Volt egyszer egy beatkorszak

A Volt egyszer egy beatkorszak-blog szerzőinek előadássorozata dalokról és más slágertémákról

2022. március 11. - beatkorSzaki

fortepan_125354_1.jpg
A „Nem az ágyban végzem, hajt a vérem” című, a beatzene és a szocialista alvilág kapcsolatait feszegető témával indul a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozata március 16-án a Kossuth Klubban. Júniusig hat alkalommal várják a magyar könnyűzene múltjának kevésbé ismert részletei iránt érdeklődőket a beatkorszak-blog szerzői.

A Hangőr Egyesület szervezésében indul útjára a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozat a budapesti Kossuth Klubban (Budapest VIII., Múzeum u. 9.), március 16-án, szerdán, 17.00 órakor. A beatkorszak.blog.hu szerzőinek élő, vetítéssel színesített előadássorozatát Bezsenyi Tamás kriminológus, történész nyitja, aki az Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE), illetve a győri Széchenyi István Egyetem oktatójaként több mint egy évtizede kutatja a szocialista, valamint a rendszerváltás utáni éjszakai életet, az abban megmutatkozó szervezett bűnözést. A „Nem az ágyban végzem, hajt a vérem” című előadásában a korabeli beatzene és az alvilág kapcsolatát feszegeti a Tangó és Kes podcastet is készítő Bezsenyi Tamás.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén megvalósuló előadássorozat június elejéig kéthetente jelentkezik a Kossuth Klubban. Március 30-án Vass Norbert „Másként fésülködők” címmel a punk magyarországi megjelenéséről, megfigyeléséről és megregulázásáról beszél majd. Április 13-án Bihari Balázs Menedzserek szürkezónában című előadása a Kádár-kori popmenedzserek életéről szól, míg 27-én Dr. Bálint Csaba plakátokon keresztül mutatja be a rendszerváltás előtti könnyűzenei életet. Május 11-én Dr. Csatári Bence Szocialista erkölcscsőszök, avagy a pénznek nincs szaga címmel az Országos Rendező Iroda (ORI) működésébe nyújt bepillantást, a félévet záró, június 1-jei alkalommal pedig Koszits Attila segítségével a Kádár-kori könnyűzenei sajtó világában kalandozhatnak az érdeklődők.

Bajnai Zsolt, a sorozat szerkesztője az ingyenes előadássorozat kapcsán elmondta, hogy terveik szerint minden alkalom egy-egy könnyűzenei kötet bemutatásával indul majd a nagyjából egy órásra tervezett, prezentációkkal érthetővé tett program. Az előadásokat pedig rögzítik is, így azok néhány hónappal az élő elhangzás után a világhálón keresztül is elérhetők lesznek.

Mivel a beatkorszak.blog.hu szerzői jóval többen vannak, mint ahányan az első félévbe előadást tarthatnak, illetve az első előadók is felvetettek már újabb témákat, a szerkesztő szerint biztosra vehető, hogy ősszel újabb előadásokkal folytatódik a Volt egyszer egy beatkorszak sorozat.

 

Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr2317778050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása