Volt egyszer egy beatkorszak

Global  Shaman – lokális maxilemez

2019. július 22. - beatkorSzaki

waszlavik_elso.jpg

Waszlavik László a magyar alternatív zenei színtér egyedi színfoltja volt. Jó néhány művésznevet vett fel, amelyek közül időnként tetszés szerint használt néhányat, íme a nem teljes kollekció: Gazi, Gazember, Petőfi, Velorex, Ulmann Mónika, Sámán, Szabadcsapat, Lovag.

1982-től évtizedeken át működtette  – jobbára egyszemélyes felállásban – saját magáról elnevezett zenekarát, amelyben időnként más zenészek és vokalisták is felbukkantak. Gazi szerzőként is jegyezte a teljes repertoárt. Magyar és balkáni népzenei motívumok keveredtek punkos és új hullámos ritmusokkal, hogy egy sajátos, egyszerre szürreális és tradicionális témájú szerzői szövegvilág terméseit kísérjék. A nyolcvanas években Global Shaman volt a fedőneve a produkciónak, amellyel Gazi Nyugat-Európában húsz sikeres koncertet adott. A dalokat házi stúdiójában folyamatosan rögzítette, és több magánkiadású kazettát is megjelentetett. A Waszlavik-kazetták a kilencvenes években a hazai alternatív zenei kínálat népszerű darabjainak számítottak.

1987-ben Gazi nyugati fellépései adhatták az ötletet a Sonic Boom kiadónak egy maxilemez megjelentetésére. Igazán tömör produkció született, hiszen az A oldal Hier ist mein Auto című száma és a B oldalon hallható Go Here Baby összesen is csak szűk hat percet tesznek ki. A lemezen a Boom van ugyan feltüntetve a hangfelvétel készítőjeként, de a hangképből feltételezhető, hogy ezek a számok is Gazi házi stúdiójában készültek el.  Grafikus ugyan nem jegyzi az egyszerű sárga borítót, de a címkék címfeliratán azért Bernáth(y) Sándor képzőművész egyedi, szálkás betűi felfedezhetők. Noha a lemez nyugatnémet kiadású, aminek megfelelően a GEMA német szerzői jogvédő szervezet van feltüntetve a címkén/borítón, a hátoldal „Made in Hungary” felirata tanúsítja, hogy magyar termékről van szó. Bérmunkában gyártották a dorogi hanglemezgyárban, a lemez vágása, préselése és a borító is itt készült. Ennek megfelelően KR 1648 katalógusszámot kapott, ami a Hungarotonnak (azaz a dorogi gyár tulajdonosának) a külső rendelésekre alkalmazott számsorozata volt.

waszlavik_cimke.jpg

waszlavik_hatso.jpg

A Global Shaman különös módon mind a mai napig Waszlavik egyetlen önálló vinyl-lemeze maradt. Állítólag csak kétszáz, más forrás szerint pedig ötszáz példányban (viszont csak kétszázötven borítóval) készült el. A korabeli mérce szerint ez a példányszám csak promóciós célokra volt alkalmas, normál terjesztésre nem. A maxilemez mára keresett ritkasággá vált, egy-egy példányáért egy teljes játékidejű mai LP árának többszörösét is elkérik.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

 A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4714974524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása