Volt egyszer egy beatkorszak

„A magyar könnyűzenei élet krémje megfordult nálunk” ‒ Bergendy Istvánra emlékeztünk gyermekeivel [Podcast]

2024. július 26. - beatkorSzaki

fortepan_262621_1_1.jpgA Bergendy-zenekarnak nem volt külön próbaterme, így sokszor Bergendy Istvánék nappalijába készültek a következő fellépésre, vagy éppen született egy új dal. Ifjabb Bergendy István és Bergendy Barbara a Beatkorszak podcast adásában arról is beszéltek, hogy a hetvenes-nyolcvanas években szinte a teljes magyar könnyűzenei élet megfordult náluk.

Tovább

Az első Lemezlovagok ‒ A diszkózás kezdete a hatvanas években

fortepan_125712.jpgAmikor nekigyürkőzünk, hogy megírjuk a hazai diszkózás izgalmas és szövevényes történetét, azonnal fel kell tenni az egyik legfontosabb kérdést: hol rendeztek először rendszeresen diszkót Magyarországon?

Tovább

Száguldás két- és négykeréken – BMX-ek, a rollerek, motorok és az autók a magyar dalokban

fortepan_269982.jpgEbben a cikksorozatban a rendszerváltás előtti magyar könnyűzene és a sport kapcsolatát igyekszem körbejárni. Ez a kutatás vonatkozik a sport témájú dalokra, a zenészek sportmúltjára, élsportolóink popzenei felvételeire, a különböző sportegyesületek indulóira, a különféle sportesemények tiszteletére írt dalokra, valamint az olyan sport témájú filmekre, amelyeknek betétdalai beat-pop-rock stílusú szerzemények. Az első részben a Zenével az edzett ifjúságért elnevezésű, 1977-ben meghirdetett dalpályázat döntőjébe jutott 12 szerzeményt mutattam be, majd az egy évvel később kiírt újabb pályázat legjobb dalait és azok előadóit vettem górcső alá, most pedig a sportolásra is alkalmas közlekedési eszközök világában merülök el. Az ebben a témakörben létező dalok felsorolása nem teljes, csak egyfajta kóstoló a könnyűzene és a sport érintkezésének témaköréből.

Tovább

Suhanás – Somló Tamás az ezüstszürke sportkocsiban

A hősöm és én

fortepan_202967_2.jpgAz ember életében a tíz és tizennégy éves kora közötti időszak a legfurább. Akik egy-két hónappal korábban kezdenek érni, ekkortájt elképesztően nagynak és felnőttesek tűnnek. Vezérbika természetesen mindenkit megelőzött, biztos ezért is lett ő a vezérbika.

Tovább

Fekete kalap és fekete szemöldökök – egy kávé Zalatnay Cinivel

A hősöm és én

karnaufanna-foto.jpgA négyeshatost várom a Margit híd, budai hídfőjénél, jön át a zebrán egy lány. Morcos, és két copfba van fogva a haja. Kockás maxi kabátban van, a fején nagy kalap. Igen, ez ő. Nem hiszem el. Megáll előttem, azt kérdezi, mennyi az idő. Erősen festett szemeibe nézek, háromnegyed egy, mondom, erre elnyílik a szája és felszaladnak az ívesre szedett szemöldökei.

Tovább

A Kereszteslovag cseresznyéje

A hősöm és én

fortepan_262668_1.jpgLassan a városszéli ABC teljes személyzete minket figyelt. Szúrós tekintettel, kitartóan, miután jó tíz perce tanácstalanul álldogáltunk az italos részleg előtt. Talán nem minden előzmény nélkül tették. A közeli művelődési házban rendezett nyári koncertek előtt többnyire ezen a helyen szerezték be a fiatalok a zene teljes átéléséhez állítólag nélkülözhetetlen szeszes italokat. És valljuk be, nem mindig tartotték szem előtt a Tízparancsolat, Hetedik cikkelyét. Ne lopj!

Tovább

Kicsi lány ‒ Az emlékek lehetnek szépek, de sohasem egészek

A hősöm és én

fortepan_193706.jpgAkkor fejeztem be a nyolcadik osztályt és ősszel töltöttem a tizenötöt. Kezdtem a gimnáziumot. De előttem állt még az egész nyár ‒ minden csodájával és varázslatával. Tele voltam álmokkal, reményekkel, várakozással.

Tovább

Aki mindig tudott szeretni, ha pedig hibázott, jóvá tudta tenni – Révész Sándor születésnapjára

Ezt én választottam

fortepan_76770.jpg

„Magam és köztem állok én.” (Hamvas Béla)

„A rockzene a lázadás szabadsága volt, az ezt követő életem pedig az elfogadás szabadsága.” (Révész Sándor)

Érdekes (ön)vizsgálat a rajongás természetrajza: életkoromból fakadóan még sikerült elkapnom a magyar rockzene aranyidőszakának utolsó éveit, így például 1977 nyarán éltem át először Piramis-koncertet testközelből. Korosztályom imádta a rockzenét, ügy volt számunka, a legfontosabb az akkori életünkben. Páran maradtunk csak, akiknek ma is az maradt.

Tovább

Beatlányok a Naposparton – magyar sikerek az Arany Orfeusz Dalfesztiválon

fortepan_137958_1.jpgEz a sorozat a szocialista tábor három talán legfontosabb és legnagyobb nemzetközi dalfesztiváljának állít emléket, a részt vevő magyar előadók lemezen megjelent dalainak bemutatásával.

Tovább
süti beállítások módosítása