Volt egyszer egy beatkorszak

Mindenki! – a Volt egyszer egy beatkorszak szerzőinek, olvasóinak és főhőseinek közös kötete

2022. február 03. - beatkorSzaki

mindenki_mockup_hamarosan.jpg

A Mindenki! ‒ koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából címmel, a Cser Kiadó gondozásában február közepén megjelenő könyv a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek hazai koncertjeinek világába kalauzolja az olvasót. A rajongók és az előadók visszaemlékezései alapján készült, a korszak könnyűzenéjét jobbnál jobb sztorikkal és gazdag képanyaggal bemutató kötet ide kattintva előrendelhető.

Dalok jutnak eszünkbe, amikor öröm ér bennünket, amikor szomorúak, szerelmesek, elcsigázottak vagy büszkék vagyunk. Lemezeket teszünk fel, ha elveszítünk valakit vagy ha társra lelünk, de dalokhoz fordulunk akkor is, ha egy régi érzést keresünk. A Mindenki! ‒ koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötet hősei az élőben előadott dalok. A könyvben olvasható koncerttörténetek persze nem csak a dalokról szólnak, alkalmat kínálnak a szerelemmel, a barátsággal, a közösséggel, az alkohollal vagy a bumburnyák rendfenntartókkal való találkozások felidézésére is. Ennek a gazdag képanyaggal illusztrált, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek könnyűzenei kavalkádját a rajongók és a rajongottak szemszögéből bemutató kötetnek elvégre a találkozás a kulcsszava.

A könyvbe került történetek java az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Volt egyszer egy beatkorszak blog 2020 tavaszán meghirdetett felhívására érkezett, amelyre bárki küldhetett sztorit, aki szívesen elmesélte a Kádár-kori koncertélményeit. Igyekeztünk minél több zenészt is megszólaltatni azok közül, akik a színpadon álltak a megidézett bulikon. Hajmeresztő emlékeket hallottunk tőlük is, ezért úgy döntöttünk, ebben a kiadványban közös oldalpáron jelentetjük meg a rajongók és a rajongottak elbeszéléseit.

A könyv ötletét adó karcolat- vagy novellaszerű anyagok és az előadók visszaemlékezései a korszakban való eligazodást segítő, a memoárokban említett jelenségeket, fogalmakat (például az Ifjú Gárdát, az ORI-t, az OSZK-t, a Pajtás újságot, a Piramis-brigádokat vagy a táncdalfesztiválokat) magyarázó miniesszékkel, valamint a szövegekben szóba kerülő helyszíneket bemutató írásokkal egészülnek ki. Ezek elsősorban a fiatalabb olvasóknak kínálnak támpontokat és a korszak megelevenítését szolgálják, ahogy a kötet közel kétszáz fotót tartalmazó képanyaga is.

fortepan_194654.jpgFotó: Fortepan / Gábor Viktor

A Mindenki! az összekapaszkodás, az üvöltés, a szabadság és a szédület tapasztalatát hozza hozzánk közel. A közösen megélt katartikus pillanatokat. Előfordulhat, hogy a könyv olvasói és elbeszélői harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt egymás mellett álltak egyik-másik bulin. A meghökkentő és nagyon ismerős, a szívszorító és sírva nevetős sztorik reményeink szerint újból összehozhatják a könnyűzene szerelmeseit.

Mindenkinek megvannak a maga koncerttörténetei. Abban bízunk, mindenki tovább is adja majd ezeket a gyermekeinek és az unokáinak. Ha így lesz, akkor különböző nemzedékek összetalálkozásának is teret teremthet ez a kaleidoszkópszerű kötet, amely a kiadó webshopján kedvezményesen előrendelhető.

A könyv Dr. Ábel Kornél, András Tamara, Bicsérdi Ádám, Bihari Balázs, „Bogyó János”, Bátyi Zoltán, Bókkon Gyula, Csaba Zoltán, Csapó Éva, Csatári Bence, Fábián Titusz, Felméry Tamás, Gazda Albert, Hajda Iván, Héra Gábor, Hímer Bertalan, Hornos Árpád, Jakobetz László, Jászfalvi József, Jávorszky Béla Szilárd, Jobbágy Gyula, Kabai József, Korbely György, Koszits Attila, Kovács Béla, Kovács László, Kovacsics András, Majnik László, Nagy Krisztina, Nyőgéri Tünde, Ócsag Andrea, Rozsonits Tamás, Stróbl Eszter, Szarvas Károly, Tamás Nándor, Tass Bálint, Troszt Béla, „Vándor Tamás”, Vass Norbert, Völgyi Béla Tibor, Vörös András írásainak felhasználásával készült.

A kötetben megszólalnak:

Balázs Fecó • Benkő László • Bródy János • Czippán György • ef Zámbó István • Flamm FerencFrenreisz KárolyKarácsony János • Kóbor János • Kurucz AttilaMiklóska Lajos • Nádor Katalin • Nagy Feró • Pataky Attila • Schuster Lóránt • Soltész Rezső • Solti JánosSzigeti FerencTakáts TamásTörök Ádám • Zorán.

A Mindenki!-t összeállította és a képeket válogatta: Vass Norbert.

A könyvet tervezte: Müller Péter.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7517115414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása