Volt egyszer egy beatkorszak

Amikor Amanda Lear a nappaliba költözött

Disco, disco, disco

2019. szeptember 27. - beatkorSzaki

disco_disco.jpg

A szerző saját kazettái

Hogy a popzene és a magyar televíziózás 1989 előtti kapcsolata sokszor meglehetősen különösen alakult, nem meglepő: annak ellenére, hogy a hetvenes évek közepétől többé-kevésbé folyamatosan hallhattunk tematikus műsorokban popzenét, sőt aktuális popsztárokat is láthattunk két zenés ajándékkosár között, a heti műsoridő mennyisége miatt azonban mégis maradhatott egyfajta hiányérzet a nézőkben. Éppen ezért az 1979-es év kiugróan emlékezetes: Magyarországot is végleg elérte a diszkóláz.

A diszkó mint műfaj 1979-re természetesen már rég meghódította az országot: zöld lámpát kapott a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál, Erdős doktor javában diszkósztárokat farigcsált a Vörösmarty téri Üvegházban (Neoton Família, Szűcs Judit, Kati és a Kerek Perec), az őszinte kőkemény rock mellett sorra alakultak és prosperáltak a diszkóban utazó zenekarok. A Tánczenei koktélban és a Kívánságműsorban, a strandokon, a balatoni hajókon pedig a Baccara, a 5000 Volt, a Silver Convention, Gloria Gaynor és az Eruption zenéje szólt, a Pajtás újság Kedves ismerős rovatának poszterén pedig a Dschinghis Khan zenekar díszelgett. Semmi sem szólt amellett, hogy a diszkó káros lehet az ifjúságra - hélatya-hólatya -, legfeljebb olyan pletykák terjengtek, hogy a Boney M. Rasputin című számát azért nem játssza a rádió, mert a cári Oroszországról szól.

Hogy milyen egy nyugati diszkóklub, arról csak halvány sejtéseink lehetettek, hiszen a diszkót itthon az egyetemi klubok lambériás falai jelentették, a balatoni hajók fedélzetei, az építőtáborok vendéglőiből átalakított tánchelyiségei, ahol a tesitanár szolgáltatta a zenét a kukoricacímerezéstől még nem befáradt fiataloknak. 1979. augusztus 24-én azonban minden megváltozott. A nyugatnémet ZDF televízió Nyugat-Berlin emblematikus diszkóklubjába, a Metropolba invitálta a tévénézőket, ahol a korszak szinte összes nagy eurodiszkósztárja fellépett. Nekünk erre azért egy icipicit várnunk kellett még.

„Soha nem felejtem el: felhívott Módos Péter szerkesztő, hogy jövő szombaton lesz egy ilyen közvetítés Berlinből (Nyugat-Berlinből, a szerk.), és azt szeretné, hogy én legyek a magyar hangja - meséli Dévényi Tibor.- Ez volt az első tévéműsor, amikor Magyarországon diszkósztárokat látni is lehetett. Eddig nagyjából ismerték őket, Boney M., Patrick Hernandez, Baccara stb., de nem látták még.”

A korabeli Rádió- és Televízióújság műsora alapján augusztusban és szeptemberben kifejezetten gyakran szólt pop- és dzsessz: a szokásos szombat esti tizenöt perces Egymillió fontos hangjegy mellett külön műsorban volt látható Chick Corea, a Boney M. vagy éppen Szűcs Judit(h) Űrdiszkó című produkciója. Dévényi elmondása szerint nagyon gyors volt a műsor átfutása: három napon belül szóltak a Magyar Televízió szerkesztőinek, hogy átvehetik az Eurovíziótól. „Az adott időpontban (augusztus 24-én, a szerk.) bementem a tévébe. A Disco, disco, discót a német tévésztár Thomas Gottschalk vezette, én őt fordítottam és konferáltam magyarul élőben.”

discodidcodiscortv_vagott_1979_0916.jpg

A több mint másfél órás műsor végül egy vasárnapi estén, 1979, szeptember 16-án 21.15-től került adásba közvetlenül a szokásos Derrick, majd a Sporthírek után. Minden fiatal tűkön ült a tévé előtt. A Metropol teljes fényében ragyogott, mindenki divatos és csillogó volt, a táncoló publikum körében pedig a magyar tévénézők a nyugat-berlini gay szubkultúra bőrsapkás, szado-mazo, motoros cuccokba öltözött tagjait is felfedezhette, bár nagy valószínűséggel erről sokáig mit sem tudtak - valószínűleg a műsort itthon engedélyezők sem.

A Disco, disco, disco magyar előzetesében John Travolta és a Supermax együttes is fel lett tüntetve, érdekes, de ők egyáltalán nem szerepeltek a show-ban, lehet, hogy egy korábbi műsortervet vett át a tévéújság. A fellépők gyakorlatilag mind playbackeltek, kivéve az utolsóként fellépő Tina Turnert, aki éppen új lemezét promotálta két számmal, a Night Time Is The Right Time című Ray Charles-örökzölddel és a Root, Toot Undisputable Rock’n Rollerrel. „Az öregasszony már akkor is azt mondta, hogy nem szeret tátogni, és óriási sikere volt - mondja nevetve Dévényi. - Gyakorlatilag a fél ország felvette a műsort a tévéből mindenféle ügyeskedéssel , mikrofonnal vagy DIN csatlakozót dugott a tévébe. Akárhova mentem legalább három hónapig, mindenhonnan az én hangomat hallottam az utcán, az autókból, mert mindenki felvette a műsort. Azóta egy legenda a Disco, disco, disco.”

A teljes műsor

A műsor akkora sikert aratott, hogy karácsonykor megismételték, de szilveszterre már elkészült a magyar paródiaváltozat is, Disco, disco címmel, amely az este fénypontjának számított. „Szervusztok, szervusztok, jó estét kívánok! - üdvözölte a nézőket a Gottschalknak öltözött Gálvölgyi János. - Szeretettel köszöntök mindenkit a Magyar Televízió 1979-es diszkóklubjából. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek, és ilyen sokan fennmaradtak ezen az egyszerű hétfői estén, amikor a Magyar TV rendkívüli adásnapot tart. Vajon miért? Műsorunkat a fél világ átveszi! A kabhegyi, a pécsi és a miskolci relék segítségével műsorunk éppúgy látható lesz Dabason, mint Kiskunlacházán vagy a Dob utca 46/b-ben!”

Rod Stewart (Tahi Tóth László)

A paródia szintén hisztérikus sikert aratott, az M7 együttes hangszerelte meg a dalokat, míg az író a jól bevált Tardos Péter, a rendező, forgatókönyvíró Bednai Nándor volt.

A Disco, disco, disco sikere nyomán többször a Magyar Televízió többször átvett diszkózenét sugárzó műsorokat, így a Musikladen, a ZDF Disco egyes adásait.

Szerző: Bihari Balázs

A ZDF Disco, Disco, Disco teljes setlistje:

Chilly – Get Up And Move

M – Pop Muzik

Amii Stewart – Knock On Wood

Witchcraft – One Way Street

Plastic Bertrand – Ca plane pour moi

Plastic Bertrand – Sentimentale-moi

Dschinghis Khan – Moscow

Snoopy – Honolulu

Lou & The Hollywood Bananas – Kingston, Kingston

Amanda Lear – Fabulous (Lover, Love me)

Racey – Some Girls

Racey – Boy Oh Boy

Baccara – Ay, Ay Sailor

Supermax – It Ain’t Easy

Patrick Hernandez – Born To Be Alive

Chilly – For Your Love

Rocky Sharpe & The Replays – Rama Lama Ding Dong

Rocky Sharpe & The Replays – Imagination

Amanda Lear – Fashion Pack

Roxy Music – Dance Away

Roxy Music – Angel Eyes

Amii Stewart – Light My Fire

Boney M. – Calendar Song

Boney M. – El Lute

Boney M. – Gotta Go Home

Tina Turner – Night Time Is The Right Time

Tina Turner – Root, Toot Undisputable Rock ‘n Roller

A Disco, disco 1979-es szilveszteri paródia névsora:

Gálvölgyi János (Disc jockey),

Pálos Zsuzsa (Boney M. énekesnő),

Bán Teodóra (Boney M. táncos),

Keveházi Gábor (Boney M. táncos),

Szabadi Edit (Boney M. táncos),

Paudits Béla (Plastic Bertrand),

Hernádi Judit (Donna Summer),

Benkóczy Zoltán (Bryan Ferry),

Lukács Sándor (Patrick Hernandez),

Csala Zsuzsa (Baccara együttes),

Mányai Zsuzsa (Baccara együttes),

Pogány Judit (Suzi Quatro),

Balázs Péter (Chris Norman),

Tahi Tóth László (Rod Stewart),

Csongrádi Kata (Tina Turner),

Márkus László (Demis Roussos),

Kudlik Júlia (Agnetha Fältskog [ABBA]),

Takács Marika (Anni-Frid Lyngstad [ABBA]),

Knézy Jenő (Benny Andersson [ABBA]),

Murányi László (Björn Ulvaeus [ABBA]),

Harsányi Gábor (Amanda Lear),

Budapesti Operettszínház Tánckara,

M7 együttes

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr5915174640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása