Volt egyszer egy beatkorszak

A hard rock szele – Sirokkó

2018. március 26. - beatkorSzaki

sirokko_promo_afalnal.jpg

A Sirokkó egy 1983 elején alakult szupergrupp, tagjai Varga Miklós énekes, Lugosi László gitáros, Scholler Zsolt basszusgitáros és Soldos László dobos voltak. A banda megalakulásához összetett, több szálon futó előzménytörténet kapcsolódik, hányatott fennállása során pedig további híres zenészek is megfordultak benne.

Az együttes alapító tagjai korábban, amikor még csak amatőr zenészeknek számítottak, már játszottak közös zenekarban. Soldos László, Lugosi László és Scholler Zsolt 1978 előtt évekig a Fáraóban – mely együttes nem azonos az 1986-ban Gidófalvy Attila által alapított, azonos nevű zenekarral – zenélt együtt, mielőtt Lugosi a Beatricébe, Scholler pedig a Korálba került, Soldos pedig a Tűzkerék tagja lett. Soldos László és Varga Miklós 1980-ban a Zenit nevű zenekarban dolgoztak együtt, ahol Nagy István, a Mini korábbi tagja volt a basszusgitáros, és Aszalós Zoltán, a Beatrice egykori zenésze volt a billentyűs.

sirokko_promo_afalnalulve.jpg

Varga Miklós az év végén a P. Box énekese lett, ezzel egy időben Soldost behívták katonának. 1982-ben Varga elhagyta a P. Boxot, hogy az újonnan megalakuló P. S. Band, illetve az ebből létrejött Safari tagja legyen.

Az eredeti tervek szerint Lugosi, Soldos és Lugosi korábbi zenésztársa a Dinamitból, Papp Gyula alakított volna a Sirokkót P.S. Band néven, ehhez a formációhoz csatlakozott Varga Miklós, és Bela Swardmark magyar származású svéd állampolgár lett volna a gitáros. Ez a felállás felvett egy kislemezt, majd személyi ellentétek miatt Lugosi és Soldos kilépett a bandából, mely ezután a Safari nevet vette fel. Lugosi és Soldos a Korálból kilépett Scholler Zsolttal alapította meg végül a Sirokkót, ahol a Safari mellett Varga Miklós párhuzamosan énekelt. Varga volt talán az első rockzenész, aki egyszerre két banda tagja is volt, amikor a Sirokkó énekesi posztját is elvállalta.

A Sirokkó klasszikus hard rock zenét játszott, mely azonban a nyolcvanas évek derekán már nem volt trend, és bár megjelent egy kislemezük, rajta két olyan dallal, mely hatalmas sláger lett volna három-négy évvel korábban, azonban ekkor már nem voltak elegendőek nagyobb sikerek eléréséhez. A zenekar dalainak szövegét az a Csiga Sándor írta, aki az első P. Box-album és A zöld, a bíbor és a fekete szövegét is írta.

Varga Miklós talán nem mellékesen az István, a király sikere hatására már nem tudta vállalni a továbbiakban két zenekar énekesi feladatait, és Soldos Lászlóval 1984-ben megalakította a Varga Miklós Bandet. Ezután Lugosi hagyta ott az együttest, és újra a Bikiniből éppen kilépő Nagy Feróval folytatta. Helyére Felkai Miklós, a Color gitárosa érkezett. A Sirokkó Galántai Zsolttal, az Ossian későbbi dobosával és Bazári József énekessel működött tovább. Őt Tisza József, az East korábbi énekese követte. Ezzel az utolsó felállással egyetlen bulit játszottak a Szegedi Ifjúsági Napokon. A zenekar feloszlásához végül Scholler Zsolt disszidálása vezetett. 

Köszönjük a kiegészítést Galántai Zsoltnak és Scholler Zsoltnak!

Fotók: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7813780070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása