Volt egyszer egy beatkorszak

A hatvanas évek legkeményebb zenekara – Liversing

2018. június 17. - beatkorSzaki

liversing_1966osz_promo3_szabolajos-akkordgitar_ballalajos-dob_vargalaszlo_patakilaszlo_szendrodizsolt.jpg

Szabó Lajos, Balla Lajos, Varga László, Pataki László, Szendrődi Zsolt

A Liversing a magyar beatkorszak egyik legendás együttese, és talán Budapest, de mindenképpen Óbuda legjobb zenekara volt a hatvanas évek közepén. Elődje, a Shouters 1963-ban alakult, tagjai Varga László (basszusgitár), Túry Árpád (ének), Szendrődi Zsolt (gitár) és Homonnay Zsombor dobos voltak, akik később a Liversing tagjai lettek, és csatlakozott hozzájuk ritmusgitárosként Szabó Lajos. Szabó Lajos a zenekari tagsága mellett azzal is nevet vívott ki magának, hogy Budapesten ő készítette a Gibson gitárok eredetihez leginkább hasonlító másolataitnak. Rövid időn belül Túryt és Varga Lászlót kirúgták, és Pintér Dénes lett az énekes. A Shouters már játszott a későbbi nagy sikerek helyszínén, Óbudán, a Lajos utcában és az Ady Endre Kultúrházban.

A formáció 1964-ben vette fel a Liversing nevet, amit akkoriban – a korszakra jellemzően használható angoltudás hiányában – élő éneknek fordítottak. A legenda szerint a nevet Pintér Dénes találta ki. Hamarosan visszahívták Túry Árpádot és Varga Lászlót is, ezzel kialakult a zenekar klasszikus felállása. A repertoár kevésbé a The Beatles, mint inkább a Them, a The Yardbirds, a The Pretty Things és a The Rolling Stones dalaiból állt, így elmondható, hogy ezekben az években a legkeményebb zenét a Liversing játszotta Magyarországon. Hírnevükhöz a korszak magyar együtteseihez képest vadabb színpadi munkájuk is hozzájárult, a zene ritmusára a Liversing zenészei mertek először őrjöngeni a színpadon. A közönségük is a legbalhésabbnak számított, koncertjeiket botrányok kísérték. Mégis, ennek köszönhetően a szabadság légköre lengte be őket.

01_071.jpg

Túry Árpád

A Lajos utca mellett a zenekar játszott a Danuviában és a Budai Ifjúsági Parkban is, de a Liversing külvárosi zenekarnak számított, leginkább csak külvárosi kultúrházakban léphettek fel.

1966-ban Homonnay Zsombor elhagyta a bandát. 1966 őszén Balla Lajos lett a dobos és csatlakozott a Syrius későbbi zsenije, Pataki László is, ezzel egy új, kissé jobban fésült korszak kezdődött a zenekar életében: még polbeat dalokat is írtak és indultak is velük egy polbeat vetélkedőn.

1967 februárjában újra kirúgták Túry Árpádot, aki ezután a Nevada, majd az Orkán sztárja lett, és hamarosan Balla Lajost is lecserélték Merczel Andrásra. Ebben az évben még haknisztárokkal is zenéltek, 1968-ban pedig egy kislemezre is lehetőséget kaptak, igaz, nem saját dalaikkal, hanem Mátray Zsuzsát, Nagy Évát és Koncz Zsuzsát kísérték középszerű dalokban. Eközben 1967-ben azzal is beírták nevüket a magyar rocktörténetbe, hogy állítólag először ők játszottak Jimi Hendrix-dalokat idehaza.

1968-ban újabb sikerkorszak kezdődött a zenekar életében, amikor is Demjén Ferenc és Demjén István is becsatlakozott. Ekkorra már a Liversing vezetője Szendrődi Zsolt lett, aki kiváló gitáros volt, viszont kevésbé tehetséges vezető.

liversing_1968_promo_merczelandras_patakilaszlo_szendrodizsolt_demjenferenc.jpg

Merczel András, Pataki László, Szendrődi Zsolt, Demjén Ferenc

1968 végén a Demjén testvérek kiléptek a zenekarból, és megalapították a Meteort, Pataki László pedig a Syrius tagja lett. Szendrődi fúzióra szánta el magát az Olympia együttessel, így rövid ideig Liversing-Olympia néven léteztek, majd 1970-re teljesen elhagyták a Liversing nevet.

A 2000-es években újraegyesült a Liversing, változó tagsággal a mai napig is játszanak, mégha az utóbbi években meg is fogyatkozott az eredetileg a hatvanas években is az együttesben játszó tagok száma.

Technikusuk, Tar György a hatvanas évek közepén felvette néhány koncertjüket, ennek köszönhetően 2006-ban vinyl nagylemezen is megjelenhetett a Liversing.

Fotó: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7414053224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása