Volt egyszer egy beatkorszak

A magyarok nyilaitól ments meg, Urunk, minket!

Locomotiv GT

2018. február 27. - beatkorSzaki

Locomotiv GT (EPIC EPC 80229, 1974.)

lgt_1973.jpg

„A következő rockszenzáció Keletről jön, nem Nyugatról!” – Roy Carr, az egyik legmérvadóbb angol rockzenei szakújságíró ezt a címet adta a New Musical Express, a kor legrangosabb zenei szaklapjának 1972. augusztus 12-i számában megjelent cikkének, majd így kezdte a tudósítását: „Locomotiv GT – jegyezzék meg ezt a nevet. Nagyon sok jót fogunk még hallani erről a zenekarról!” Jóslata valóra vált. Soha magyar zenekar nem került még olyan közel a világhírhez, mint az LGT.

Hazánk első szupergruppja viharos sebességgel indult, és később sem lankadt a lendület. A négy zseniális alapító zenész nagyon hamar szétfeszítette saját kereteit: 1973 januárjában Frenreisz Károly kilépett, helyére Somló Tamás érkezett. Laux József rendkívül profi menedzselésének (egyik) eredményeképp az LGT 1973-ban Londonban fellépett az Alexandra Palace-ban rendezett Ally Pally Fesztiválon, vagyis a Londoni Zenei Fesztiválon. Az egész estet rögzítette a The Rolling Stones akkori producere, Jimmy Miller, és látva-hallva a magyar zenekar produkcióját, rögtön szerződtette a csapatot a saját produkciós irodájához, és lemezszerződést írt alá velük.

lgt_73_front.jpg

lgt_73_back.jpg

A felvételek 1973. október végén kezdődtek meg a CBS londoni stúdióinak egyikében, a keverést a De Lane Lea Studiosban végezte Andy Johns és Michael Pela, a produceri munkálatokat pedig Jimmy Miller és Andy Johns látták el. (Jimmy Miller dolgozott többek között a The Rolling Stones, a Traffic, a Blind Faith, a Spooky Tooth, a Plasmatics, a Primal Scream és a Motörhead lemezein, Andy Johns pedig mások mellett a The Rolling Stones, a Led Zeppelin, a Free, Rod Stewart, a Van Halen és a Guns N’ Roses zenekarokkal). Az LGT-s srácoknak először furcsa volt, aztán hamarosan megszokták, hogy világsztárok kukkantottak be hozzájuk a stúdióba: Jack Bruce, a Cream basszusgitárosa játszik is a lemezen (She’s Just 14 – szájharmonika), de Ronnie Wood is, aki hamarosan a The Rolling Stones gitárosa lett, titokban ott randizott Pattie Harrisonnal (eredeti nevén Pattie Boyd), George Harrison akkori feleségével. Jack Bruce a felvételek végén úgy köszönt el friss barátaitól, az LGT tagjaitól a stúdió parkolójában, miközben bepréselte magát a Lamborghini vagy Ferrari autóinak egyikébe, hogy: „Tudjátok, srácok, én éppen olyan kommunista vagyok, mint ti!” Azt hitte, akik a Vasfüggönyön túlról érkeztek, mindannyian kommunisták. Tévedett.

A Locomotiv GT lemeze 1974-ben jelent meg Angliában és az egész világon, cím nélkül. A lemez szinte megegyezik a harmadik LGT-album, a Bummm! anyagával. Amikor Jimmy Miller meghallgatta a Bummm!-ot, elkérte a mesterszalagot, mert jó füllel azonnal megérezte, hogy azt a lemezt többé soha nem lehet úgy feljátszani, annyira kiszaladt Budapesten, a technikai kőkorszak ellenére. Sajnos a magyar felvételeket nem tudta használni a sok-sok összeírás miatt – a sávok egymásra játszása a kezdetleges technikai körülmények miatt. Azonban az angliai felvételek miatt sem kell pironkodnia a zenekarnak. Világszínvonalú.

A. oldal:

  1. Rock Yourself (Ringasd el magad)
  2. Gimme Your Love (Szeress nagyon)
  3. Free Me (Szabadíts meg)
  4. Confession (Vallomás)
  5. She's Just 14 (Ő még csak tizennégy)

B. oldal:

  1. Won’t You Dance with Me (Gyere, gyere ki a hegyoldalba)
  2. Hey, Get the Feelin’(Hej, gyere velem!)
  3. Waiting for You (Mindig csak ott várok rád)
  4. Serenade (Szerenád – szerelmemnek, ha lenne)
  5. Back Home (Visszamegyek a falumba)
  6. Jenny’s Got a New Thing (Segíts elaludni)

lgt_73_a_side.jpg

lgt_73_b_side.jpg

A lemezt Barta Tamás, Laux József, Presser Gábor és Somló Tamás játszották fel, közreműködött Jack Bruce szájharmonikán és Jimmy Miller ütőhangszereken. A szövegeket Adamis Anna írta. 2001-ben Laux József megjelentette Magyarországon Locomotiv GT: London 1973 címmel CD-n (JLX Kiadó, JLX 22140206), a gyűjtők nagy örömére.

A lemez megjelenése után a Locomotiv GT legénysége (és leánya, Adamis Anna) Londonban felszállt egy Jumbo Jetre, és elindult Los Angelesbe, ahol egy újabb lemezfelvétel várt a csapatra. A gépen pezsgőt bontottak, úgy ünnepelték Laux Józsit, a kiváló menedzsert. Akkor és ott úgy tűnt, számukra minden lehetséges. Nem rajtuk múlt, hogy nem úgy alakult.


Fotók: Fortepan, LGT-archívum.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7713701752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása