Volt egyszer egy beatkorszak

Metropol – az első erdélyi magyar rocklemez, 1974

2019. március 04. - beatkorSzaki

metropol_1974_1.jpg

Különösebb feltűnés nélkül egy citromsárga-piros borítós kislemez került a romániai boltok polcaira 1974-ben (45-STM-EDC 10.393). Ez volt a Metropol együttes első önálló bemutatkozása hanglemezen – egyben az első magyar rocklemez Erdélyből. Készítsünk egy pillanatfelvételt: hol tartott ez az együttes és vele az erdélyi magyar rockzene ekkor?

1968. november 29-én a nagyváradi IEMB Klubban lépett fel először az együttes, mint egy középiskolai zenekari álmodozás szerencsés megtestesítése. Az alapító tagok Vajda Tibor (ének), Elekes Csaba (gitár, ének), Virányi Attila (basszusgitár, ének), Sergiu Cornea (billentyűk) és Tomori Pál (dobok) voltak. A beatzene iránti rajongás „odaát” is magasra csapott, hiszen a határmenti nagyvárosban ekkoriban több tucatnyi beatzenekar működött és városszerte jó néhány klub állt nyitva előttük és közönségük előtt.

A magyar és angol slágerek utánjátszásától a Metropol rövidesen eljutott a saját számok írásáig, amihez nagy húzóerőt jelentett a Székelyudvarhelyen meghirdetett Siculus Fesztivál. Az 1970–1973 között évente ősszel megrendezett monstre seregszemle egyik lényegi elvárása volt a saját dalokkal való fellépés. Az előadók és a szerzemények versenyeztetése hasonló volt az itthoni táncdalfesztiválokéhoz.

A Metropol 1971-ben és 1972-ben indult a fesztivál versenyprogramjában. A fellépéseket a romániai televízió és rádió is közvetítette, és a nagyváradiak beat és hard rock ötvözetű dalaikkal országos ismertségre tettek szert.

A román monopolista lemezkiadó, az Electrecord eléggé nem méltányolható módon partner volt a nemzetiségi kiadványok gondozásában. Az 1972-es fesztivál felvételeiből Siculus ’72 címmel kiadtak egy vegyes műfajú válogatáslemezt (EDE 0809), ezen a Metropol is szerepelt a Három fiú c. számmal.  A legnépszerűbb előadókkal pedig önálló kislemezeket is készítettek. Így jelent meg ez a három számos kislemez, rajta a Dal a lányról, a Rövid mondat és a Kocsidefekt című számokkal. A megjelenés helyi szokás szerint 1974-ig elhúzódott, ekkor néhány tagcsere után a zenekart Elekes Csaba és Virányi Attila mellett Nagy Gábor (basszusgitár), Ráduly Béla (dob) és Sárosi Endre (billentyűk) alkották.

A szerencsés helyi kiadói gyakorlatnak megfelelően a kislemez saját, egyedi borítóban jelent meg. Gyártási minősége jó volt, sokkal felette állt a később, az 1980-as évekre elhíresülten gyenge minőségű román lemezeknek. 1976 táján a lemezt újranyomták, azonos borítóval, de kissé eltérő címkével.

metropol_lemez.jpg

Fontos mérföldkő volt ez a lemezmegjelenés a Metropol pályafutása során, hiszen egy önálló lemez Romániában is óriási presztízst jelentett. A zenekar országos népszerűsége igazából ezzel indult el – és a történet még sok fejezetet tartogatott.

 Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr6414666911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása