Volt egyszer egy beatkorszak

A magyarok nyilaitól ments meg, Urunk, minket!

A Generál angol nyelvű lengyel nagylemezei, 2. rész

2018. február 01. - beatkorSzaki

Heart of Rock (Musa Polskie Nagrania SX 1761), 1979.

88670.jpg

Várkonyi Mátyás és Novai Gábor 1975 végére ismét csapatépítő üzemmódba kapcsoltak, ugyanis a Generált szabályosan szétcincálták más zenekarok: Karácsony János a Locomotiv GT gitárosa, Révész Sándor pedig a Piramis énekese lett. Maradt Póta András, aki mellé egy fantasztikus ötlettel leszerződtették Solti Jánost, az akkori fiatal dobos-generáció egyik legtehetségesebb művészét, és fuzionáltak az Olympia együttessel, ahonnan Horváth Károly „Charlie”, az egyik legegyénibb hangú és legjobb mozgású énekes (a Balettintézet növendéke is volt évekig) és Tátrai Tibor gitárvirtuóz érkeztek.

88671.jpg

Horváth Charlie

Véget nem érő próbák következtek a zenekar számára a gyakorlatilag tagnak számító Miklós Tibor szövegíróval, a technikusok pedig titkos pincékben építették az ország akkori legjobb hangcuccainak egyikét. A hangszerek és effektek terén először a Generál (vagyis Tibusz) használt „voice box”-effektet, ami nálunk „szájgitár”-ként épült be a köztudatba. Várkonyi Mátyás is a kor legnépszerűbb billentyűs hangszerein, Fender zongorán, Solina Stringsen, Korg szintetizátoron és a soul-funky stílusban Stevie Wonder óta kötelező, jellegzetes megszólalású Hohner D6 Clavineten játszott, a két dobos pedig üvegdobokon, ami a látványt is megsokszorozta a koncerteken.

A hatalmas készülődésről csak híreket hallott a magyar zenésztársadalom, aztán a bemutatkozó koncerten lesápadtak a kollégák: a Generál akkor lemosta szinte a teljes magyar szakmát! Egy valamivel azonban nem számoltak: azzal, hogy minimum egy évtizeddel megelőzték a korukat. 1976-ban a magyar fülek még nem voltak felkészülve a Generál abszolút világszínvonalú, korszerű zenéjére. Pedig óriási slágerek követték egymást a koncerteken a Zenegéptől a Könnyű álmot hozzon az éjig. (A „kölyök-” és az új Generál Zalatnay Saroltának is készített egy-egy kiváló nagylemezt, a Szeretettel és a Színes trikó, kopott farmer címűeket).

88674.jpg

Várkonyi Mátyás

1977-ben jelent meg első albumuk, a Zenegép, majd az az évi Metronóm’77 televíziós Táncdalfesztiválon a Különös szilveszter a Magyar Televízió különdíját nyerte el. Ekkorra Solti János már átigazolt a Locomotiv GT együttesbe. A Generál határainkon túl nagyobb közönségsikert ért el, mint itthon, főleg a hazai terepnek számító Lengyelországban. 1979-ben jelent meg az új felállás második itthoni nagylemeze, a Piros bicikli. Dr. Erdős Péter sugallatára a disco ritmusokat ötvözték a mulatós magyar nóták stílusával, évekkel megelőzve ezzel a mulatós műfaj első fecskéit, viszont Tátrai Tibusz meghallva a címadó dalt azonnal kilépett a zenekarból.

1978 decemberében Lengyelországban készült egy nagylemezük angol nyelven, a Heart of Rock. Ez a Zenegép, a készülő hazai Piros bicikli, magyar rádiófelvételek és más dalok keveréke, az összes angol szöveget Galla Miklós írta. A Mikrolied vokál akkor már nem tartott a Generállal, viszont két zseniális énekesnő dolgozott a lemezen vokalistaként: Cserháti Zsuzsa és Szánti Judit. Az alábbi számok hallhatók a korongon:

A. oldal:

  1. Heart of Rock (Alvó város)
  2. Gonna Be A Star (Te is lehetsz sztár)
  3. Freeze Me
  4. General Boogie (Generál-bugi)
  5. Faraway the River Ends (Útra hív a dal)
  6. Cupido

B. oldal:

  1. Yeti, Man of the Mountain (Yeti, a hegyi ember)
  2. Take the World by Suprise (Különös szilveszter)
  3. Feather-Light Dreams (Könnyű álmot hozzon az éj)
  4. We Don’t Rip It Up (Távoli rokonok)
  5. Don’t Tune It Down (Játszd újra el)

general_ch_front.jpg

general_ch_back.jpg

A lemez felvételeit M. Pakosiewitz és H. Jastrzebska-Marciszewska készítették, a borító ötlete a Generál együttesé volt. Ezen a tasakon is olvasható a hátoldalon egy lengyel és angol nyelvű összefoglaló a Generál munkásságáról, Miklós Tibor tollából.

A lengyel Heart Of Rock LP-t követően jelent meg Magyarországon a Piros bicikli, de Tátrai Tibor távozását követően hamarosan Horváth Charlie és Póta András is elhagyták a zenekart. Várkonyi Mátyás Miklós Tiborral megalapította a Rockszínházat, Novai Gábor pedig a rock and rollos Hungariában folytatta pályafutását.

Fotók: Fortepan/Urbán Tamás.

Szerző: Rozsonits Tamás

 A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr413622738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása