Volt egyszer egy beatkorszak

Piramis 1976 – az áttörés éve

2019. október 16. - beatkorSzaki

Az 1976-os év elején a Piramis együttes számottevő népszerűséget még nem tudhatott magáénak. Som Lajos basszusgitáros, szerző, zenekarvezető szervezőkészsége és elszántsága adta a pár éve létező zenekar összetartó erejét. Hard rockba hajló repertoárjukból addig egy rádiófelvételként ismertté vált dal emelkedett ki, Ne bántsd a madarakat címmel. A lírai számban a nemrég elhunyt Gallai Péter énekelt. 1975 őszének nagy húzása volt, hogy Som el tudta csábítani Révész Sándor énekest a Generálból, aki örömmel pártolt át a keményebb hangzással dolgozó formációhoz. (Révész bemutatkozására 1975. október 31-én került sor a Fővárosi Művelődési Házban tartott koncerten.)

Több szerencsés fordulatot is hozott a 1976-os év a csapat számára. Még 1975 decemberében lengyelországi turnéra indultak, amelyet a MUD nevű angol glamrockcsapat előzenekaraként játszottak végig. Elkísérte őket a körútra a Magyar Televízió forgatócsoportja, aminek eredményeként 1976 első felében egy tévéshow került bemutatásra.  A felvételen tomboló lengyel közönség látványa és a felajzó hardrock-zene élménye együtt „bankot robbantott”: az adással a Piramis ismertsége szintet lépett. Ősszel megjelent az együttes első kislemeze (SPS 70226). Az A oldalon hallható A becsület egy csapásra rockhimnusszá vált, a B oldalra pedig a rádiófelvételként már korábban népszerűvé lett Szállj fel magasra! című szám került.

A Piramis országos sikere egyben fordulatot is hozott a rockzenefogyasztás módjában is: a zenekar köré fanatikus rajongói mag verbuválódott, ami a hatvanas évek vége óta nem látott jelenség volt. A szakadtan öltözött, kedvenc zenekarukat koncertről koncertre még vidékre is követő rajongók magukat csöveseknek titulálták, az újságok, rádióriportok rövidesen Piramis-jelenségről és csöves-korszakról kezdtek el beszélni, így víve hírét az új divatnak oda is, ahova addig esetleg még nem jutott el.

Jókor voltak jó helyen: az első igazi hardrock-sztárzenekarrá váltak Magyarországon, aminek csak részben volt az oka a közönség szerencsés „ráhangolódása” erre a zenére. Az átütő sikerhez szükség volt a médiában való jelenlétre is, valamint az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat hathatós támogatására is. Utóbbi nem elhanyagolható mértékű volt, hiszen három év alatt (1977-től 1979-ig) négy Piramis-LP jelent meg, amely tempó addig is és azóta is példátlan a magyar rocklemezek között. Persze a magas eladott példányszámokkal (a korabeli mérce szerint három lemez is aranylemezzé vált) a lemezcég is bőven megtalálta a számítását.

Több évi háttérmunka után Som Lajos álma valóra vált: az 1976-os év során zenekara kitört a másodvonalból, és egyértelműen a rocksztárok közé sorolódott.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

 A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr2715224398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása