Volt egyszer egy beatkorszak

Nagyvárosi fények – a Lord osztrák lemezei

2021. január 31. - beatkorSzaki

lord_ep_elso.jpg

Bár a médiumokban gyakorlatilag nem látszott ebből semmi és a budapesti közönség sem ismerte ezeket a zenekarokat, de a hatvanas évektől vidéken is megindult a beatélet. A hetvenes években egyre több zenekar tudhatott maga mögött regionális rajongótábort. Ilyen volt az 1972-ben Szombathelyen megalakult Lord együttes is, amely hard rock zenét játszott. De hogy kerültek kapcsolatba az osztrák sógorokkal?

A Lordot Vida Ferenc (1949–2017) vezette. Repertoárjuk alapvetően feldolgozásokból állt, de az évek során egyre több saját szerzeményük is készült. Vida menedzseri és szervezői tehetsége fontos összetevője volt a Lord dunántúli sikereinek. A hazai médiumokat hiába is ostromolták azonban, az áttörés hosszú éveken át nem sikerült. A nyolcvanas évek közepére már csak saját számokat játszottak, és kialakult egy west coast-ra hajazó, dallamos hangvételük.

fortepan_125517.jpgFotó: Fortepan / Urbán Tamás

Ausztriai kapcsolataiknak köszönhetően a Sica Sound Stúdió főnöke, Gerhard Sulyok segítségével egy önálló nagylemezt vettek fel a burgenlandi Felsőlövőben (Oberschützen), 1985-ben. A magyar rocktörténelemből már ismerős eset, hogy egy siker kapujában álló zenekar külföldön rögzíti első korongját, a legklasszikusabb példa talán az Omega 1968-as, angliai lemezfelvétele. Az a történet egy azonnali hazai lehetőséggel folytatódott, a Lordé azonban sajnos nem. Emlegetett, Big City Lights című albumok az SSM Records kiadásában (SSM Records, 020014-1) jelent meg. A kiadvány bevallottan piackutatási célból készült, 300 példányban, ami akkoriban nagyon alacsonynak számított és akár csak szakmai berkekben is pillanatok alatt gazdára találhatott.

A történet érdekessége, hogy a zenekar épp ebben időszakban lett országosan ismert, amelyen nagyot lendített az 1986-os Interpop fesztiválon való sikeres szereplés. A táncdalfesztiválok utódjának számító rendezvényen Vidáék A holló és a róka című dalt adták elő (kislemezen: SPS 70751). Kevéssel a fesztivál előtt itthon egy önálló kislemezük jelent csak meg (Akarom őt/Tépett álmok, SPS 70706), ezt csak 1988-ban követte a hazai bemutatkozó nagylemez, Szemedben a csillagok címmel (Profil SLPM 37152). A Lord ezzel végérvényesen az első vonalbeli zenekarok közé jutott, ami hard rock zenével nem akármilyen teljesítménynek számított a nyolcvanas évek végét jellemző popos, lagzirockos ízlésvilágban.

lord_lp_elso.jpg

Ragadozók címmel, 1989-ben gyorsan megjelent a második hazai nagylemez is (Bravo SLPM 37240). Ennek egyik népszerű dala volt a Te légy fény. Be the Light címmel ezt a számot angolul felvette és ki is adta a bécsi JMS Records, de csak kislemez formájában. Két változatot is gyártottak: 12 inches maxilemezt (JMS 38903), illetve 7 inches kislemezt (JMS 18904). Akkor már nem piackutatás, hanem a piaci láthatóság megszerzése volt a cél. Azonban ezek a lemezek az osztrák oldalon nem keltettek különösebb visszhangot, és az együttműködésnek további folytatása nem lett.

Valamennyi osztrák kiadású lemez jóval ritkább, mint az irántuk mutatkozó mai kereslet, így vételáruk elérheti egy mai kiadványénak akár több tízszeresét (!) is.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7815648544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása