Volt egyszer egy beatkorszak

A kutyáktól a meteorokig - Dogs

2017. január 13. - beatkorSzaki

cstp_portre_dogs.jpg

Komár László és Zalatnay Cini, a Scampolo egykori tagjai új zenekart akartak alapítani Maka Bélával, a Metro korábbi basszusgitárosával, ezért elmentek a Kon-Tiki egy Csiliben tartott koncertjére, hogy megnézzék Töricht György szólógitárost. Tetszett nekik, amit láttak, mert azonnal meghívták magukhoz. 1964-ben járunk, ekkor alakult a Dogs. Kezdetben Bálint István dobolt a bandában, őt aztán Pintér István váltotta, aki korábban az Atlantisban ütötte a bőröket. Az induló bandához csatlakozott Bertalan István „Güzü” is, aki bár képzett dzsesszdobos volt, a Dogsban ritmusgitáron játszott. Az Utasellátó Arany János utcai klubjában lettek állandó fellépők, Rolling Stones- és Yardbirds-dalokat játszottak.

1965 nyarán rádiófelvételeket készített a zenekar. Ősszel Komár és Cini elhagyják a Dogsot, helyükre Demjén Ferenc és testvére, Demjén István érkezett, akiket az új billentyűs, Králik János hívott a zenekarba. Králik lett az együttes szervezője, vezetője is. Szülei jó anyagi helyzetének köszönhetően a legjobb felszerelést sikerült beszerezniük, 1966-ban a Népstadion melletti Gumigyári Klubban találtak állandó helyre.

1966 őszén megjelentettek egy négy számos EP-t, amelyen Demjén Ferenc első magyar nyelvű szerzeménye is szerepel. Nem sokkal később egy két számos, önálló kislemezüket is kiadják. Az 1967-es táncdalfesztiválon Wittek Máriát kísérik a Keresek egy fiút című dalban, amivel helyezést nem érnek ugyan el, a dal viszont kislemezen él tovább.

1967 nyarán a Balatonon játsszák végig a szezont, a zenekar egyik technikusa ekkor mutat nekik néhány Jimi Hendrix- és Cream-felvételt, amelyek hamar bekerülnek a repertoárjukba. Talán ők az elsők, akik Hendrix számaival lépnek színpadra Magyarországon, s bár ezzel a Liversing tagjai vitatkoznak, a különbség alighanem csak napokban mérhető.

1968-ban a Liversing hívására a Demjén-testvérek elhagyják a zenekart, ekkor, év elején egy koncert erejéig Török Ádám is csatlakozik a Dogshoz, de végül nem vele folytatják, feltűnik viszont a színen Orszáczky Jackie és Lakatos „Bögöly” Béla. Időközben az ORI ideiglenesen letiltja a zenekart egy botrányos miskolci szereplésük miatt. Utóbb kiderül, hogy letiltásuk alatt a Gemini legénysége játszik országszerte Dogs néven helyettük.

1969 tavaszán Demjén Rózsi visszatér a zenekarhoz, testvérét azonban már nem hozza magával. A zenekar billentyűse Vadnai László „Kuksi” lesz, Bertalan Güzü pedig a ritmusgitározás helyett végre beülhet a dobok mögé. Innentől azonban egy új történet kezdődik, hiszen ORI nyomására nevet változtatnak, és a Meteorként folyatják a zenélést.

Fotó: Pintér István.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1712104527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása