Volt egyszer egy beatkorszak

Beatkorszak-podcast – rocktörténet hangosan

2021. február 08. - beatkorSzaki

studio.jpg

A Beatkorszak-podcast adásainak házigazdáit és vendégeit a zene iránti rajongás köti össze. Terveink szerint beszélgetünk majd billentyűsökkel és fúvósokkal, ütősökkel és gitárosokkal, front- és háttéremberekkel, koncertszervezőkkel és menedzserekkel, de hívunk a műsorba fotósokat és filmeseket, újságírókat és könyvszerzőket, legendákat és tanítványokat, gyűjtőket és kutatókat, klubvezetőket és bootleg-mágusokat is. Mindenkit, aki hozzánk hasonlóan a beatkorszak bűvkörébe került valamiképp, akit megindítanak a hatvanas, hetvenes vagy akár a nyolcvanas évek szólói, akkordmenetei, szövegei, és akiktől megtudhatunk a dalokról – vagy éppen azok hátteréről – valami fontosat. A Beat Rádió hullámhosszán hetente jelentkező pop- és rocktörténeti beszélgetések itt újrahallgathatók.

Beatkorszak 84 – Hegyi György

Könnyűzene-e az, ha a pincében egy borzot ütünk és a jajongását hangmintaként rögzítve dalt komponálunk? A gramofon, mint az első on-demand popzenei forradalom. A kor, amikor a közönség a színpadra megy. A Beatkorszak mai adásának vendége Hegyi György, szövegíró kiméra, narratív kisiparos, a Kőbányai Zenei Stúdió dalszerzés és könnyűzene-történet tanára, sok más mellett anno az Emil Rulez!, újabban a TAO alapítója és tagja. Vele ugrálunk egyet a világ romjain.

Beatkorszak 83 – Danev György

James Bond hatvan éves. Legalábbis a filmvásznon, ugyanis 1962. október 5-én mutatták be az első kalandját, a Dr. No-t. Kevés film gyakorolt akkora hatást a közönségre, mint a mind a mai napig futó „sorozat”, szerte a világon rajongók milliói várják az újabb és újabb részeket. A James Bond filmek híresek a zeneválasztásukról is. Ha a hatvan évet ebből a szempontból vizsgáljuk, a popkultúra változásainak és fejlődésének hat évtizede bontakozik ki a szemünk előtt. Erről és sok egyéb titokról, érdekességről is szó lesz a Beatkorszak adásában, ahol Danev György újságíró és James Bond rajongó a műsor vendége.

Beatkorszak 82 – Szabó Béla

Szabó Béla a Gagmanagent Produkciós és Reklámiroda vezetője 45 éve kezdte a koncertszervezést. Vele beszélgettünk a szakma csínjáról-bínjáról.

Beatkorszak 81 – iLand

Különleges zenei csemegével lepte meg az igényes zene rajongóit az iLand zenekar. Az East gyönyörű hagyatékát ápoló és művészeti értékeit továbbfejlesztő együttes parádés névsorral rendelkezik. Nem kapkodták el a lemezkészítést, évekig érlelték a dalokat, az eredmény káprázatos. Erről (is) beszélgetett Pálvölgyi Géza billentyűssel és Madarász „Madi” Gábor gitárossal Rozsonits Tamás a Beatkorszak következő adásában.

Beatkorszak 80 – Zilahi Csaba

Zilahi Csaba a kolozsvári magyar rádió szerkesztő-műsorvezetője több mint három évtizede – a romániai forradalom óta – készít anyagokat erdélyi zenészekről, zenekarokról és könnyűzenei eseményekről. Idén ősszel jelent meg Erdélyi Magyarock 1970-2010 című hiánypótló kötete, amelyben közel hetven zenekart mutat be. A Beatkorszakban is elsősorban a könyvről beszélgettünk, de természetesen szó esett a szerző könnyűzenére ébredéséről, és a hetvenes-nyolcvanas évekbeli, erdélyi, rockzenei emlékeiről is.

Beatkorszak 79 – Lacza Gergely

Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének elnöke, az ottani magyar könnyűzene történetének kutatója, számtalan program szervezője, egyben újságíró. A Marosvásárhelyen rendezett „Meddig érhetett az ének?” konferencián Fráziskésés, avagy ameddig a takarodó ér címmel a (cseh)szlovákiai magyar könnyűzene kései és szelektív öntudatra ébredéséről tartott előadást. Beszélgetésünk e köré szerveződött, de természetesen szó esett egy felvidéki kisfiú (Lacza Gergely) könnyűzenére ébredésről és első koncertélményeiről is.

Beatkorszak 78 – Alapi István

„Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.” – tartja az egyik legismertebb Hérakleitosz-mondás. Hazánk egyik legkiválóbb gitárosa, az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Alapi István viszont kétszer lépett be az Edda együttesbe. Erről is bőven mesél a most megjelent Álmodtam egy világot magamnak…?! című önéletrajzi művében. A gyönyörű kiállítású, keménytáblás, minőségi papírra nyomtatott, közel négyszáz oldalas, fotómelléklettel felturbózott kötet műfajában az egyik legszínvonalasabb és legjobb stílusban megírt hazai rock-könyv. Ha olvasod, úgy érzed, hogy a szerző személyesen neked meséli el élete történetét, ami a hazai rocktörténelem szerves része. Az egykori salgótarjáni kissrác megjárta az amerikai kontinenst is, játékát több száz lemez őrzi. November 19-én mindenkit vár a születésnapi koncertjére a Barba Negra Red Stagebe, ahol zenészbarátaival közösen csapnak egy fergeteges szülinapi bulit. Részletek a Beatkorszak adásában!

Beatkorszak 77 – Reschofsky György

 Reschofsky György a 45 éve alakult Re-Show énekese, gitárosa volt a Beatkorszak-podcast legutóbbi vendége.

Beatkorszak 76 – Letenyei László

Degenye, kulturális antropológia, csángó és kecsua populáris kultúra, expedíciók három és fél kontinensen. A Beatkorszak vasárnapi adásának vendége Dr. Letenyei László, a Corvinus docense, aki saját elmondása szerint nem ért a popzene kutatásához, pedig nemhiába kérdezzük erről.

Beatkorszak 75 – Klacsán Gábor, Gav Duncan

Negyven évvel ezelőtt hunyt el a „magyar Jimi Hendrix”, „Béla kapitány”, azaz Radics Béla (1946-1982), a legendás gitárosa, aki többek között játszott az Atlantis, a Tűzkerék és a Taurus tagjaként is. Szentesi Zöldi László és Bálint Csaba forgatókönyve alapján Klacsán Gábor készített játékfilmes elemekkel dúsított dokumentumfilmet, zenés életrajzi filmet a zenészről, Radics Bála, a megátkozott ember címmel. A film bemutatója előtt Klacsán Gábor rendező és a brit nagykövetet alakító Gav Duncan voltak a Beatkorszak vendégei.

Beatkorszak 74 – Kőváry Zoltán

A Beatkorszak vendége Kőváry Zoltán kutató pszichológus, az ELTE tanára, aki „civilben” a The Trousers zenekar énekese-gitárosa-dalszerzője-motorja. A huszonkét éve működő garázs-rock csapat az utolsó simításokat végzi legújabb lemezén. A beszélgetésben megemlékezünk Zoli közelmúltban elhunyt testvéréről, Kőváry Péterről, akit a NEO egykori tagjaként is ismerhetünk, de DJ-ként, producerként, szerzőként és zenészként is népszerű és szeretett egyénisége volt a magyar zenei életnek, zenekarával, a Peter Kovary & The Royal Rebels csapattal Fonogram-díjat is nyertek. Kőváry Zoli a készülő Radics Béla-film kapcsán Béla munkásságát is felidézte.

 
Beatkorszak 73 – Jagyugy Sándor

Kisiskolás volt amikor a Kis Rákfogóban játszott nagybátyától kapott egy bongót. Ez végképp megpecsételte a jövőjét. Jagyugy Sándor majd' 10 év vendéglátózás után a 90-es évek elején került a Diktátor együttesbe. Rögtön 10 ezer ember előtt léptek fel Kárpátalján. Kilenc év Diktátor után Budapestre költözött és egy szerencsés véletlennek köszönhetően statiszta lett a világhírű Katedrális sorozatban. Ezt még jó néhány nemzetközi produkció követte. A vidékiségről, az útkeresésről kérdezem Jagyugy Sándor dobost.  

Beatkorszak 72 – Havasréti József

A Beatkorszak szokásos vasárnapi adásának vendége Dr. Havasréti József, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének docense. Az ijesztő tudományos álarc mögött érző, tudós és végtelenül kedves lélek lakik, aki végre helyre teszi bennünk a beat, beatnemzedék, hazai beatnemzedék és szövegi popkultúra történetét, fogalmait. Vigyázat, még szépíró is!

Beatkorszak 71 – Turi Gábor

A vendégem Turi Gábor dzsessz szakíró, akinek a napokban jelent meg a Magyar Jazz Napló című könyve. Külön emléket állítva a legendás vidéki jazz napoknak is!

Beatkorszak 70 – Bene Attila

A Beatkorszak vendége Bene Attila, a Grund Records lemezkiadó vezetője izgalmas hírekkel érkezett a Beatkorszak műsorába: nem kisebb fába vágták a fejszét, mint az Omega együttes hatalmas életművének összkiadásába, a hazai felvételek tekintetében. Az Omega 1962-ben alakult és a közelmúlt tragikus eseményei (Benkő László, Mihály Tamás, Kóbor János, korábban Laux József halála) miatt úgy döntött a csapat két élő tagja, Molnár György „Elefánt” és Debreczeni Ferenc „Ciki” a menedzsmenttel egyetértésben, hogy a zenekar befejezi működését. Rajongótáboruk szerte Európában hatalmas, ahogy az általuk készített felvételek száma is. Bene Attila Bálint Csabával, a Magyar Rockhírességek Csarnoka igazgatójával és Majnik László szakíróval emberfeletti kutatómunkával kinyomozták, felkutatták, megszerezték, engedélyeztették az Omega felvételeit és a gyűjteményes összkiadás CD-sorozatának első két korongja már megjelent. Technikailag Rozgonyi Péter hangmérnök porolta le a felvételeket úgy, hogy eddig még sosem hallott minőségben szólalnak meg a régi dalok. A kiadó a tekintélyes számú német és lengyel ajkú rajongókra gondolva lefordítatta Majnik László: Barázdák között – az Omega együttes története hangfelvételeik tükrében 1962-1987 című könyvét, amelynek újabb, bővített magyar nyelvű kiadásában a szerző a napjainkig elemzi a legendás zenekar munkásságát.

Beatkorszak 69 – Jávorszky Béla Szilárd

A Beatkorszak következő adásában Bajnai Zsolt vendége Jávorszky Béla, hallgassátok meg a vele készült interjút!

Beatkorszak 68 – Dr. Hammer Ferenc

A Beatkorszak vasárnapi adásának vendége az ELTE Kommunikáció és Média Tanszékének docense, a LOPUNK punkzenekar frontembere, a Tilos Rádió alapítója, Dr. Hammer Ferenc. Mikortól indul a beatkorszak, honnan jön, mi volt a társadalmi hatása? Mi volt a hatvanas évekbeli magyar tévézés "killer app"-ja? És végül, de nem utolsó sorban:kinek milyen az első farmer-élménye?

Beatkorszak 67 – Bihari Balázs

Bihari Balázst legtöbben mint a Wanted podcast műsorvezetőjét, a Majdnem Híres Rocksuli társalapítóját, oktatóját, számtalan könnyűzenei cikk szerzőjét ismerik. Sokan viszont a nyolcvanas évekből a NeoDADAEaS és a MariaHilfe! zenekarokból is emlékezhetnek Hippikillerre, akivel a rendszerváltás előtti évek fővárosi könnyűzenei életét próbáltuk felidézni.

Beatkorszak 66 – Dr. Péter László

A Beatkorszak vasárnapi adásának vendége a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Karának oktatója, Dr. Péter László. Az ő segítségével ismerkedünk meg a köz- és félmúlt erdélyi magyar és román popkultúrájával, annak jellegzeteségeivel és hasonlóságaival, az anyaországi beat "határon túli" hatásaival, jelentéseivel.

Beatkorszak 65 – Kiss Lajos

59 éve alakult Debrecen első beatzenekara a Mercur. Kiss Lajos, a Mercur dobosa volt a Beatkorszak vendége. Többek között azt találgattuk vele, hogy jövőre lesz-e megemlékezés a 60 éves debreceni rockzenéről.

Beatkorszak 64 – László Ágnes

Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című, az Óbudai Társaskör Pincegalériájában nyíló fotókiállítás apropóján László Ágnes újságíróval, Szalay Zoltán (1935-2017) özvegyével beszélgettünk a Magyar Sajtófotó Kiállítás és Pályázat elindítójáról, az iskolateremtő fotóriporter közel hat évtizedes pályájáról, a zenéhez, a zenészekhez fűződő viszonyáról.

Beatkorszak 63 – Gay Tamás

Gay Tamás billentyűs a Beatkorszak legújabb vendége. A bajai Fórum együttessel 1981-ben először játszottak hazánkban ska zenét. Gay Tamás később a -többek között- a GM49, Kamara Rock-Trió és az Edda zenekarban is játszott. 

Beatkorszak 62 – Baksa-Soós Attila

Baksa-Soós Attila visszatérő vendége a Beatkorszak műsorának: a sokoldalú, érzékeny művészt a nemrég megjelent, Rockopera című könyve kapcsán invitáltuk egy alapos beszélgetésre. Az eredetileg filmtervnek indult project izgalmas történetét hallgathatjátok meg.

Beatkorszak 61 – Cserteg István

Cserteg István lassan négy évtizede hivatásos ifjúságsegítő, könnyűzene-szervező, örökmozgó, akit a Komárom-Esztergom megyei együttesek mellett a filmek és az út menti kőkeresztek éppúgy érdekelnek, mint a tehetséggondozás. A nyolcvanas évek óta foglalkozik könnyűzenével, zenélt, klubokat szervezett (például a Lord együttes országos hálózatát), majd 1990-ben a Peron Music élére állt, aminek az útját immár három évtizede egyengeti.

Beatkorszak 60 – Dr. Horváth Péter

A Beatkorszak vendége volt Dr. Horváth Péter, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója. Mi számít szellemi alkotásnak? Miért kell jogdíjat fizetni? Miért kellene állampolgári ismeretek között oktatni a szerzői joggal, szellemi tulajdonnal kapcsolatos alapfogalmakat? Tényleg több jogdíjat kapnak a populáris zene nagy öregjei? Mi a különbség a globális és a hazai piac között? Mi számít szerzői jogi kalózkodásnak és milyen egyedülálló magyar megoldások gazdagítják a történetét? És még sok minden más is szóba került.

Beatkorszak 59 – Szarvas Melinda

Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával 2014 óta készülnek a magyar könnyűzene szereplőivel életútinterjúk, amelyekből eddig öt kötetet is szerkesztettek a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramban dolgozók. A Hangok és ütemek 5. kötetét Szarvas Melinda szerkesztette, akivel a kötetben található interjúk egyik szerzőjeként Rozsonits Tamás beszélgetett.

Beatkorszak 58 – Bódy Magdi

Bódy Magdi Magyarországon a Generál és a Mikrolied tagjaként érte el a legnagyobb sikereket. Élt Amerikában is ahol olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Tina Turner, Michael Bolton vagy Cyndi Lauper. Arról is mesél amikor Latinovits Zoltán nyaralójában adtak koncertet.

Beatkorszak 57 – Vass Norbert

Vass Norbert, a Beat rádióban futó Beatkorszak korábbi műsorvezetője, egyben a beatkorszak.blog.hu szerkesztője az idén tavasszal, a Cser Kiadó gondozásában megjelent Mindenki! című kötet apropóján volt a műsor vendége. Az egyébként a hazai punk kutatásával is foglalkozó rocktörténésszel – egyben remek íróval – nemcsak a rajongók koncertélményeire épülő nagyszerű kötetről, de az ő zenei ébredéséről, könnyűzenei élményeiről is beszélgettünk.

Beatkorszak 56 – Barna Emília

A Beatkorszak Beatkutatás alrovata a populáris zene hazai kortárs kutatóinak talán legmegkerülhetetlenebbikét, a szemtelenül fiatal, de annál komolyabb impact factorral bíró, fantasztikusan kedves Barna Emíliát látja vendégül. Együtt vitorlázunk vele a populáris zene társadalomkutatásának déltengerén: meghatározási kísérletek Bermuda-háromszögein át a műsorvezető hozzá-nem-értésének Mariana-árkain keresztül a populizmus és a "pop" kapcsolatáig. Kihagyhatatlan mindenkinek, aki szereti a jó zenét és vannak kérdései a társadalommal kapcsolatban.

Beatkorszak 55 – Bornai Tibor

Volt-e sansza a rendszerváltás környékén alakult Baba Yaga zenekarnak az európai hírnévhez? A Baba Yaga zenekar 1990-ben alakult. Tagjai magyar zenészek, orosz népdalénekesek és az ír származású Jamie Winchester. A formáció vezetője Bornai Tibor volt. Váradi Ferenc ezúttal Bornai Tiborral beszélgetett. 

Beatkorszak 54 – Bálint Csaba

Beatkorszak 53 – Dósa Richárd

Dósa Richárd (művésznevén Ricsipí), az 1989-ben indult Animal Cannibals egyik fele, akit a 2021-ben megjelent „Minden változik. A lényeg nem” című, 400 oldalas, mintegy 1400 fotót tartalmazó, az együttes történetét feldolgozó kötet kapcsán hívtam meg a Beatkorszakba. A műsorban szó esett a könyv születéséről, a zenekarok saját történetének archiválásáról, az Animal Cannibals 1996 óta folyamatos tehetséggondozó tevékenységéről, és persze Dósa Richárd zenei gyökereiről is.

Beatkorszak 52 – Hajós András

A Beatkorszak Beatkutatás alrovatának vendége az egymás gogol-i köpönyegéből Matrjoska-babákként kibújó legnagyobb magyar szövegírók és előadóművészek örök láncának ma élő talán egyik legnagyobbika, legnemesebbike, aki ráadásul még szociológus is: Hajós András hivatalos. Vele próbáljuk ráhúzni a szociológia gatyáját a magyar könnyűzene hőskorszakának tehenére. Bárholra és bármikorra, itt, a BEAT-en: közel egy óra színtiszta Hajós!

Beatkorszak 51 – Gőbl Gábor

Gőbl Gáborral a Moby Dick basszusgitárosával a 80-as évek időszakát idézi fel a Beatkorszakban Váradi Ferenc.

Beatkorszak 50 – Németh Róbert

A Beatkorszak következő vendége Németh Róbert zenész, újságíró szépíró 1990-ben, a rendszerváltás izgalmas évében érettségizett. Addigra már masszívan „megfertőzte” a zene. A gimis próbálkozásokat követően, már a főiskolán ismerkedett meg későbbi zenésztársaival és megalapították a Heaven Street Seven zenekart, a korszak egyik legsikeresebb együttesét, majd a ColorStar következett, de a Pegazusok Nem Léteznek csapatban is közreműködött. Közben elkezdődött újságírói pályafutása, a mai napig rendszeresen publikál. Első szépirodalmi műve, a Nem vagyok itt című kötet a múlt év szeptemberében jelent meg, amelyhez egy rendkívül alapos zenei összeállítást szerkesztett zenei illusztrációként. Jelenleg harmadik önálló lemezén dolgozik.

Beatkorszak 49 – Bali Dávid

Bali Dávid 2006 óta nemcsak rajongója, de újságíróként, szerkesztőként, majd zenészként, koncertszervezőként, illetve 2017-től a magyar könnyűzenei export megkerülhetetlen alakjaként a hazai rockzene egyik legfontosabb alakja. Ráadásul olyan szereplő, aki nemcsak kapni, de visszaadni is akar a műfajnak. Mindezeknek köszönhetően született meg a Kisterem című könyve, amelyben a keményzenei underground 2000 és 2019 között megjelent 100 legfontosabb lemezét és zenekarát mutatja be. Hiánypótló, példaértékű munka. A könyvről, a metál színtérről és Dávid zenei előéletéről is beszélgettünk.

Beatkorszak 48 – Bodor-Eranus Eliza

A Beatkorszak kutatásokkal foglalkozni tervező első bétaadásának vendége Bodor-Eranus Eliza társadalomkutató. A Pletyka természetrajza című könyv társszerzőjét többek között temesvári fiatalkoráról és a könnyűzenei "kutatások (fel)kutatásáról" is kérdeztük.

Beatkorszak 47 – Felkai Miklós

A Beatkorszak mai adásában Felkai Miklós lesz Váradi Feri vendége, akivel kibeszélik a legendás Gitàrpàrbaj produkciót. Kiderül kik azok akik nem vállalták a közreműködést, és azt is, hogy egy instrumentális produkció miként érhetett el akkora sikert.

Beatkorszak 46 – Pair o' Dice

A Beatkorszak következő vendége az Pair o' Dice zenekar! A zenekar neve szójátékot rejt. Alanyi jogon érdemelték ki a közönség és a szakma szeretetét, megalakulásuk óta számos tehetségkutató versenyt nyertek és koncertek során bizonyították tehetségüket. Esetükben működik az alma-fája effektus: országosan ismert soproni rockzenészek gyerekei a csapat tagjai, akik nem sütkérezni akarnak szüleik hírnevében, hanem még magasabbra emelik a Nyugati Végek rockzászlaját. Januárban új lemezzel jelentkeztek és morcosabbra vették a hangot. Erről (is) beszél a zenekar két tagja: Szokodi Zoltán énekes és Szántó Tamás basszusgitáros Rozsonits Tamásnak.



Beatkorszak 45 – Cselőtei László

Cselőtei László, a Hammer World társszerkesztője, a NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője, aki Lénárd Lászlóval 1986 decemberében indított el rajongói lapként a Metallica Hungarica-t. Az immár 36 éve, ma Metál&Hard Rock HammerWorld (Hammer World) címen működő újság lelkével nemcsak a legenda indulásáról, de az addig vezető útról, a gyerekkoráról is beszélgettünk a Beatkorszak első 2022-es adásában.

Beatkorszak 44 – Jantyik Zsolt

Jantyik Zsolt eMeRTon- és Artisjus-díjas dalszövegíró, zenész, énekes, a „gondolkodó emberek zenekara” jelzővel illetett, 1986-ban alapított, de a mai napig aktív, debreceni PG Csoport frontembere. Sokfelé kalandozó beszélgetésünkben nemcsak a PG Csoport történetét, de például a rendszerváltás körüli idők klubéletét, a szovjet és a nyugat-európai turnékat és a Halmos Bélával közös zenélést is érintettük. Meg persze a közművelődés és a koncertszervezés mai állapotát, megfűszerezve egy kis irodalommal is.



Beatkorszak 43 – Benedek Csaba

Benedek Csaba a szolnoki Damjanich János Múzeum néprajzi osztályának munkatársa, aki a nyolcvanas évek végén Feszültség címmel thrash metál fanzine-t szerkesztett. Régóta tervezte, hogy a metálos szubkultúrát néprajzos szemmel is bemutatja, illetve emléket állít a fanzine lapoknak. Így született meg Az agresszió évtizedei című kiállítás, amelyet három hónapon át láthatott a közönség Szolnokon. A Benedek Csabával folytatott beszélgetésből nemcsak a kiállítás háttere, a fanzine-kultúra múltja rajzolódik ki, de szó esik a rocktörténeti tárlat további sorsáról, következő helyszínéről is.


Beatkorszak 42 – Fitos Viktor

Fitos Viktor zenész, zeneszerző és állandó szerzőtársa Valla Attila szövegíró a nyáron gigászi produkcióba kezdett. Elkészítették a Játsszunk jót! című dalukat amihez közel kétszáz közreműködő csatlakozott. A felvételek is több helyszínen, Debrecenben, Érden, Győrben és Sopronban készültek. A produkcióból befolyó pénzt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány javára fordítják.



Beatkorszak 41 – Rozsonits Tamás

Ezen a héten Bajnai Zsolt vendége Rozsonits Tamás, műsorvezető, a Moby Dick egykori dobosa.



Beatkorszak 40 – Hajnal Gábor

Ezúttal Hajnal Gábor Fonogram-díjas koncertszervező, menedzser lesz Váradi Ferenc vendége.



Beatkorszak 39 – Takács Tibor

Darált-e csirkét Nagy Feró? Összejátszott-e a titkosrendőrséggel Erdős Péter? Állt-e ifjú élmunkás a téren? Takács Tibor történészt, a nemrégiben megjelent Botrányt akarunk! című kötet szerzőjét arról is kérdeztem, hogy tényleg valós veszélyt jelentettek-e a rothadó Kádár-rendszerre az égnek meredő tarajok. Szó esik még torzulásokról, hazugságokról, Speedy Gonzalesről, valamint a magyar néplélekben makacsul megülő legendákról. Eláruljuk, mit jelent a CPg-betűszó, az adás végén pedig mindent megeszünk.

Beatkorszak 38 – Baksa-Soós Attila (Wake Up 1230)

Ki korán kel, aranyat lel, de a rockzenészek szeretnek sokáig az ágyban maradni és álmodozni. Így álmodott magának egy új csapatot Baksa-Soós Attila, Papp Szabi, Frenk és Beck Zaza. A Wakeup 1230 vérbeli szupergrup, hiszen a tagjai már más-más zenekarokban is bizonyították tehetségüket és a jelen formáció mellett az anyazenekaraikat sem hagyják el. Bemutatkozó koncertjükre október 21-én kerül sor.


Beatkorszak 37 – Frank Iván


Frank Iván alapító-főszerkesztője volt a Polip című havilapnak, amely 1988-ban – megkésve – az első magyar, kizárólag könnyűzenei tematikájú újság volt. A lap indulásakor Frank Iván már több mint három évtizede dolgozott a magyar sajtó, elsősorban az ifjúsági sajtó területén, könnyűzenei emlékei pedig az ötvenes évek közepéig nyúlnak vissza. Így a Beatkorszakban nemcsak a rendszerváltás előtti sajtó és a könnyűzene kapcsolatát érintettük, hanem a magyar beat- és rockzene indulását is.

Beatkorszak 36 – Kovács Asztrik

 Ha mélyebb gondolatokra, érzésekre, érzelmekre és emlékekre vágysz, jó helyen kopogtatsz, ha meghallgatod a Grand Bleu bemutatkozó anyagát. Kovács Asztrik és társai meditatív szövegei és muzsikája egész biztosan felpiszkálják a tudatalattidat. Tölts egy italt és engedd magadba a dalokat, mintha egy jó könyvet olvasnál. „Csak” itt zene is szól.

Beatkorszak 35 – Fodor Sándor

 Egy nemzedék lángoszlopa volt. Úgy világították be a sötétséget a dalai, mint a liftaknába dobott égő gyufa. Fodor Sándor antológialemezhez hasonló interjúregényt írt Cseh Tamásról. Ez a kötet adta a beszélgetés apropóját, de szóba kerültek kaktusztüskékre szúrt cigarettaszálak, véget nem érőnek látszó idők és túl vidám napok. Sőt, megtudtuk azt is, hogy milyen színűek a Cseh Tamás-dalok.

Beatkorszak 34 – Hints Zoltán

Hints Zoltán a Marosvásárhelyi Rocksuli alapítója és vezetője, de nem ebben a minőségében hívtam meg a Beatkorszak című műsorba. Hints Zoltán néhány éve nekiállt, hogy összegyűjtse a romániai rendszerváltás előtti, magyar vonatkozású hanglemezeket, amiből mára egy fantasztikus gyűjtemény lett. A kollekció Bakeliten az erdélyi magyar könnyűzene címmel 2021 szeptemberében a Rockmúzeumban látható, de reméljük, később más magyar városokba is eljut. A gyűjtővel a nyolcvanas évek erdélyi könnyűzenei életéről, a kollekció születéséről és a további tervekről beszélgettünk.

 
Beatkorszak 33 – Unisex

Erdélyi László régi motoros a zeneiparban: az Emberek, a Maraton és az Unisex neve hallatán bizonyára sokakban idéződnek fel közismert dalok. Az Unisex formáció 1997-ben alakult, hogy aztán többszöri nekirugaszkodással mindig friss lendületet vegyen. 2021-ben Erdélyi László új csapatot hirdet és a Beat műsorát választotta, hogy a friss titkokról lerántsa a fátylat. A vadiúj line up régi, kipróbált nevekből, fiatal tehetségekből és egy legendás énekesnőből áll, akinek a neve kiderül műsorunkból.

Beatkorszak 32 – Vizi Ákos

Vizi Ákos nemrég térképre vitte a hazai beatkorszak családfáját. A webdizájner, grafikus hiánypótló adatvizualizációs szerelemprojektjén nyomon követhető könnyűzenénk alakulástörténete. A hőskorszak rejtett kincsei és a mendemondák közti manőverezés megtárgyalása mellett képzeletben végigjártuk Ákossal a kilencvenes évek legmenőbb klubjait, és persze a gruftik meg az acid-partyk mellett sem mentünk el szó nélkül.

Beatkorszak 31 – Bodnár Tibor

Bodnár Tibor a Ladánybene 27 zenekarvezető gitárosa, akivel az 1985-ben Angyalföldön alakult banda történetének első éveit próbáltuk felfejteni. Szó esett többek között az idehaza alig ismert reggae műfaj meghonosításáról, a LB27 befutását segítő tehetségkutatókról, az azóta rendszeressé vált Reggae Camp kezdeteiről, illetve arról is, hogy a kilencvenes évek elején mennyivel volt kisebb a gázsi, ha kontroll hangfalakat is kért a zenekar a színpadra.



Beatkorszak 30 – Interurban

Világok közti kapcsolatokat épít az Interurban: a hagyományos népzene és hiedelemvilág értékeit párosítják az elektronikus zene legmodernebb irányzataival és speciális ritmusképleteivel úgy, hogy nem ötvözet, hanem egy teljesen új stílus tárul fel azok számára, akik elmélyülnek zenéjükben, klipjeikben vagy az élő fellépéseiken. Habár a formáció 2019 óta működik, Muzsnyai Márti és Makkay Imre koncepciója napjainkra kristályosodott ki teljes valójában, bizonyíték ette a Szerelempatak című dalukra forgatott klipjük is, melynek képi világa értelmezési keretbe foglalja az Interurban törekvéseit. Aki kíváncsi a részletekre, hallgassa a Beat adását.

 
Beatkorszak 29 – Antares

Találkozott négy tehetséges, fiatal zenész. Nem véletlenül: azzal a szándékkal, hogy egymással akarnak játszani. Önkéntes száműzetésbe vonultak egy próbaterem mélyére és egyetlen kikötésben állapodtak meg: mindent szabad, amit a zene enged. A zene pedig nagyon megengedő. Hónapokig írták és gyúrták a dalokat, a hangszereket és egymást, aztán amikor kijöttek a napfényre, a létező összes tehetségkutató versenyt megnyerték. Közben nevet is választottak: Antares, ami a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga. Az Anteres zenekar pedig a hazai zenei életé.

 
Beatkorszak 28 – Varga Zsolt

A vendégem Varga Zsolt a Kerecsen zenekar frontembere. A falusi gyerekkor szépségeiről az első gitár okozta csalódásról a motorokról és persze a zenéről beszélgettünk.

 

Beatkorszak 27 – Andrásik Remo

Andrásik Remót ma már a legtöbben az évente nagyjából ezer kezdő zenekart megmozgató Öröm a Zene tehetségkutató szervezőjeként, az idén 27. alkalommal megrendezendő Gitármánia tábor vezetőjeként és a Budapest Music Expo kitalálójaként ismerik. Ezekről is szót ejtettünk, miközben megpróbáltuk körüljárni, hogy a nyolcvanas években hogyan lehetett zenét tanulni, zenésszé lenni Miskolcon, majd a kilencvenes évek népszerű zenekarának tagjából elhivatott gitártanárrá válni.

Beatkorszak 26 – Salát Gergely

Milyen az élet Pekingben metál nélkül? Miért késett húsz évet a rockzene Kínában? Tényleg a szecsuáni szósz erejéről énekelnek-e a patrióta rapperek és megválogatják-e a szavaikat a vuhani punkok? Salát Gergelyt, PPKE tanszékvezetőjét, a hazai Kína-kutatás rocksztárját a kínai könnyűzene múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdezte Vass Norbert.

Beatkorszak 25 – Vörös István

Vörös István 1975-ben szerezte meg az ORI működési engedélyét, bár már korábban is rendszeresen fellépett. Tinédzserkorom legfontosabb lemezei között biztos, hogy ott van a Prognózis Tele van a város szerelemmel című albuma, ami hangzásával, szövegeivel és progresszivitásával elvarázsolt 1986-ban. Éppen ezért volt öröm Vörös Istvánnal beszélgetni, akivel az első könnyűzenei élményeitől, a Prognózis nyolcvanas évekbeli időszakán át a rendszerváltás utánig elevenítettük fel zenei pályafutását.

Beatkorszak 24 – Tóth Laboncz Attila

Tóth Laboncz Attila azaz Labi, a Tankcsapda alapítója volt a vendégem. A Csapda előtti, illetve utáni zenei munkásságáról kérdezem. Azt talán kevesen tudják róla, hogy mindig is munka mellett zenélt. Több mint 20 éve tanít egy hajdúsámsoni általános iskolában. 

Beatkorszak 23 – Rozsonits Tamás

Rozsonits Tamás, akit ma már sokan, mint az egyik legjelentősebb hazai rockszakírót ismernek, 1982-től tíz éven át dobolt a Sopronból indult Moby Dick együttesben. A zenekar első három lemezén (Ugass kutya, Kegyetlen évek, Körhinta) az ő dobjátéka hallható. A műsorban azonban nemcsak az 1982 és 1992 közötti időszakot idézzük meg, hanem azt is, hogyan került hangszer a hetvenes években egy vidéki srác kezébe, milyen zenék és zenekarok hatottak a nyugati határszélen élő leendő zenészre.

Beatkorszak 22 – Gazda Albert

Gazda Albert Leningrád című regényének saját soundtrackje van. A kárpátaljai kisvárosban töltött gyerekkort bemutató könyvben szó esik ültetett koncertekről, megunhatatlan lemezekről és az első farmerről is. A szerzővel Göczey Zsuzsa feledhetetlen műsorairól, a Rockévkönyv személyiségformáló hatásairól, és azokról a dalokról beszélgettünk, amelyek segítettek messzebbre látni a szögesdrótnál.

Beatkorszak 21 – Koltay Anna és Turán Eszter

A punk/hardcore, a hiphop és az elektronikus zenei színtér rendszerváltozás utáni történetének feltérképezése után Koltay Anna és Turán Eszter idén tavasszal megjelent dokumentumfilmje a hazai rock- és metálszcéna felfedezésére hív. A BP Underground-sorozat rendezőpárosával a kilencvenes évek könnyűzenei vakuemlékeiről, a színpadi hitelességről, és arról is beszélgettünk, hogy miként hoztak vérfrissítést a vidéki fiúk a Kádár-korszak után az itthoni gitárzenébe.

Beatkorszak 20 – Kozma Dénes

Váradi Ferenc vendége ezennel Kozma Dénes, aki zenész, sportoló, rádiós műsorvezető, jogász de ami a legfontosabb tudatos zenehallgató és zenei trendek elemzője.


Beatkorszak 19 – Folk on 45

Lili és Lali. Ketten együtt a Folk on 45 együttes, a magánéletben egy párt alkotnak és néhány hónapja Lujzika boldog és büszke szülei. Träger Lili a népzene, Szőllősi Lali a rockzene irányából érkezett, útjuk a Balkan Fanatik zenekarban ért össze. Később úgy gondolták, hogy együtt lépnek közös útra, saját ötletüket megvalósítva, ez a Folk on 45 formáció, amely duóban és zenekarral a két főhős mögött is parádésan működik. A többi kiderül a Beat műsorából. 

Beatkorszak 18 – Várkonyi Attila (Dj. Dominiqe)

Várkonyi Attila, vagy, ahogy sokan ismerik, Dj Dominique – a Retro Rádió, a könnyűzene történetével is sokat foglalkozó műsorvezetője – a nyolcvanas évek első felében a debreceni egyetemi élet meghatározó alakja, motorja volt, majd négy évet Amerikában töltött, hogy visszatérve a hazai, kereskedelmi rádiózás egyik úttörője legyen. Életének ezt a bő évtizedét elevenítettük fel, szót ejtve a nyolcvanas évek diszkózásának kihívásairól, a fizikus szak előnyeiről és az amerikai rádióknál szerzett tapasztalatokról.

Beatkorszak 17 – Lőrincz Karesz

Lőrincz Karcsinak az adottságait és a tehetségét figyelembe véve már évek óta a legnagyobb magyar rockénekes sztárok közt lenne a helye: kiváló énekhang, szuggesztív előadó, rocksztár külső, valahogy mégis inkább szakmai körökben közismert és népszerű igazán, de ott nagyon! Ötven éves korára szép pályafutással a háta mögött jelenlegi zenekarával, az Asphalt Horsemennel időről-időre jelentkeznek egy-egy remek albummal és amikor lehetséges, dalaikat koncerteken is bemutatják. Karesz feleségével, Varga Lilla énekesnővel duettben is fellép, amúgy is a legfontosabb számára a boldog, kiegyensúlyozott családi háttér. Fontos tudni róla, hogy ő Magyarország legnagyobb Whitesnake és David Coverdale-rajongója. Gyűjteménye világszinten is jelentős, emellett tribute-formációkkal is tiszteleg mesterének pályafutása előtt.

Beatkorszak 16 – Gryllus Dániel

Gryllus Dánielt a legtöbben az általa alapított, és lassan már a harmadik generációt a zene és a vers szeretetére nevelő Kaláka együttes vezetőjeként, Kossuth-díjas zenészként, zeneszerzőként és előadóként ismerik. A Beatkorszak friss adásában azonban nem elsősorban erről, hanem az 1980-ban, Diósgyőrben indult, 2012 óta pedig már Egerben megrendezendő Kaláka Fesztivál kezdeteiről és szervezéséről, illetve a mindezekben vállalt szerepéről kérdeztem. Hogy aztán óhatatlanul szót ejtsünk az 1990-ben alapított, és végül nemcsak az ő és zenekara műveit gondozó Gryllus kiadóról is.

 

Beatkorszak 15 – Bálint Lajos

Ez alkalommal Váradi Ferenc Bálint Lajossal beszélget, A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori zenét játszó magyar zenekar alapítójával. Eredeti középkori dallamok mellett modern átdolgozásokat is előadnak népzenei, világzene stílusban, s hagyományőrző eseményeken lépnek fel Európa-szerte. Na de mi köze az egészhez Ritchie Blackmore-nak?

Beatkorszak 14 – Tereh István

Tereh Istvánt az Első Emeletben láttam kongázni. Ma már tudom, hogy az részben alibi volt, hiszen akkoriban nem lehetett egy bandának külön menedzsere, a zenekari ügyeket csak valamelyik tag intézhette. A nyolcvanas évek könnyűzenei világának felelevenítése közben természetesen szó eset a Solaris-ról, a Step-ről és a Napóleon Boulevrd-ról is, amelyekben az volt a közös, hogy Tereh István volt a menedzserük.

Beatkorszak 13 – Boros Péter

Minden zenekar motorja az atombiztos ritmusszekció, stílusoktól függetlenül. A dob és a basszusgitár együtt biztosítják a zene lüktetését és az alapokat, amire ráépülhet minden más. Történetesen, ha egy csapatban egy testvérpár látja el ezt a feladatot, az különleges ízt, zamatot ad az egésznek, mert olyan szinten hangolódnak egymásra, ami igazi kuriózum. A győri Citrom együttesben a dobos Boros Péter és bátyja, Boros Csaba basszgitáros már lerakták az alapokat. Pályafutásuk később külön utakon folytatódott, aztán pár éve ismét összeért. Erről mesél Boros Péter, a hazai zenészvilág népszerű Pöpije Rozsonits Tamásnak.

Beatkorszak 12 – Bezsenyi Tamás és Böcskei Balázs

Ebben a beszélgetésben előkerül Kant és Zalatnay Cini is. Pedig ennek a beszélgetésnek Barta Tamás a főhőse. Bár jobban belegondolva, nem biztos, hogy ebben a történetben kitapinthatók a klasszikus hősszerepek. Disszidensek és csencselők bukkannak fel, egy gitáros, egy foghíjas zenekar, egy magára maradt anya, meg az állítólagos Los Angeles-i papírmaffia. Bűnözők és rocksztárok, hamis alakok és tiszta szavak. Ha arra nem is kínálhatunk választ, miért kellett a szupergruppó gitárosának a napfényes Kaliforniában meghalnia, Bezsenyi Tamással és Böcskei Balázzsal a könnyűzene, az alvilág és a Kádár-korszak Bermuda-háromszögébe tett könnyed korzózás alkalmával arra jutunk, hogy a sors végső soron metonímia. Hát ez meg mit jelent? A Beatkorszak itt meghallgatható adásából kiderül!

Beatkorszak 11 – Dr. Kapusi Kálmán

Dr. Kapusi Kálmán egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetnek a megbízott igazgatója. Magyarországon elsőként Debrecenben indult el a felsőfokú könnyűzenei képzés. Mit jelent ez? Miféle plusz adhat egy diploma a popzenésznek? Tényleg lesz tornaóra is?

Beatkorszak 10 – Gerendai Károly

Gerendai Károlyt mindenki úgy ismeri, mint a Sziget Fesztivál alapítóját. Azt viszont kevesen tudják, hogy mire 22 évesen eljutott odáig, hogy barátaival belevágjanak az első Sziget megszervezésébe, már komoly könnyűzenei szervezői, menedzseri múlt állt mögött. Korán kezdte. A rendszerváltás környéki évekről beszélgettünk, és többek között kiderült, hogyan lehetett akkoriban meghívni egy ismert énekest, miként működött a vidéki plakátozás, na és, mi köze Gerendai Károly első Zsigulijához a Beatricének.

Beatkorszak 09 – Majnik László

Bár a nemzedéke számára a Music Television jelentette az egyik legfontosabb igazodási pontot, Majnik László szívéhez már kiskamasz korában is közelebb álltak az orsós magnóról visszahallgatott sercegő beatdalok. A rétsági zenész alig múlt még negyven, de máris három roppant fontos könnyűzenével foglalkozó kötetet jegyez. A Beatkorszak legújabb adásában a Hungaria történetét feldolgozó munkája kapcsán a gombafejek forradalmáról, Fenyő Miklós country-rajongásáról, valamint rockbandák szentté avatásának lehetőségéről is beszélgettünk vele. Kiderül továbbá, hogy tényleg volt-e Pesten limbó-láz!

Beatkorszak 08 – Pap Béla

Pap Béla a nyolcvanas évek óta meghatározó alakja a szolnoki könnyűzenei életnek. Nemcsak számtalan koncert fűződik a nevéhez, de az ő gondozásában jelentek meg a kilencvenes évek elején azok a válogatás bakelitek is, amelyeken a város akkori zenekarai hallhatók. Pap Béla neve nemcsak Szolnokon, de a világ számos pontján is ismerősen cseng, hiszen negyedszázada szervezi az Örökség világzenei fesztivált, amelyen számtalan nemzet zenekara megfordult már. Elsősorban a nyolcvanas évek koncertszervezési lehetőségeit igyekeztünk feleleveníteni vele, a műsor végén azonban nem kerülhettük meg a nyolcvanas években fénykorát élő Ippolit Matvejevics együttes 2020 karácsonyára megjelent első lemezét, amelynek Pap Béla nemcsak kiadója, de szövegírója is.


Beatkorszak 07 – Lakatos Sándor és Papp Attila

A Beatkorszak mostani epizódjában egy báli zenekart ismerhettek meg. A debreceni D. Vitamin a hetvenes-nyolcvanas években kelet-magyarországi falvakban lépett fel. Azokban az évtizedekben több mint 200 ilyen jellegű banda létezett az országban. Munkásságukat – valljuk be – nem tartotta sokra a szakma. Holott hétvégenként a magyar dalok legjavát népszerűsítették. A közönség igen őszinte és kritikus volt ezekkel a zenekarokkal. Muszáj volt jól és pontosan játszani, mert legközelebb mást hívtak. Két vendégem, Lakatos Sándor és Papp Attila elárulja azt is, vertek-e meg a helyi kemény fiúk báli bandát. Váradi Ferenc vagyok, tarts velem.


Beatkorszak 06 – Bálint Csaba

Az első között volt, aki a könnyűzenét választotta a nehézipar helyett. Úgy tartják róla, angolul gitározott. A Beatkorszak következő adásában Radics Béla pályájáról, mítoszáról és tragédiájáról beszélgetünk Bálint Csabával. A jeles könnyűzenei szakíró könyvet is jegyez minden idők legnagyobb magyar rockgitárosáról, de állítja. szerencsés, hogy nem ismerte őt személyesen. Lehet-e egy angyalföldi szoba-konyhából a Mennybe menni? Amúgy meg hős volt egyáltalán RB Kapitány?


Beatkorszak 05 – drMáriás

Harmincötödik születésnapját ünnepli idén a Tudósok zenekar. A Szabad Tudományos Akadémia rektorával, drMáriással beszélget a Magyar Kultúra Napján, január 22-én Rozsonits Tamás a Beat műsorában. A zenében, képzőművészetben és irodalomban is jellegzetes stílusban alkotó polihisztor Doktor felidézi az újvidéki megalakulást, a budapesti újrakezdést, ellátogatunk Amszterdamba, a Paradiso és New Yorkba a Knitting Factory legendás, világhírű klubok színpadára és a napi magyar valóságba is, de azt is megtudhatjuk, hogy a Tudósok zenekar milyen multifunkcionális kiadvánnyal lepi meg közönségét a jubileum alkalmából.


Beatkorszak 04 – Lugosi Dani

Lugosi Dani művészcsaládban született: édesanyja színházi szakember, édesapja a Beatrice, a Dinamit és a Sirokkó legendás gitárosa volt, így nem is vezethetett számára más irányú út, mint a művészetek világa felé. Gyerekként már szinkronizált, játszott és táncolt színházakban és filmekben, de a gitár is nagyon hamar a keze ügyébe került és ott is maradt. A zenész-lét minden oldalát megtapasztalta: dolgozott roadként, koncerthangmérnöke volt egy sztárzenekarnak, hogy aztán megtalálja magát és saját hangját méltó társai oldalán a Polytrip zenekarban. A fő banda mellett szólóban is készít dalokat, példaképei öröksége előtt pedig tribute-zenekarokkal tiszteleg. Nem túlzás azt állítani, hogy Lugosi Dani korosztályának legfigyelemreméltóbb egyénisége.


Beatkorszak 03 – Kőbányai János

Beat ünnep. Ez a címe Kőbányai János a Műcsarnokban – sajnos, csak virtuálisan – látogatható fotókiállításának. A Beatkorszak mai vendégével az 1977 és ’87 között készült koncertképek apropóján a csöves jelenségről, a margóra szorult nemzedékről és a rockzene meg a filozófia összeférhetőségéről is beszélget Vass Norbert. A képzeletbeli utazás egy kalocsai gimnázium folyosóján indul, hogy a Metro Klubból és a János által „magyar Woodstocknak” nevezett tabáni május elsejei bulikból elkalandozzunk Los Angelesbe, Észak-Afrikába, aztán megismerjük az egyáltalán nem haszontalan Fölöspéldányokat is. Sőt, végül kiderül az is, hogy sikerült Jánosnak kölcsönfilmmel lencsevégre kapnia egy párizsi kocsmában Jean-Paul Sartre-ot és Simone de Beauvoir-t.


Beatkorszak 02 – Pálmai Zoltán és Tatai Tamás

Rozsonits Tamás egyik vendége Pálmai Zoltán, a legfeketébb „Fekete Bárány”, hiszen dobolt a P. Mobil, a Hobo Blues Band és a Beatrice zenekarokban, később az Illés és a P. Box együttesek ritmusfelelőseként is emlékezhetünk rá. Mostanában ismét az Örökmozgó rubinpiros üvegdobja mögött ül, iskolájában pedig a jövő dobosgenerációját neveli. Tatai Tamás a világhírű Ludwig dobok és Paiste cintányérok hazai márkaképviselője, a Led Zeppelin Session és a Cry Free dobosaként olyan világnagysággal is muzsikált már, mint Jon Lord, a Deep Purple orgonistája. A műsorban két generáció dobosa beszél az "üvegdobok" történetéről és reneszánszáról, de azt is megtudhatjátok, hogyan vezet az út egy világmárka magyarországi képviseletéhez. A műsorból kiderül!


Beatkorszak 01 – Podlovics Péter

Podlovics Péter volt a Beatkorszak első vendége. Bajnai Zsolttal többek között arról beszélgettek, hogy egy reménybeli zenészből és építészből miért és hogyan lett a nyolcvanas évek közepén könnyűzenei menedzser. Podolovics Péter ugyanis 1985-ben lépett erre a pályára, amit azóta sem hagyott el, így talán kijelenthetjük, hogy ma ő az egyik legrégebb óta, folyamatosan zenekarokkal foglalkozó magyar menedzser. A beszélgetésből kiderült az is, milyen koncertek, filmek voltak rá hatással, hogyan kellett koncerteket szervezni és a művészeket kifizetni a rendszerváltás előtt és környékén. Ma már legendás helyek, zenészek és zenekarok kerültek elő a Beatkorszak első adásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1816420450
süti beállítások módosítása