Szolnoki szólamok – Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Komarov-terem (Szolnok)

2019. január 15. - beatkorSzaki

komarov-terem.jpg

Az egykori Móricz Zsigmond Művelődési Ház, később Komarov-terem a szolnoki könnyűzenei élet meghatározó helyszíne volt az 1960-as évektől közel három évtizeden keresztül. 

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház átnevezése Komarov-teremre bizonyára 1967. április 24-e után történt, Vlagyimir Mihajlovics Komarov halála után. Egy 1969-es Néplap-cikkben található a terem első említése mint a leégett Centrum áruház egyes osztályainak lehetséges átmeneti helyszíne.

1974. május 1-jén megnyílik az Ifjúsági Park, amelynek ifjúsági ház funkcióval a háttérintézménye lesz a ház, a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központ égisze alatt. Ebben a funkciójában 1978. nyarának végéig „üzemel”. 1975-től bő két éven át Molnár Tamás, a formálódó Inconnu Group művészcsoport egyik alapítója az igazgatója. A helyet az Art-Pool adatbázis is nyilvántartja, mint az egyik vidéki avantgarde-művészeti helyszínt, 1976-ban.

Ifjúsági házként a Komarov-terem rendszeresen próbatermeket biztosít szolnoki zenekaroknak: az Intergrálnak, a POP együttesnek és a POP Consort együttesnek. Itt alakul meg 1973-ban a város első dzsesszklubja. Programjai keretében olyan helyi legendák lépnek rendszeresen a színpadra, mint a POP, az Integrál, a CÉ-CÓ és a Fantom, valamint országos hírű progressziv formációk: a Mini, a Syrius, a Kis Rákfogó és Kovács Gyula, legendás dzsesszdobos együttesei (e zenekarok zöme a dzsesszklubnak köszönhetően lép fel itt).

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7314564716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.