Volt egyszer egy beatkorszak

Country-rock Temesvárról – a Garabonciás együttes

2019. április 16. - beatkorSzaki

garaboncias2.jpg

A Garabonciás együttes Temesváron alakult meg, magyar zenészekből, magyar nyelvű country-rock repertoárral. A zenekarvezető Csutak István volt (ének és gitár), az alapító tagok Antal Imre (dobok), Fogarasi Ildikó (basszusgitár, ének) és Vasiu Tibor (gitár), később pedig Szabó Attila (billentyűs hangszerek) csatlakozott.

Az együttes „társult” szövegírója Kinde Annamária nagyváradi költő volt. Nagy súlyt fektettek a minőségi szövegekre. Paulik Hilda elemzése szerint: „A kesernyés hangvételű társadalomkritika, a rezsim elleni lázadás, illetve egy-egy jellemző, általános érvényű igazság vagy hangulat megragadásának képessége volt az, amiért e szövegek elnyerték a zenekar, majd később a közönség tetszését.”

garaboncias1.jpg

Csutak egy interjúban érdekes véleményt fogalmazott meg. Szerinte Temesvárnak volt köszönhető, hogy a zenekart a néha kissé karcos szövegeivel együtt is elfogadta a rendszer. Elvégre a Garabonciás 1981-es feloszlásáig sikeres együttes volt: folyamatosan koncerteztek, turnéztak, fesztiválokat nyertek és lemezeik is megjelentek. Csutak katonai szolgálatra került a városba, majd egyetemista volt ott. A „harmadik utas” Jugoszlávia közelsége és a város többnemzetiségű gyökerei miatt Temesvár a magyar művelődés kis fellegvára volt. Itt működött az 1970-es évek végén az ország legjobb diákszínjátszó-csoportja, a magyar nyelvű Thalia, a Látóhatár önképzőkör és a diákrádió M Stúdiója. Mindez a viszonylagos szabadság Csutak szerint a kommunista pártban dolgozó temesvári magyar értelmiségi rétegnek volt köszönhető.„Manifeszt módon támogatták a magyar rendezvényeket. Harminc év után jöttem rá, hogy nem azért ültek szombat este a diákház nagytermének első sorában, mert olyan jók voltunk, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak nekünk. Mert ha ott ültek ezek a fickók, akkor nem lehetett semmit mondani, mert bennük meg kellett bízni, és ők meg kockáztattak” – nyilatkozta.

Az 1980-as évek fordulóján a Garabonciás volt a legtöbb lemezt megjelentető romániai magyar együttes. Két év leforgása alatt több válogatáslemezen szerepeltek, és önálló kis- és nagylemezük is megjelent (a kislemez 45 ST-EDC 10.722, a Country-Rock című nagylemez pedig ST-EDE 01953 katalógusszám alatt).

garaboncias_kislemez.jpg

garaboncias_nagylemez.jpg

Váratlanul fejeződött be a pályafutásuk: 1981-ben be lett tiltva a Garabonciás. Ironikus módon ezt a döntést éppen a Hargita megyei kultúráért felelős magyar elvtárs hozta meg. Nem engedte előadni a Román Országos Rendezőiroda által is jóváhagyott műsort, ezzel pedig megpecsételte a zenekar sorsát. A döntés ugyanis akkori szabályok szerint azé a megyéé volt, ahová a zenekarvezető lakcím szerint tartozott, Csutak István pedig az egyetem után Csíkszeredára került.

Az együttes történetét Sarány István Garabonciások című, 2018-ban megjelent könyve mutatja be részletesen.

Az idézetek forrása: Zsizsmann Erika: Magyar dal fél évszázad legjobb román zenéi között, maszol.ro, 2017. november 22., szerda

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3814767058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása