Volt egyszer egy beatkorszak

Lázas rock'n'roll – Febris

2018. február 08. - beatkorSzaki

febris_1965_promo1_harmathamade_harmathalbert_fodorsandor_sebestyenferenc.jpg

Harmath Amadé, Harmath Albert, Fodor Sándor és Sebestyén Ferenc

A Febrist jogelődje a soroksári Silverton zenekar volt, ahová Harmath Amadé 1963-ban lépett be, majd később csatlakozott testvére, Harmath Albert is. Sebestyén Ferenc volt a szólógitáros, Fodor Sándor a dobos, Juhász Mihály a ritmusgitáros és Babits András a basszusgitáros.

A zenekar nevét a humángimnáziumba járó Harmath Amadé találta ki, a jelentése: láz. A The Searchers, a The Hollies, a The Kinks és a The Rolling Stones együttesek dalainak interpretálásával vívtak ki hírnevet, illetve azzal, hogy tőlük nem feltétlenül a korszakban szokásos, mindenki által játszott sikerszámokat játszották, hanem egyfajta progresszió jegyében az érdekesebb dalokat válogatták ki repertoárjuk kialakításához.

febris_19660531_bip01_verz1_harmathamade_fodorsandor_babitsandras_sebestyenferenc_juhaszmihaly_harmathalbert_v.jpg

Harmath Amadé, Fodor Sándor, Babits András, Sebestyén Ferenc, Juhász Mihály és Harmath Albert

1966-ban a Horizont Tánciskolában lett állandó klubja a zenekarnak, májusban pedig már a Budai Ifjúsági Parkban is felléptek az Illés előtt. Még ebben az évben Sebestyén Ferencet Horváth Ernő váltotta. Majd a tagok egyik barátja, a későbbi híres dalszövegíró és a Rockszínház alapítója, Miklós Tibor összeismertette őket Nádas Gáborral, aki egyrészt a Kicsit szomorkás a hangulatom című örökbecsű dal szerzője, másrészt kiváló kapcsolatokkal rendelkezett a Magyar Televíziónál. Egy ideig Nádas Gábor dalainak előadásában is részt vett a Febris, a Saját hangja, vigye haza! stúdióban egy demót is rögzítettek dalaiból. 1967-ben Aradszky Lászlót kísérték a Tavasszal foci című számban, mely kislemezen is megjelent, és évtizedekig a focimeccsek szüneteinek elmaradhatatlan himnusza lett.

1967-ben csatlakozott a zenekarhoz Dancsák Gyula és Miklóska Lajos, ezzel létrejött a Febris leghíresebb felállása, hiszen Miklóska később a Sakk-Matt, a Korong, a Syrius és a Nagy Beatrice basszusgitárosa is lett. Sőt, ebben az évben egy rövid időre bandatag volt Makrai Pál is, mikor az Atlas zenekar éppen szünetelt.

febris_1965_promo4_sebestyenferenc_fodorsandor_harmathalbert_harmathamade_juhaszmihaly_babitsandras.jpg

Sebestyén Ferenc, Fodor Sándor, Harmath Albert, Harmath Amadé, Juhász Mihály, Babits András

1967 szilveszterén az együttes szerepelt a televízió szilveszteri műsorában, ahol Honthy Hannát (!) kísérték, annak beates hangvételű műsorában. Hamarosan azonban Harmath Amadé családot alapított, Dancsák Gyula sorkatonai szolgálatát töltötte, Miklóska Lajos és Harmath Albert pedig a Sakk-Matt tagjai lettek, ezzel 1968 elején a Febris megszűnt.

Érdekesség, hogy Miklós Tibor, Dancsák Gyula és Miklóska Lajos később a Korong tagjai lettek, majd mindhárman, Makrai Pállal és alkalmanként Harmath Alberttel kiegészülve a Rockszínház kötelékébe tartoztak, így útjaik újra találkoztak.

Fotók: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7213644740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása