Volt egyszer egy beatkorszak

Lírai underground – Balaton

2017. szeptember 13. - beatkorSzaki

balaton_1.jpg

Hunyadi Károly és Víg Mihály

A nyolcvanas évek első felének harsány undergroundjában a Balaton képviselte a visszafogottságot, a lírát. A zenekart 1979-ben alapította Víg Mihály és Hunyadi Károly. Első koncertjüket 1980. szeptember 13-án adták a Kulich Gyula téri pszichiátriai klinika udvarán az URH társaságában. Később az URH tagjai is közreműködtek a fellépéseiken, akárcsak Kőnigh Péter szájharmonikán és Villányi Zoltán szaxofonon.

A Balaton részt vett az 1981-ben a Közgáz Aulában rendezett Újhullámos Fesztiválon, az erről készült hangfelvétel valószínűleg a legkorábbi hanganyag, amely fennmaradt a zenekarról. Ebben az időszakban gyakran léptek fel különböző énekesekkel, például Urbán Mariann-nal, aki később az Embersportban folytatta.

Noha a Balaton szövegeire nem volt jellemző a direkt rendszerkritika, 1982 augusztusában egy, az Ikarus Művelődési Központban rendezett koncertjük után Víg Mihályt beidézték a rendőrségre, mivel az Elmenekülök című, Lengyelországról szóló dal előadása közben a betiltott Szolidaritással rokonszenvező, a szükségállapot ellen demonstráló tüntetésen készült diákat vetített a művelődési ház falára. A kihallgatáson közölték vele, hogy ezt a dalt nem adhatja többé elő és diákat sem vetíthet ezután a fellépéseiken. Pedig a vetítések a zenekar első, 1983-ban záródó periódusához szervesen hozzátartoztak, az együttes célja ugyanis egyfajta komplex, a film, a zene, a szöveg és fény eszközeivel megteremthető művészeti élmény megkomponálása volt.

Amikor Xantus János Eszkimó asszony fázik című filmje forgatásakor az addig csak szobazenekarként létező Trabant koncertezni kezdett, Víg és Hunyadi csatlakoztak az együtteshez, így a Balaton megszűnt létezni.

A zenekar 1985 elején aktiválódott újra, miután Méhes Marietta, a Trabant énekesnője az Egyesült Államokba távozott, ez pedig a Trabant pályafutásának végét is jelentette. Ekkor Másik János billentyűs, illetve Magyar Péter dobos – mindketten az Európa Kiadóból – játszottak a Balaton koncertjein, s az ekkor induló két éves periódus a Balaton legsikeresebb korszaka volt, sokkal profibb színvonalú, az első időszakhoz képest sokkal inkább rock and rollosabb koncertekkel.

Víg Mihály ekkoriban rövid ideig az Európa Kiadóban is játszott, ezen kívül ő volt az együttes koncertjeinek hangmérnöke is. A két zenekar számtalan emlékezetes koncertet adott közösen, többek között a Ráday Klubban, az Olimpiai Csarnokban, valamint a Zichy Kastélyban. 1987-ben Hunyadi Nyugat-Németországba távozott, ettől kezdve Kiss László basszusgitározott a Balatonban, egészen év évégig, amikor is Víg Mihály megtért a Hit Gyülekezetébe, ami a zenekar végét jelentette.

Víg kitérése után, 1990 nyarán állt ismét össze a Balaton, első fellépésükre a Blue Boxban került sor. A rendszerváltás után lemezeik is jelenhettek meg. A Bahia Records 1992-ben adta ki egy 1985-ös Ráday Klubban adott koncertjük – igaz, nem teljes – felvételét, majd két évvel később Balaton II. címmel megjelent egy újabb, archív felvételeket tartalmazó kiadvány, ez utóbbi már CD-n is. 1982 és 1984 között készült házi felvételek, valamint egy 1987-es szegedi koncert anyaga hallható rajta. A két lemez között elég sok az átfedés a dalokat tekintve, miközben több Balaton-szám – Neonvirágos éj, Perzsa szőnyeg, Kergetnek, Ellenőr úr, kérem, Mindig egyedül – a mai napig nem jelent meg lemezen.

1996-ban egy új stúdiólemezük látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel. Az albumon Dénes „Dönci” József, az Európa Kiadó egykori tagja gitározott, Wahorn Simon basszusgitározott és Oláh Immánuel dobolt. A zenekar napjainkban is aktív, több-kevesebb rendszerességgel koncerteznek. A Balaton mindig is megmaradt klubzenekarnak, kortól és közegtől függetlenül. Jelenlegi tagjai: Víg Mihály, Keszei Krisztián, Horváth Gábor, Dudás Zsombor.

Fotó: Magyar Dal Napja.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8212825536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása