Volt egyszer egy beatkorszak

Örömzene Skorpió-módra

2017. augusztus 25. - beatkorSzaki

skorpiomr2.jpg

1973. augusztus 20-án mutatkozott be a budapesti közönség előtt hazánk harmadik szupergrupja, a Skorpió. Már a megalakulásuk is óriásira korbácsolta a kíváncsiságot, a bemutatkozó koncert közel tízezer ember előtt még aznap este a legnépszerűbb hazai zenekarok közé katapultálta Frenreisz Karesz szupercsapatát. Negyvennégy év múlva, idén augusztus 25-én újra dübörög a banda a régi, hatalmas sikerek helyszínén.

Frenreisz Károly, a hazai rockzene egyik alapító atyja és legelkötelezettebb pionírja 1973 januárjában szakmai okok miatt kilépett hazánk első szupergrupjából, a Locomotiv GT-ből, hogy elképzeléseinek sokkal inkább megfelelő új zenekart alapítson. A Metro és az LGT tapasztalt zenésze körülnézett, kiket kell megnyernie saját zenei világához zenésztársaknak: az alapfelállás billentyűse Papp Gyula, a Mini korábbi orgonistája, gitárosa Szűcs Antal Gábor, a dobos Fekete Gábor lett, mindketten a Hungaria együttesből érkeztek. Már akkor szóba került Tátrai Tibor tagsága is, ám ő a Syriusszal való elfoglaltsága miatt nem csatlakozhatott, erre később, 1979-ben nyílt lehetőség. A bemutatkozó koncert (1973. augusztus 11., Szigetszentmiklós) még csak harmadnyi ház előtt zajlott, aztán augusztus 20-án már közel tízezer ember tombolt a Skorpió Budai Ifjúsági Parkban rendezett koncertjén. Szüksége volt a ’70-es évek „dühöngő ifjúságának” egy vérbeli rockzenekarra: ez volt a Skorpió. Progresszív hard rock zenéjükkel hatalmas követ dobtak a hazai zenei élet iszaposodó állóvízébe, alapos hullámokat keltve. 1973 karácsonyát már az első kislemezükkel ünnepelték, majd 1974-ben elkészítették az első nagylemezt A rohanás címmel. Ez a lemez minden idők egyik legjobb, legnépszerűbb hazai rockalbuma, amely egyben a Skorpió legsikeresebb lemeze is.

frenreisz_fortepan_47129.jpg

Népkerti pálya, Jubileumi Rockfesztivál

A Skorpió a megalakulását követően hamarosan Kanadába és az Egyesült Államokba utazhatott. Frenreisz Károly tapasztalatainak, tekintélyének, összeköttetéseinek és intelligenciájának köszönhetően profi módon menedzselte a csapatot, a zenekar sorra döntögette saját rekordjait a legtöbbet külföldön játszó magyar zenekarok nem hivatalos versenyében. (Lengyelországban szinte hazai csapnak számított a Skorpió, ehhez hozzájárult az is, hogy Frenreisz megtanult lengyelül.) 1975-ben rögzítették második lemezüket Ünnepnap címmel, amely 1976-ban jelent meg. A lemez megjelenése környékén Fekete Gábor Angliába, majd az USA-ba távozott. Helyét Németh Gábor vette át, aki a legjobb választás volt. Az új felállás első munkája egy filmzene: az első hazai road movie, A kenguru – rendezte: Zsombolyai János – betétdalaként, angolul rögzítették a Vezess át az éjszakán című slágerüket (Lead Me Now Through The Night), majd 1977 tavaszán megjelent a harmadik nagylemezük Kelj fel! címmel. Ekkor már több időt töltöttek külföldön, mint itthon, emiatt a hazai közönség kissé eltávolodott a Skorpiótól. A zenekaron is érezhető volt egyfajta fásultság és az útkeresés bizonytalansága, hiszen negyedik lemezük, a Gyere velem! hangulatában ezt tükrözi. 1978 év végén felvettek egy angol nyelvű albumot Svédországban The Run címmel, majd 1979. április 4-én a Skorpió feloszlott, ami lavinát indított el a hazai rockéletben: együttesek alakultak és bomlottak fel, kész népvándorlás tört ki.

Frenreisz Károly a Syrius és a Generál gitár-Istenével, Tátrai Tiborral, és az Új Illés, majd a Korál ex-dobosával, Papp Tamással megalapította az Új Skorpiót, amely trió formációban tette még magasabbra a képzeletbeli lécet a hazai rock-szakma előtt. A trió első albuma 1980-ban jelent meg a klasszikus rock gitármuzsika, az új hullám, a Police, a Dire Straits és a Van Halen egyfajta egészséges keverékeként, és a trió a Skorpió legfényesebb hagyományait követve belevetette magát a koncertezésbe. (Aki valaha látott és hallott Új Skorpió-koncertet, az biztos, hogy örök élményeként él benne, erről az Egy nap rock című film segítségével ma is meggyőződhetünk.) 1981-ben az Edda Művek társaságában monstre turnét bonyolítottak le, majd felvették a beszédes című Zene tíz húrra és egy dobosra albumot. Sajnos ez a lemez az Új Skorpió hattyúdalának bizonyult: Tátrai Tibor 1983 elején átigazolt a Hobo Blues Bandbe, ahol korábban már vendégeskedett. Felröppentek hírek arról is, hogy az Új Skorpió Révész Sándorral próbál, mégsem jött létre az együttműködés.

uj_skorpio.jpg

Az Új Skorpió

1985 nyarán meglepetésként a Skorpió ismét új lemezt készített, új felállásban: Frenreisz Károly mellé visszatért Szűcs Antal Gábor, nem is ment el Papp Tamás és a billentyűs hangszerek mögött Pálvölgyi Géza, az East mágusa foglalt helyet. 1985-ben megjelent az Azt beszéli már az egész város című album. A címadó dal az év hazai slágere lett. A Skorpió visszatért. Év végén sikerrel szerepeltek a Magyar Live Aid-koncerten. 1993-ban, a zenekar huszadik születésnapjára elkészült A show megy tovább című nagylemezük, nemcsak a címe, de az Oh, Freddie miért mentél el című dal is tiszteleg  Freddie Mercury emléke előtt. A Skorpió játszott egy születésnapi koncertet a Budapest Sportcsarnokban, mindenki ott volt, aki valaha zenélt az együttesben, a tévé is közvetítette az eseményt.

2013. július 6-án a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon óriási hangulatú koncertet adtak, augusztus 19-én pedig Budapesten, a Tabánban ünnepelték fennállásuknak negyvenedik évfordulóját több tízezres nézősereg előtt. Azóta a Skorpió „Best of”-felállása: Frenreisz Károly, Szűcs Antal Gábor, Németh Gábor, Tátrai Tibor és Pálvölgyi Géza lép fel évente néhány alkalommal, ám akkor ezek az események a valódi rockzene örömünnepei.

Fotó: Recorder, Fortepan/Urbán Tamás.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1712777966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása