Volt egyszer egy beatkorszak

Csavargódal – Bojtorján

2018. október 10. - beatkorSzaki

 bojtorjan_csavargodal.jpg

A nyolcvanas évek hajnalán a Fonográf háttérbe húzódása után a 100 Folk Celsius mellett a magyarországi népszerűsége zenitjére érő country stílus másik legkedveltebb sztárja a Bojtorján együttes volt. Buchwart Lászlóék felfutásában fontos szerepet játszott az az 1979-es Fonográf-turné, amelyen előzenekarként vehettek részt, növekvő népszerűségük eredményeként két évre rá megjelent a bemutatkozó nagylemezük (Csavargódal), nem sokkal később pedig a Zeneműkiadó menedzsere, Knisch Gábor jóvoltából a tengerentúli piacra is betették a lábukat. Többször eljutottak az Egyesült Államokba, ahol Kansas állam díszpolgárai lettek, majd Nashville-ben nyertek fesztiváldíjat. Miközben 1981-ben felléptek a londoni Wembley Stadionban rendezett nemzetközi countryfesztiválon is.

bojtorjan_csavargodal_2.jpg

A zenekar gyökerei a hetvenes évek derekára nyúlnak vissza, amikor a Buchwart László (gitár, ének), Vörös Andor (bendzsó, steel gitár, szájharmonika, ének), Kemény Győző (konga, hegedű, ének) és Pomázi Zoltán (gitár, ének) felállású formáció benevezett egy kerületi Ki mit tud?-ra. Eredetileg Anaconda Rt. néven indultak volna, de hamar kiderült, hogy ugyanígy hívták azt az amerikai rézbánya-társaságot, amely Chilében támogatta a Pinochet-féle puccsot, úgyhogy a KISZ által javasolt nevek közül a Bojtorjánt választották. Miként Buchwart László elevenítette fel egyik 2015-ös interjújában: „Akkor azt sem tudtuk, mi az, ráadásul idegen nyelveken szinte lehetetlen kiejteni. Amikor Amerikában megkérdezték tőlünk, hogy mit jelent a nevünk, kapóra jött az egyik legismertebb country-műdal, a Wildwood Flower, az »erdei vadvirág« így azt mondhattuk, hogy ez a mi »wildwood flowerünk«.”

A Bojtorján hosszú időn keresztül volt Halász Judit kísérőzenekara, 1978-79-ban viszont már saját dalaikkal kerültek fel a rádiós slágerlistára, és a későbbiekben remekül aknázták ki a vasfüggöny mögöttiség nemzetközi marketingértékét. A nyolcvanas évek elején számos nemzetközi vándorló country fesztiválon vettek részt, kelet-európai kuriózumként olyan amerikai sztárok társaságában léphettek színpadra, mint Johnny Cash, Tammy Wynette, Carl Perkins, Wanda Jackson, a Matchbox vagy George Hamilton IV.

A Zeneműkiadó menedzsere, Knisch Gábor jóvoltából pedig az amerikai piacon is sikerült megvetniük a lábukat. Miként Knisch a Csatári Bencének adott életútinterjújában felelevenítette: „A MIDEM-en sikerrel ajánlottam ki a Bojtorjánt az 1981-es Wembley Country Fesztiválra. Eközben felvettem a kapcsolatot Londonban egy Dezo Hoffmann nevű, magyar származású fotóssal, akit eredetileg Hoffmann Dezsőnek hívtak, és a Beatles egyik első fotósa volt. Ő örömmel vállalta a munkát, és a műtermében fotózta a Bojtorjánt. A zenekart aztán a frankfurti Country Fesztiválra is sikerült delegálnunk, ahol nagy sikerrel léptek fel. (…) A nashville-i televízió interjút kért tőlem Frankfurtban, így beszélhettem egy kicsit a magyar country akkori helyzetéről. A nagy felhajtás ellenére a Bojtorjánnak mégsem jelent meg angol nyelvű nagylemeze. Úgy látszik, a Fonográfnak inkább a hanghordozók készítése, a Bojtorjánnak pedig a koncertezés ment sikeresebben.”

A zenekart mindenesetre Kansas állam és Pearl város díszpolgárává választották, David Letterman nagy nézettségű televíziós show-műsorában is felléptek, és a country sztárok közül néhányat a nyolcvanas évek elején a budapesti country fesztiválra is sikerült elcsábítaniuk. Két további album (Történetek 1983, Karácsonyi album 1984) után azonban az együttes mégis inkább átváltott a Magyarországon akkoriban biztosabb megélhetést jelentő gyerekműsorok és lemezek piacára. Mígnem olyannyira megnőtt a tagok közti feszültség, hogy azt már nem lehetett tovább tolerálni, így 1988 márciusában hivatalosan is pontot tettek a Bojtorján pályájának a végére. De mint kiderült, nem véglegesen: 1999 óta – Pomázi Zoltán vezetésével, részben új tagokkal – újjáalakult a formáció, és Új Bojtorján néven koncertezik tovább. Miközben az eredeti felállás 2015 novemberében – huszonhét év után – a Művészetek Palotájában egyetlen koncert elejéig összeállt.

(Akit esetleg mélyebben érdekel a zenekar pályája, annak ajánljuk Csatári Bence: Vigyázz magadra, fiam! – A legendás Bojtorján együttes története című, várhatóan novemberben megjelenő könyvét.)

Fotó: discogs.com.

Szerző: Jávorszky Béla Szilárd

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8214293355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása