Volt egyszer egy beatkorszak

Bem Rockpart

2016. november 15. - beatkorSzaki

bem_index.JPG

A Bem rakpart 6. szám alatt található patinás, XIX. századi szecessziós villa az Andrássy grófok budai rezidenciája volt, szökőkutas télikerttel, egzotikus növényekkel, pálma- és banánfákkal, a képtárban Rembrandt-, Rubens- és Munkácsy-képekkel. Egy jótékonysági hangverseny alkalmából Liszt Ferenc is fellépett itt. A háború után államosították, majd egy varroda működött az épületben. Aztán a kerületi tanács úgy döntött, kell egy hely, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat.

Az I. kerületi Tanács V.B. Művelődési Klubját 1966 szeptemberében az Atlantisz együttes nyitotta volna meg. De a buli elmaradt, állítólag lerobbant a turnébusz, a zenészek nem értek vissza a balatoni hakniból. A kínos kezdést jóval sikeresebb folytatás követte. Fellépett itt többek között a Kék Csillag, a Mini, a Kex, az Illés, a Syrius, a Sakk-Matt, a Liversing, a Tolcsvay Trió és a Dresch Quartet is. Tehetségkutatók, előadássorozatok, vitaestek, költőtalálkozók, gyerekműsorok színesítették még a programot, a Mininek pedig klubja működött a Bem Rockpart falai között.

os_mini.jpg

Volt zenekar, amelyik nem csak telt házat, de egyenesen telt utcát csinált: a bejutásra várók sora a Clark Ádám térig kígyózott. A koncerteken házibuli hangulat volt, a büfében vizezték a pálinkat, kint pedig – állítólag – még marihuánás cigi is körbejárt. A Bem Rakpart igen hamar korszak egyik legfontosabb underground, alternatív szórakozóhelyévé nőtte ki magát. A koncertekre gyakran már délelőtt gyülekeztek a rakparton a vidékről érkezők. Radics Béla, Baksa Soós János és Török Ádám voltak a legnagyobb sztárok, de legalább ilyen fontos szereplő volt az igazgatónő, Kuhajda Istvánné Margóka. Ő adott lehetőséget a kezdő bandáknak, ő küzdött a lázadó fiatalokkal, balhés vendégekkel és ő simította a botrányokat a pártbizottságnál.

Tulajdonképpen Tolcsvayékat is ő „fedezte fel”. A klub előtti padon gitároztak, csak úgy maguknak. Kiment hozzájuk és mondta, hogy ne itt zenéljenek, mert balhé lehet belőle – jöjjenek inkább be a házba. 1968-tól már állandó klubjuk volt a Bem Rakparton.

A beatkorszak elmúltával a klub jelentősége csökkent, de még a kilencvenes években is játszott itt a Rémembertől kezdve a Heaven Street Sevenen át Superbuttig jó pár zenekar. A Szép leányok, ne sírjatok című film pár jelenetét itt forgatták, Ómolnár Miklós és Rózsa Péter Bem-rockparty címmel könyvet írt róla, Török Ádám pedig dalban állított emléket a Bem Rockpartnak. A hely ma is üzemel, Budavári Művelődési Ház néven, de már csak akusztikus koncerteket tartanak itt.

Fotó: Cseh Tamás Program.

Szerző: Fábián Titusz

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr911962465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása