Volt egyszer egy beatkorszak

„Bootleg-kötet” a szertelen blues-énekesről – Az első 50 év…

Újraolvasó – Hogy szólnak a beatkönyvek a 21. században?

2022. január 20. - beatkorSzaki

received_967003573680686.jpeg
Az első 50 év…
az egyik legfurább életrajzi könyv a magyar rockzene történetéből. A pár híján kétszáz oldalas kötetnek ugyanis csak az első negyedében beszél magáról a főhős. Ezt követően a pályatársakkal, illetve a többé vagy kevésbé hozzá kapcsolódó visszaemlékezőkkel készült interjúk gyűjteményét olvashatjuk, melyekben Takáts Tamást csak nyomokban tartalmazó sztorik szerepelnek.

Én valahogy mégis szeretem ezt a könyvet, amelyre éppen a fentiek miatt jellemző az az abszurd báj, ami Takáts Tamást is körbeveszi. Tomival nem sokkal a megtérése után készültek ezek a beszélgetések, amelyekben a hit kérdése is terítékre kerül: érzésem szerint nagyon őszinte vallomást sikerült a szerzőknek rögzíteni. Inkább portrékötet született, mintsem tudományos történeti mélyfúrás, de maga Takáts is egy igen szertelen személyiség, e tekintetben tehát ez az írás nagyon autentikus, hozzá passzoló.

A könyv elkészülte viszontagságos volt. Czapp József amatőr rocktörténészként és sportújságíróként fogott bele, majd, amikor sehogy sem akart összeállni a kézirat, bevonta barátját, Hegedűs Istvánt, a Rockinform munkatársát, hogy vágjon rendet a sorok között és kerekítse ki a történetet.

Ez Józsit ismerve – Isten nyugosztalja – nem kis feladat lehetett. És szerintem Hegedűs Istvánnak sikerült megmentenie a könyvet a teljes káosztól. Újabb interjúkkal egészült ki a kötet, így elérte a megfelelő terjedelmet. Aztán kiderült, hogy drága mulatság egy ilyen könyv, úgyhogy a kiadó visszalépett, így végül Takáts Tamás magánkiadásban jelentette meg Az első 50 év…-et.

50ev_cover.JPG

Végső soron az önálló kisinterjúk önmagukban is értékesek. Megszólal a Karthago összes tagja, ahogy a Takáts Tamás Dirty Blues Band szinte összes tagja is. A legfontosabb East-tagok mellett olvashatjuk Horváth Attila, Vikidál Gyula és Ferenczi György gondolatait is. Nagyon érdekes, hogy Som Lajos a 100. oldalon a többi nyilatkozatától kicsit eltérő módon nyilatkozik a III/III-as múltjáról. Megszólal Tomi anyukája, felesége, menedzsere, sőt még egy egykori sporttársa is.

Arról se hallgassunk, hogy nagyon ráfért volna a könyvre egy korrektor, elvégre oldalanként két-három elütést nehezen tolerál az erre érzékeny szem.

A kolofonban az ISBN szövegrész után szám nem következik. Az OSZK nyilvántartásában tehát a kötetnek nincs nyoma. Mondhatjuk: ez egy bootleg-kiadvány.

Czapp József–Hegedűs István: Az első 50 év… – vallomások Takáts Tamás életéről, Csillagmadár Kft., Budapest, 2007.


Szerző:
Bálint Csaba

Nyitókép: Takáts Tamás archívuma

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8916507424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása