Volt egyszer egy beatkorszak

A magyarok nyilaitól ments meg, Urunk, minket!

A Generál angol nyelvű lengyel nagylemezei, 1. rész

2018. január 22. - beatkorSzaki

Rockin’ and Rollin’ (Muza Polskie Nagrania, SX 1246, 1975.)

76768.jpg

A Generál együttes kétszer futott neki a Nagy Sikernek, két teljesen más felállásban, de két név mindig meghatározó maradt: Várkonyi Mátyás és Novai Gábor. Az is leszögezhető, hogy ritka az olyan zenekar, amelyben annyi tehetség mutatkozott és robbant be a magyar könnyűzene élvonalába, mint náluk.

Nézzük az első felállást, amit a köznyelv (vagy az újságírók) a „kölyök-Generál” időszaknak kereszteltek. A Generál őse a ZG (Zenei Gimnázium) nevű zenekar, amelynek utolsó felállásában együtt zenélt Várkonyi Mátyás, Novai Gábor, Révész Sándor és Kiss András. Révészre (aki ott csak helyettesített) egy Echo-koncerten figyelt fel Várkonyi, először egy Simon & Garfunkel mintájú duóban gondolkodtak, aztán inkább a zenekarosdit folytatták. Jöttek a sikerek, majd Várkonyit behívták katonának, de tanácsaival továbbra is segítette a csapatot. A ZG szövetkezett a Ferm tagjaival, Karácsony János, Reck Lajos és Ákos István így kerültek a friss Generál alapcsapatába, amelynek pontos alakulási dátuma 1971. december 1.

76771.jpg

Várkonyi a legendás Botka Valéria–Csányi László-féle Magyar Rádió Gyermekkórusa egykori tagja, aki később a konzervatóriumban a zongora mellett zeneszerzést és hangszerelést is tanult, vonzódott a vokális zenéhez, ezért már a ZG idején megalapította egykori kórusbeli társaiból a Mikrolied vokált Bódy Magdi, Várszegi Éva és Selényi Hédi közreműködésével, de a Mikrolied tagja volt később Herczku Annamária és Szigeti Edit is. Matyi dalokat is írt a laktanyában, és benevezte a csapatot az 1972. évi „Ki mit tud?” televíziós vetélkedőre, amit a Generál és a vele fuzionáló Mikrolied trió fölényesen megnyert, úgy, hogy a közvetítések miatt azonnal az ország kedvencei lettek. Nem sokkal később a Táncdalfesztiválon előadói díjat nyertek, rá egy hónappal pedig megkapták a felkérést a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól első lemezük elkészítésére, ez volt a Staféta című album. 1973-ban Várkonyi leszerelt és visszatért a csapatba, a második lemezen már ő játszik. Ákos István távozott a zenekarból, Reck Lajost Póta András váltotta a dobfelszerelés mögött.

88141.jpg

Dalaikon azóta sem fogott az idő, zseniálisak. Előfordult például, hogy a Neked szól című számuk egy időben hat országban vezette a slágerlistákat. Hollandiában kislemez készült velük, Lengyelországban pedig – ahova szinte hazajártak -, angol nyelvű nagylemezt vettek fel, ami sajnos a zenekar addigi felállásának az utolsó produktuma: Karácsony János már a Locomotiv GT tagja volt ebben az időben, őt a zenekar addigi hangmérnöke, a nem mellesleg kitűnő zenész Paczári Károly váltotta, Révész Sándor – akihez hasonló szuggesztív egyéniség kevés tűnt fel magyar rock színpadán – pedig hamarosan a Piramisba távozott. A Mikrolied a Várszegi Éva, Szigeti Edit és Hercku Annamária trióból állt a felvételek idején. A Generál sikereiben jelentős része volt Hegedűs Lászlónak, a Multimedia koncertszervező cég későbbi igazgatójának is.

Vegyük kézbe a lemezt:

         A. oldal:

  1. Rockin’ and Rollin’ (Kezdhetjük)
  2. I’am So Lazy (Lopom a napot)
  3. The Story of My Lady (A szerelem virágai)
  4. O.K. Tomorrow (Talán holnaptól)
  5. Question (Kérdés)
  6. Suzy (Kövér Nap)

    B. oldal:
  1. Where I am Going? (Hova menjek)
  2. Őrült álom
  3. A Song for You (Neked szól)
  4. Weather-Cock (Szélkakas)
  5. Everybody Join Us

general_front_1.jpg

general_back_1.jpg

A dalok a két hazai nagylemez anyagából és a holland kislemez A. oldaláról kerültek a korongra, leszámítva az Őrült álom című darabot, amely hangszerelésében már előre vetíti a funky zenével kísérletező Generál további útját. A számok angol szövegeinek egy részét Révész Sándor írta, aki tizennégy éves korában egy nyarat Angliában töltött és kitűnően megtanulta a nyelvet (Radics Béla ezek után már csak úgy hívta: „a kis brit”). A többi angol szöveg Richard de Bois munkája, ő a holland kislemezdal, az Everybody Join Us szövegírója is. A felvételek Varsóban, a PWSM Stúdióban készültek 1975-ben, a zenei rendező M. Pakosiewicz, a hangmérnök M. Gola voltak. A holland dalt a Sound Push Stúdióban rögzítette a zenekar Blaricum városában, Hollandiában, 1975 májusában.

A borító hátoldalán lengyel és angol nyelven egy kis ismertetőt olvashatunk a Generálról Hegedűs László tollából, és azt is, hogy a lemez hatvanöt zlotyiba került. Még tippelni sem lehet, hány százezer példányban kelhetett el a Rockin’ and Rollin’, a Generál viszont hamarosan tagokat és stílust váltott. Innen folytatjuk.

Fotók: Fortepan.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1213593857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása