Volt egyszer egy beatkorszak

Több mint fanzine, de könyvnél azért kevesebb – Molnár Éva Lord-története

Újraolvasó – Hogy szólnak a beatkönyvek a 21. században?

2021. július 15. - beatkorSzaki

fortepan_124797.jpg

A vidékről feltörő magyar zenekarok között az ismerőseim ritkán szokták emlegetni a már 1972-ben megalakult szombathelyi Lordot, akiknek 1985-ben jelent meg először nagylemezük. Igaz, az még Ausztriában.

Bár a nyugati határszélen a Lord első számú bandának számított, országosan viszont érzésem szerint a másodvonalat képviselték. Ennek talán éppen az volt az oka, hogy nem a fővárosból indultak.

A Lord kitartása azonban a nyolcvanas évek második felére eredményt hozott, 1990-ig három magyar nagylemezük is kijött, ezt követően pedig kétségkívül rangos zenekarnak számítottak. 1990-ben pedig egy könyvnek talán éppen nem nevezhető kiadvány is megjelent róluk, mintegy jelezve azt: komoly zenekarról van szó.

Mindent egybevetve nem rossz kiadvány ez, kifejezetten szerethető a szerző, Molnár Éva rajongói hangvétele. A száz oldalt alulról súroló füzet nagyjából felében fekete-fehér fotók kaptak helyett, és dalszövegidézetek is hizlalni igyekeznek a művet.

Molnár Éva csillogó szemmel heroizálja a Lord tagjait. Írásának rövidke tényanyaga csak nagy vonalakban tárgyalja a zenekar 1985 és 1990 közötti történetét, viszont javára legyen mondva, hogy megszólaltat mindenkit, aki ebben az időszakban a banda körül dolgozott, így a tagok mellett olvashatjuk a turnémenedzser, vagy akár a kiadó vezetőjének, Boros Lajosnak a gondolatait is.

covers_395445_1.jpg

A Lord összességében több mint egy fanzine, de kevesebb, mint egy könyv. Ami pedig az együttes jelentőségét illeti? Rögzítsük gyorsan, hogy ez már a második kiadvány volt róluk, 1985-ben ugyanis már megjelent Kozma Gábor: Lord – Rock sztori című könyve is.

Molnár Éva, Lord, O. Sz. K. Vas Megyei Kirendeltsége, Szombathely, 1991.

Szerző: Bálint Csaba

Nyitókép: Fortepan /Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr9216405730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása