Volt egyszer egy beatkorszak

Előkerült egy újabb rocktörténeti relikvia, a P. Mobil Magyarország alakú gitárja

2020. március 10. - beatkorSzaki

pmobil_19840923_bip_plakat_shadow-oldboys_2.jpg

1984-ben megjelent a harmadik P. Mobil-nagylemez, a Honfoglalás. Régi adóssága volt ez a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnak, a popzene nem szokott elbírni egy hatéves spétet, ráadásul a később megírt István, a király már 1983-ban megjelent. A Honfoglalást 1978-ban még nacionalista műnek könyvelte el a politikai vezetés, 1983-ra már meg lehetett őket hintáztatni a már említett István, a királlyal, majd rá egy évvel megjelenhetett a P. Mobil nemzeti témájú szvitje is. A borítón és a plakátokon pedig feltűnt egy gitár, melynek alakja a Trianon utáni magyar államhatárokat követi. Az 1920 előtti határokról ekkor még persze szó sem lehetett.

pmobil_19850604_esztergom4_tunyogipeter_donaszytibor_sarvarivilmos.jpg

Tunyogi Péter, Donászy Tibor és Sárvári Vilmos

Így vagy úgy, de legendás lett a gitár Sárvári Vili, a P. Mobil gitárosa kezében. A lemezen Vili nem játszott vele, de koncerteken természetesen a P. Mobil 1985 végi megszűnéséig használatban maradt. A hangszer cseresznyefa testét, jávorfa nyakát a mahagóni betéttel Turcsák Tibor készítette. Ő építette be a testbe a DiMarzio hangszedőket és a tun-o-matic húrlábat is. A fejen látható Gitison márkanév is az övé. Vili később átépíttette az elektronikát Medgyesi Tiborral. Schaller kulcsokkal és húrsatuval szerelték fel, Bartolini hangszedővel és Floyd Rose tremolóval. Ez az állapot látható A zöld, a bíbor és a fekete 1995-ös négy tenor klipjében, de ekkoriban koncerteken Vili a továbbiakban nem használta.

02.jpeg

01_1.jpg

Miután 2003-ban Vili a P. Mobilról szóló könyvében mindkét magyar hangszerkészítő mestert megnevezte, Turcsák mester megdühödött és visszakérte a szerinte csak kölcsönbe adott hangszert. Vili pedig visszaadta. Különösebben nem esett nehezére, a gitár, bár külsejében üzenetet hordoz, hangszerként elég kényelmetlen darab. Amint tehette, visszaállt kedvenc Fender Stratocastere használatára.

turcsaktibor_1985.jpg

Turcsák Tibor 1985-ben a gitárral
Az elmúlt hónapokban Kosik Kristóf hangszerőrült megalkudott Turcsák Tiborral, és a gitár újra előkerült. Áprilistól egy időszakos P. Mobil-kiállítás keretében lesz megtekinthető a Rockmúzeumban.

A napokban fejeződött be a gitár restaurálása a Vintage ’52 szakembereinek segítségével. A testet és az elektronikát is rendbe rakták, akár játszani is lehet rajta. Mivel Vili szerencsére eltette az 1995-ös átalakításkor kiszerelt korábbi alkatrészeket, a hangszert az 1995-ös konstellációjának megfelelően restaurálták.

03_1.jpg

Szerző: Bálint Csaba

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3415513390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása