Volt egyszer egy beatkorszak

Akiknek a hangszerükben volt az erejük – Sámson zenekar

2018. január 28. - beatkorSzaki

samson_196802_csili_promo_verz2_harmathadam_elekeszoltan_debreczenicsaba_fabiantibor_tokesjanoslevin_harmathsandor_gerdesitsferencbetus.jpg

Harmath Ádám, Elekes Zoltán, Debreczeni Csaba, Fábián Tibor, Tőkés János, Harmath Sándor, Gerdesits Ferenc

A beatkorszak egyik legendás zenekara volt a Sámson, melyet 1962–63 körül alapított Harmath Sándor és testvére, Harmath Ádám. Az együttes tagja volt ekkor még Dévényi Levente szólógitáros, és itt kezdte karrierjét Korbellek Péter is, aki aztán Kozák Péter néven vált a Táncdalfesztiválok egyik sztárjává.

Több tagváltozás után 1966 tavaszára alakult ki az a felállás, melyben már Gerdesits Ferenc, alias Bétus énekelt. (Csak zárójelben: az ő fia ifjabb Gerdesits Ferenc „Faszi”, aki ma a Quimby dobosa.) 1967 elején csatlakozott billentyűsként a zenekarhoz a később könnyűzenei újságíróként az Ifjúsági Magazinban is komoly nevet szerzett Fábián Tibor. Ebben az időszakban már a Budai Parkszínpadon is felléphettek, ekkor kezdtek egész Budapestre kiterjedő ismertségre szert tenni.

samson_196x_promo_veszpremiegyetmremenet_v_harmathsandor_harmathadam_hoffmanmaria_fabiantibor_gerdesitsferenc.jpg

Harmath Sándor, Harmath Ádám, Hoffman Mária, Fábián Tibor, Gerdesits Ferenc

A legerősebb felállás az Atlas No1-ből érkező Elekes Zoltán szaxofonos és Debreczeni Csaba Buci dobos érkezésével jött létre, akikkel együtt a pesterzsébeti Csili Művelődési Központ állandó zenekarává váltak. Tekintettel arra, hogy a Csiliben a belvárosi koncerthelyekkel ellentétben hajnalig tartottak a bulik, a Sámson tagjai több órás koncertjeiken este kilenctől reggel fél ötig több menetben játszottak. Ezen koncertekre a budapesti zenei élet nagyjai is ellátogattak, sőt gyakorta együtt is játszottak a bandával különböző jam sessionök keretében. A legenda szerint a Nagy Syrius felállása is itt zenélt először együtt egy ilyen session keretében.

Az együttesnek sikerült négy dalt rögzítenie a Magyar Rádióban. Bár a repertoárt a korszakra jellemző módon leginkább nyugati dalok feldolgozásai alkották, a zenekar próbálkozott saját számok írásával is, az egyik ezek közül a Kislány, ne nézz rám, Harmath Sándor dala volt, melyet aztán fia a Noxban „újrahasznosított”, ez lett a Százszor ölelj még. Érdekessége ennek a rádiós felvételnek, hogy a Led Zeppelin Moby Dick című dobszólós dalát is felvették saját interpretálásukban, K. O. címmel.

Ebben a korszakban időlegesen olyan, később nevet szerzett gitárosok is megfordultak a zenekarban, mint Tátrai Tibor vagy Mogyorósi László, akit az Ifjúsági Magazin szakmai szavazásán az 1970-es év legjobb zenészeiből összeállított szupergrupp tagjai között is megtalálhatunk.

samson_1968_csili01_debreczenicsababuci_tokesjanoslevin_fabiantibor_gerdesitsferencbetus.jpg

Debreczeni Csaba,  Tőkés János, Fábián Tibor, Gerdesits Ferenc

Gerdesits Bétust 1970-ben behívták katonának, majd a Ferm tagja lett, Debreczeni Buci pedig a Bergendy együtteshez csatlakozott. 1970 nyarán még játszott a zenekar, ekkor egy korábbi tag, Rakk Gyula lett a dobos, de csak pár hónapot élt meg ez a felállás.

A 2000-es években a nosztalgia jegyében több koncertet is adtak, egy időben szinte rendszeresen felléptek, például legutóbb 2016-ban eredeti törzshelyükön, a Csiliben is.

Fotók: Rockmúzeum képarchívuma.

 A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1913609743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása