Volt egyszer egy beatkorszak

Ilyen is volt – A magyar beat titkos sztárzenekarai - Generál

2017. november 28. - beatkorSzaki

general_rockbook_5.jpg

A Generál azért nem volt annyira titkos sztárzenekar, hiszen több albumuk megjelent, a Csöngess be hozzám jó barátot mindenki dúdolni kezdi Magyarországon, ha meghallja. De mégis, a tagok később jóval nagyobb sikereket értek el, mert a Generált az ág is húzta.

A zenekar 1971-ben többek között  a Ferm romjain alakult, s története során tagjai voltak Horváth Charlie; Révész Sándor; Novai Gábor; Karácsony János; Tátrai Tibor; a Rock Színház alapítója, Várkonyi Mátyás és az LGT dobosa, Solti János – elképesztő névsor ez egyetlen magyar zenekarnak. Mellettük a Mikrolied vokál, a legjobb magyar beatcsajokkal, Szigeti Edittel, az első magyar női szólógitárossal vagy Bódy Magdival.

os-general.jpg

Az Ős-Generál: Ákos István akkordgitáros, zenekarvezető, Reck Lajos dobos, Novai Gábor basszusgitáros, elől a Mikrolied vokál tagjai, Várszegi Éva és Bódy Magdi

Nem is meglepő, hogy a Generál-dalok is kimunkáltak voltak, mai füllel hallgatva is egyben vannak, a hangzásuk modernnek hat most is. A diszkótól a pszichedeliáig mindent megtalálunk bennük, szórakoztatóak, de a mélység is ott van a számokban. Tomboló sikerük is volt, de akkoriban egy magyar zenekarnak a legnagyobb gondja a felszerelés beszerzése volt, és ez őket is sújtotta. Minden gázsijuk erősítőkre, gitárokra ment el, mégis sikerült stadionkoncertekig eljutniuk. Külföldön egyszerűen imádták az angolszász hangzású zenét játszó együttest. Szerencséjükre melléjük állt a magyar koncertszervezés atyja, Hegedűs László, először sajtósként, majd bookerként, menedzserként is szervezte a külföldi fellépéseiet. Végül az Everybody Join Us című daluk, amit egy angol slágergyáros szerzőpáros írt, Hollandiában első lett a slágerlistán.

Ma már nincs magyar kiadó és menedzsment, aki ne adná fél karját azért, hogy a zenekara öt-hatezer néző előtt játsszon Hollandiában, és a daluk első legyen a slágerlistán, de a lemezkiadó és Erdős Péter, a Hungaroton erős embere nem csapott le a sikerre, és nem tolta a zenekart se külföldön, se itthon. Állítólag a magyar piacon veszélyesnek tartotta a Generált az akkor alakuló Neotonra, ezért egyre nehezebben jelentek meg az együttes új albumai. Mivel nem tudtak állandóan jelen lenni a külföldi piacokon sem – akadozva kaptak vízumot, kijutási lehetőséget –, a külföldi sikerek sem tudták ellensúlyozni az itthoni mellőzöttséget. A zenekar szétesett, igaz, a Generál még ezután is tudott újítani Horváth Charlie és Tátrai Tibor személyében, de hogy mennyi volt a formációban, azt már csak érezhetjük, hiszen a lehetőséget nem kapták meg.

Fotó: Rockbook, Fortepan/Urbán Tamás.

Szerző: Réz György

A blog a Hangfoglaló program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr5813114488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása