Metal Companyhez, így néhány koncert után felvették a Bill és a Box Company nevet, amelyet néha Bill Box Company formában is használtak. A névváltozást Bill belépésén kívül az is indokolta, hogy Cserháti Pityi felhagyott az aktív zenéléssel és a P. Box név használatát illetően Bencsikkel ilyen kompromisszumos megoldásban állapodtak meg.

A Bill és a Box Company koncertjein a korábbi P. Box-dalok mellett Bill a Hobo Blues Bandben énekelt számait is játszották, kiegészítve néhány Hendrix- és Cream-feldolgozással.

A formáció hivatalos kiadványt nem rögzített, egy ebben a korszakban írt daluk, a Ha egyszer megszólalnál amatőr koncertfelvétele – Ha megszólalnál címmel – majd csak 1995-ben kerül fel egy Bencsik Sándor emlékére összeállított válogatáslemezre.

1987 nyarán Bencsik disszidál, majd tisztázatlan körülmények között életét veszti a traiskircheni menekülttáborban. Helyét még 1987 késő nyarán Felkay Miklós vette át a zenekarban, amely 1988-ban még koncertezett, majd Bill ettől kezdve saját nevén kezdett szólókarrierbe.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1112662255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása