Volt egyszer egy beatkorszak

Női erők – Vadmacskák

2018. május 15. - beatkorSzaki

vadmacskak_1973_promo4_faykriszta_csukamary_szantijudit_szigetiedit_nagykati.jpg

Fáy Kriszta, Csuka Mary, Szánti Judit, Szigeti Edit, Nagy Kati

Az első kizárólag nőkből álló rockzenekar a magyar rock történetében a Beatrice volt, a sorban a második pedig az 1972-ben alakult Vadmacskák. A két együttes története nem teljesen független egymástól, hiszen tagjaik között átfedések voltak, és a koncepció is megegyezett. Egy külön cikk tárgya lehetne, hogy miért nem lettek, miért nem lehettek igazán sikeresek a kizárólag női tagokat felsorakoztató magyar rockzenekarok, de tény, hogy ezek a próbálkozások csak az érdekességek szintjéig jutottak sajnos, tovább nem.

Az együttes vezetője és kitalálója a Beatrice egyik alapítója, Nagy Kati volt, aki a két banda között eltelt időszakban még Radics Béla Tűzkerekében is játszott pár hónapig 1971 végétől 1972 elejéig, majd a Vadmacskák után az ugyancsak általa alapított Kati és a Kerek Perec zenekarral lett igazán sikeres. Ahogy Nagy Kati, úgy a dobos, Csuka Mary is a kezdetektől erősítette a Beatricét is, és a két zenekar közötti időszakban a Victoria együttesben is játszott. Mary hívta a Vadmacskákba testvérét, Csuka Mónikát is, ám ő nem hagyta el a Beatricét, mely időközben férfi tagokkal kiegészülve koncertezett egyre nagyobb sikerrel. A banda gitárosa az a Szigeti Edit lett, aki később a Generálban, a Mikrolied vokálban és a Volánban is megfordult, ahol mind zeneszerzőként, mind szövegíróként sikereket ért el. A Vadmacskák basszusgitárosa, Fáy Kriszta korábban csellista volt, basszusgitározni csak a zenekar kedvéért tanult meg, mert kellett valaki erre a posztra is. A szólóénekes Szánti Judit lett, aki később ugyancsak tagja volt a Mikrolied vokálnak, vokalistaként pedig több magyar rockzenekar (Omega, Bikini) lemezén is közreműködött és a nyolcvanas években szólólemeze is megjelent.

A Vadmacskák a József Attila Színházban két évadon keresztül volt a társulat állandó zenekara, 1972-ben és 1973-ban a Liliomfi című zenés darabot kísérték esténként. Szerencsére egy tévés közvetítés anyaga nem esett áldozatul az állandó szalaghiány miatt gyakorlattá vált törléseknek, így az együttestől fennmaradt mozgóképfelvétel is.

A színházi munka mellett sokat koncerteztek, leginkább a P. Mobil, a Fonográf és a Bergendy előzenekaraként, de felléptek a Budai Ifjúsági Parkban is az Omega előtt.

1974-ben egy daluk is megjelent egy kislemez egyik oldalán, ez volt az Érezd magad jól, de a sok koncert ellenére a tagok nem tudtak megélni, ezért Szigeti Edit 1974-ben váltott, és a Generálba igazolt, Nagy Kati pedig saját együttesével kezdett foglalkozni, a Vadmacskák pedig ezzel megszűnt.

Fotó: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4513945070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása