Volt egyszer egy beatkorszak

Korszakokon át – Nevada zenekar

2018. március 03. - beatkorSzaki

nevada_1963_danuvia_pollak_janos_kubicsek_sandor_paulov_istvan_krausz_ferenc_techn_-meszner_tibor_stryczek_jozsef-kubicsek_gyorgy.jpg

Pollák János, Kubicsek Sándor, Paulov István, Krausz Ferenc (technikus), Mészner Tibor, Stryczek József, Kubicsek György (1963)

A Nevada legendás zenekar volt a beatkorszakban, majd a hetvenes években újra nevet szerzett magának egy megújult felállással. Játszott itt Radics Béla, Vörös István, Fischer László, Závodi János és Gallai Péter is.

Az alapítók Kubicsek Sándor basszusgitáros; testvére, Kubicsek György szaxofonos; Pollák János és Mészner Tibor szólógitárosok; Stryczek József énekes és billentyűs, illetve Paulov István a dobos voltak. Érdekesség, hogy Stryczek József később dobosként lett ismert a Pannónia tagjaként.

A megalakuláskor, valamikor 1963 körül Radics Béla is lejárogatott az alakuló, még névtelen zenekar próbáira. Amikor névválasztásra került a sor, felmerült, hogy a Sierra Nevada nevet vegyék fel, azonban Béla javaslatára rövidítettek Nevadára. Egészen valószínűtlen a történet ezen része, hiszen – ahogy a későbbiekben majd kitérünk rá – Béla az 1974 és 1975-ös években tagja lesz az összeállításában addigra teljesen kicserélődött együttesnek, aminek még a nevét is ő adta mintegy tíz évvel korábban.

1964-ben a zenekar oszlopos tagja lett Bencsik Zoltán, ekkoriban kerülnek fellépőként a Danuvia Hotelbe, és innentől kezdve Budapest egyik legsikeresebb feltörekvő zenekarának számítottak. 1965-ben a Beatzenekarok vetélkedőjén első díjat nyertek, ezzel lehetőséget kaptak egy rádiófelvételre.

Néhány hónapig még Túry Árpád is játszott az együttesben, aki aztán a Liversing legendás énekese lett. Az évtized közepén Paulov István behívták katonának – ő a leszerelése után a Nivram tagja lett –, helyére Kertész László „Kabóca” érkezett. A tagság az évtized végére egyrészt a katonaság, másrészt a tagok tanulmányai miatt kicserélődött, és a továbbiakban is állandóan változó felállással működött.

1972-ben került a zenekarba Fischer László, vele már pesti körökben menő zenekarnak számított a Nevada. Az ekkori, Csolti István basszusgitáros, Guzsváry Csaba billentyűs, Döme Dezső dobos alkotta formációban Kertész László énekelt, és ő volt a zenekarvezető is. A Nevada alapvetően feldolgozászenekar volt mind a beatkorszakban, mind ekkor, de a korszak menő rockslágereit játszották.

nevada_1972_v_kerteszlaszlo_fischerlaszlo_fabianattila_csoltiistvan.jpg

Kertész László, Fischer László, Fábián Attila, Csolti István (1972)

1973 végén Radics Béla komoly válságba került, zenekara, az Alligátor megszűnt és korábbi zenésztársa, Döme Dezső javaslatára Kabóca Fischer helyére bevette a Nevadába Bélát. Ezzel kicsit változott a zenei világuk, keményebb dalokat kezdtek játszani, illetve Radics Béla magyar nyelvű szerzeményeit is repertoáron tartották. Béla azonban ezekben az években nem tört vezető szerepre, csak egy gitáros volt egy együttesben. Életvitele miatt azonban egy idő után már nem volt tartható a jelenléte a Nevadában, 1976-ban ezért is alakította újjá a Tűzkereket. Helyére a fiatal gitárvirtuóz, Vörös István érkezett, akinek Radics Béla posztján kellett helyt állnia – így például foggal is gitározott –, és játszották tovább egy ideig Béla számait is.

nevada_19740404_m7_mikrobuszelott1_verz1_radicsbela_kerteszlaszlo_domedezso_csoltiistvan_guzsvarycsaba_1.jpg

Radics Béla, Kertész László, Döme Dezső, Csolti István, Guzsváry Csaba (1974)

A zenekar a ’80-as évek elején változó tagsággal a nyugati vendéglátóipar felé vette az irányt, 1984-ben például olyan felállásban, ahol a Piramis megszűnése miatt Závodi János gitározott és Gallai Péter volt a billentyűs-énekes.

Az együttes a 2000-es években még az Antarktiszon is játszott egy kirándulóhajón.

Fotók: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4313711436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása