Volt egyszer egy beatkorszak

Két lakkcipő, ha csattan - Komár László

2016. november 28. - beatkorSzaki

komarlaszlo2.jpg

Komár László 1944. november 28-án született, Adásztevelen. Első fellépései a Földmunkát Gépesítő Vállalat KISZ-szervezetének együttesével, a Tacskóval voltak Pocsajon és a Veres Pálné Gimnáziumban. A felállás Komár zenekarba kerülése után, 1962-ben a következő volt: Komár László ének, Faragó „Judy” István gitár, Atkári Lajos ritmusgitár, Tihanyi Gyula dob, Varga Tibor billentyűk. A későbbiekben Zalatnay Cini, Komár László egykori barátnője is becsatlakozott.

A repertoárjuk többek között Spencer Davis-, Cream-, Jimi Hendrix- és persze Elvis Presley-dalokból állt. Azonban a zenekar első nagyobb megmérettetésén, a Ki mit tud?-on – ahova egyébként a tagok Komár nélkül neveztek be – nem szerepelt jól, így a Tacskó nevet a rossz emlékek miatt inkább megváltoztatták. Komár László ekkoriban látta Romy Schneider híres filmjét, a Scampolót. Megtetszett neki a név, így jött létre megújult lendülettel a Scampolo zenekar. A névváltás jó ómen volt, a banda ugyanis egyre sikeresebb lett, a Dália Klubban és keddenként az Ifiparkban is zenéltek. Hovatovább, saját klubjuk is lett: a „Földgép” Vállalat KISZ-helyisége, a Vigyázó Ferenc utcai Scampolo Klub. Felléptek a korszak sztárjaival, Bergendyékkel is, akik – Komár László visszaemlékezésének tanúsága szerint – nem tűrték, hogy farmerben zenéljenek velük.

A Scampolo történetében új fejezetet nyitott, mikor Faragó Judyt behívták katonának, ráadásul Tihanyi Gyurinak is szolgálatba kellett állnia. Judy helyébe Harmath László lépett, Gyuri helyett pedig Mihály Tamás érkezett. Ekkoriban váltott Komár László és Zalatnay Cini, a kissé zűrös páros is, és megalapították a Dogs zenekart, Maksa Bélával egyetemben. A Scampolóban Kürtös Gyuri és Ádám Kati vették át a helyüket. 1966-ban Komár elindult az első Táncdalfesztiválon Mit bánom én című dalával, amelyet az Illés kísért. 1967-ben, miután Judy letöltötte szolgálatát, ismét felmerült a Scampolo újraélesztése. Az új Scampolóba nyolc hónap erejéig Presser Picit is el tudták csábítani. Danyi Attila, a banda ekkori vezetője azt nyilatkozta, hogyha Pressert nem hívja el az Omega, egészen máshogyan alakulhatott volna a sorsuk. Pici és Komár László egyébként legendásan jó barátok voltak. Presser volt az, akinek segítségével Komár az első kislemezét is felvette, rajta az És című szerzeménnyel – amelyet Adamis Anna írt – és a Kocsmadal az északi hosszúság századik fokánnal. Szintén Pici hívta meg a zenészt a Vígszínházba 1972 szeptemberében, hogy működjön közre a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalben. Ezekben az években Komár amúgy már a Non-Stop együttesben játszott. Érdekesség, hogy Fodor Ákos költővel is nagyon jó kapcsolatot ápolt, s mikor szövegírásra adta a fejét, gyakran átnézette írásait a haikuk magyar mesterével.

komarlaszlo.jpg

Szentkirályi utca, Komár László "orvos" és Harmat László "beteg" (Scampolo együttes) a sztomatológián, mikrofonnal Ránki Júlia riporter.

1973-ban ismét összekerült Komár és Judy, a Szemek, Szájak, Szívek zenekarban, amelyet egy évre rá Sprintre kereszteltek át. Első sikerük a Postakocsi című szerzemény volt, azonban a rádiófelvételt csak egy nagylemez követte, 1978-ban, egy évre rá pedig fel is oszlottak. Ezután Komár László szólózenészként tevékenykedett, 1981-ben jelent meg első önálló nagylemeze, a Komár László, amelyet számos másik követett. A magyar Elvistől a filmes karrier sem állt messze. Első szerepét a Maraton című filmben kapta, melynek főhőse egy zenész, akinek ex-zenekara nagy sikereket ér el, míg az ő élete kudarcba fullad. Habár ironikusnak érezte, hogy ő játssza a karaktert, mégis elvállalta a munkát.

Nem véletlenül tisztelték sokan a magyar Elvis Presleyként, hiszen Komár a magyarországi Elvis Klub tiszteletbeli elnöke volt, Faragó Judyval, Scampolóbeli társával egyetemben. 2012. október 17-én hunyt el, kérésének megfelelően egy hetvenes évekbeli Cadillac-kel szállították koporsóját a temetésre.

A szöveg alapjául Komár László Táncoló fekete lakkcipők című, 2005-ben megjelent önéletrajzi könyve szolgált.

Fotó: Index.hu, Fortepan/Malcsiner Ferenc.

Szerző: Murzsa Tímea

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3212004740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása