Volt egyszer egy beatkorszak

Varsóban elveszett a Somló?

Locomotiv GT in Warsaw és egyéb lengyel LGT-lemezek

2020. április 11. - beatkorSzaki

lgt_lp.jpg

Északi barátaink a magyar rockexport egyik legnagyobb felvevői voltak a hetvenes, nyolcvanas években. Ennek köszönhetően a saját lemezkiadásukban is megjelentek magyar előadók. Lengyelországban a Locomotiv GT-nek jelent meg a legtöbb kiadványa, szám szerint öt hanglemezről (illetve a nagylemez kazetta- és CD-változatairól) beszélünk. Nézzük ezek történetét!

1973-ban az együttes nagy sikerrel szerepelt a sopoti táncdalfesztiválon. Erről egy kislemez jelent meg az ottani fő állami kiadónál, a Polskie Nagraniánál (Muza SP-494), egy egyedi, de eléggé unalmasan megtervezett borítóval. Az A oldalon a Ringasd el magad, a B oldalon pedig a The World Watchmaker szerepelt. Ez utóbbi egy akkor futó lengyel sláger átirata volt. Az eredetit Tadeusz Woźniak szerző-előadó játszotta Zegarmistrzswiatla címmel és az ő cím nélküli első albumán jelent meg (Tadeusz Woźniak, SXL 0839, 1972). Az angol cím megfelel az eredetinek (jelentése: „A világ órásmestere”), a dalt azonban magyarul adják elő, az eredeti lengyel dalszövegnek megfelelő fordításban. A lemezen viszont sem a magyar cím, sem a fordító neve nem szerepel.

Az emlékek és adatok a dátumról ellentmondásosak, de minden bizonnyal 1975-ben vették fel a varsói Sala Kongresowában a Locomotiv GT in Warsaw című koncertlemezt (Muza SX 1384), amely az első élő LGT-album volt és többnyire az itthon akkoriban megjelent Mindig magasabbra című album dalait tartalmazta. A koncert hanganyagát utómunkálatok nélkül írták át a lemezre, így – bár a hangzás meglehetősen nyers maradt – a fúvósokkal kiegészült zenekar produkcióját a maga frissességében élvezheti a hallgató. A lemez 1975–76 fordulóján jelent meg és óriási sikert aratott, nemcsak a lengyeleknél, de a többi környező szocialista ország piacain is (igaz, nálunk éppen nem importálták). Éveken át forgalmazták, erről tanúskodnak az időnként változó színű (de egy-egy időszakon belül egységes) lengyel lemezcímkék és a hátsó borítóra nyomott egyre növekvő ármegjelölés is. Még 1976-ban kazettán (Muza CK-188), majd 1993-ban egy kis példányszámú CD-n is megjelent (Muza PNCD 241). Egyes adatok szerint negyedmillió, más források szerint hétszázötvenezer (!) példány kelt el ebből az albumból. Akármelyik adat is a helyes, a legnagyobb példányszámú LGT-hanglemezről beszélhetünk.

lgt_sp2.jpg

Terjedelmi korlátok miatt egy teljes koncertanyag persze nem kerülhetett a nagylemezre. 1976-ban két kislemez is megjelent a lemaradt számokból (S-55 és S-56). Ezeknek a Tonpress volt a kiadója, amelyet egy szocialista konszern, a varsói Nemzeti Kiadói Ügynökség két évvel azelőtt alapított meg. Mindkét kiadvány szép, fényképes borítóban látott napvilágot (igaz, a grafikus egyazon zenekari fotót variálta a két borítón).

Talán a leginkább elfelejtett lengyel LGT-kiadvány a Polskie Nagrania kislemeze volt 1976-ban (Muza SS 653). Erre a lemezre az In Warsaw nagylemezről másoltak át két dalt, az Elfelejtett szót és az I Love You Warsaw-t, amely az I Love You Frisco kissé átszabott szövegű változata volt. Elég korlátozott lehetett a kislemez terjesztése, saját borítót nem is kapott.

lgt_sp4.jpg

A Locomotiv GT lengyel lemezeit vagy nagy példányszámban nyomták vagy nem kerültek (egyelőre) a gyűjtői érdeklődés fókuszába: mindenesetre internetes forrásokon át egy új kiadvány árából ma is könnyen megszerezhetőek.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8815596616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása