Volt egyszer egy beatkorszak

Engem ne sajnáljatok! – Dinamit 45: a legutolsó detonáció

2024. május 25. - beatkorSzaki

fortepan_124220.jpgA Dinamit együttes már a megalakulásával hatalmas zajt csapott a magyar rockéletben. A legendás csapat most utoljára rugaszkodik neki és biztosak lehetünk abban, hogy a búcsú is méltó lesz a pályafutásukhoz.

Érdekes jelenség számomra, hogy a hazai rocktörténet legnagyobb átalakulási hullámai mindig az évtizedek fordulóján következtek be: az 1960-as évek elején alakultak a vezető beatzenekaraink: a Metro, az Illés és az Omega.

A hetvenes éveket a Locomotiv GT robbantotta be, aztán már 1978-ban elkezdett remegni a föld: megalakult a Hobo Blues Band, a Taurus nyomdokain újraértelmezte magát a Korál és babos kendőt kötött a Beatrice. Az igazi földrengés azonban 1979-ben következett be, amikor a felbomló Skorpio zászlaját Új Skorpióként magasra emelő Frenreisz Károly (ex-Metro, ex Locomotiv GT) megalapította az Új Skorpiót Tátrai Tiborral (ex-Syrius, ex-Olympia, ex-Generál) és Papp Tamással (ex-Új Illés, ex-Korál). Szigeti Ferenc (ex-Corvina) elszipkázta a Beatrice orgonistáját, Gidófalvy Attilát, és Losó Lászlóval (ex- P. Mobil, ex-Non-Stop), valamint Fehér Lajossal (ex-Syrius) elindította a Karthagót és országos szinten becsekkolt Miskolcról az Edda Művek.

A Skorpió három zenésze: Németh Gábor dobos, Papp Gyula billentyűs és Szűcs Antal Gábor gitáros számára nem volt kérdés, hogy közösen folytatják. Egyértelmű volt számukra az is, hogy a basszusgitáros Németh Gábor öccse, Németh Alajos Lojzi (ex-Intrebrass, ex-Mini) lesz, aki zeneszerzőként is remekelt az új csapat új műsorának megalkotásakor. Na de ki legyen a szócső, a frontember, az énekes? Rutinos „vén rókaként” a zenészek a roadokat (zenekari technikusok) kérdezték meg, akik mindenkivel dolgoztak már a szakmában: „ki a legjobb a vidéken” 1979-ben? – hangzott a kérdés.

A legtöbb érv a P. Mobil sztárja, Vikidál Gyula mellett szólt. Felmerült még Révész Sándor (Piramis) és Horváth Charlie (Generál) neve is, de ahhoz a zenei világhoz, amit a srácok elképzeltek, Pitkin (Vikidál beceneve) illett a legjobban, azonban őt pokoli nehéz volt kirobbantani az anyazenekarából (egy évvel korábban a Korál is próbálkozott vele, sikertelenül).

fortepan_124222_1.jpgVikidál Gyula. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Végül mégis csatlakozott a Dinamithoz, melynek neve dr. Erdős Pétertől származik. Németh Gábor szerint „Össze-vissza dobálóztunk mindenféle nevekkel, végül Erdős Péter dr. javasolta, nekünk pedig azonnal megtetszett” .

Talán ide megy vissza az örökre égető (amúgy alaptan) bélyeg, hogy a Dinamit „államilag támogatott rockzenekar” volt. A tagok a legmagasabban kvalifikált, képzett zenészek, hangszereik virtuózai, addigra már lemezek tucatjaival a hátuk mögött, a Lemezgyár bizalma egész egyszerűen kijárt nekik. (Valójában a P. Box sokkal több lemezgyári beavatkozás következtében jött létre. 1980-ban Bencsik Samut, Cserháti Pityit, Tunyogi Pétert, Mareczky Istvánt és Kékesi Bajnok Lászlót egyszer már sikeresen kiszervezték a P. Mobilból, lemezmegjelenést belengetve – Kentaur együttes néven fotózkodtak is ‒, aztán csendesen visszaszivárogtak Schuster Lóri mellé. Egy rövid időre, mert Samu és Pityi aztán újra, immár végleg leléptek és megalapították a P. Box zenekart. [Lett is lemez.] Erről, dokumentumokkal bizonyítva, bőven olvashattok Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem című könyvében a 42-43. oldalon.)

07-02-bela-dinamit-1979_1.jpgA Dinamit 1979-ben. Forrás: Bela Swärdmark gyűjteménye.

A Dinamit 1979 nyarán egyszerre két kislemezen négy dallal jelentkezett, röviddel az 1979. július 28-i bemutatkozó koncert előtt. Aznap Agárdon, a Popstrandon brutális bizonyítékát adták annak, hogy azonnal helyük van a legnagyobbak között. Óriási tömeg énekelte velük az új dalokat. (A kislemezek etalonként hallgathatók mai füllel is, Kovács György hangmérnök ismét mestermunkát végzett.)

A Dinamit rengeteget koncertezett és a csapat népszerűsége egyre nőtt. Még abban az évben elkészítették Szűcs Judit második nagylemezét (Judith) egy pozsonyi stúdióban, amiért szintén kaptak hideget-meleget. Pedig hát miért ne készíthetnének albumot Szűcs Antal Gábor húgának egy másik műfajban? A Toto sem kevesebb attól, hogy ők vettek fel számtalan Michael Jackson- és Madonna-albumot…

1980-ban jelent meg az első önálló nagylemezük (vérszegényebb megszólalással), majd egy új tag, Lugosi László érkezett az éppen átalakuló Beatricéből. Vele készült az új anyag és folytatódott a rengeteg koncert:

„Előfordult, hogy egy négyszáz fős lélekszámú kis falu ötszáz személyes művelődési házát egy nap alatt kétszer megtöltöttük. Hatkor és nyolckor. Úgy jöttek a koncertre a gyerekek, mint a hangyák. Eszelős volt!” – idézte fel Németh Gábor.

1981 őszén megjelent a Dinamit második nagylemeze, A híd című album, ami tökéletes: egyetlen töltelékszám sincs rajta és úgy szól, mint az atombomba, mert ismét Kovács György volt a hangmérnöke. Ahogy az előző, ez is hatalmas példányszámban talált gazdára, éppen emiatt volt sokkoló, amikor a zenekar a Pulzus című televíziós műsor 1982. januári adásában bejelentette a feloszlását.

„Mi addig már rengeteg lemezt készítettünk, úgy gondolom, megérdemeltük az előzetes bizalmat a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól. Amit kaptunk, az egy színes plakát volt, talán kétezer példányban, de akkor az összes első ligás zenekar megkapta ezt a lehetőséget. Végül is a saját termékeiket reklámoztuk. Az, hogy „államilag támogatott zenekar”, máshonnan ered. A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség, vagyis a KISZ hetilapjában, a Magyar Ifjúságban és havi periodikájában, az Ifjúsági Magazinban jelent meg ez folyamatosan, azzal kiegészítve, hogy Vikidál áruló, míg más zenekarról szinte havonta közöltek középső színes posztert, ne is nevezzük meg, kik voltak ők. Más lapokban is kikezdtek minket, holott a közönség szeretett és tömegével jártak a koncertjeinkre, vették a lemezeinket. Bizonyos érdekkörök mozgatták hátulról a szálakat bosszúból és más okokból. Vikidál Gyuszit valóban érzékenyen érintette, hiszen őt nevesítették is. Rajta verték el a port. A koncertjeinken is rendszeresen feltűnt tíz-húsz srác az első sorban, akik folyamatosan üvöltötték az arcába, hogy: „Áruló, áruló!” Egy idő után emiatt aztán a zenekarban is rossz lett a hangulat” – emlékezett vissza Németh Gábor.

A Németh-fivérek és Szűcs Antal Gábor Nagy Feróval és Vedres Józseffel még abban az évben megalapították a Bikini együttest, majd 2009-ben, a Dinamit harmincadik születésnapján új lemezzel jelentkeztek (Játszd, ahogy akarod).

2009 óta újra játszunk. Zselencz László Zsöci (Edda Művek, P. Box) érkezett az öcsém helyett, mert Lojzit a Bikini nagyon lekötötte, Vikidál Gyuszi akkor nem vállalta, így került képbe Kálmán Gyuri. Papp Gyula és Szűcs Antal Gábor velem együtt eredeti tagok. Később Kálmán Gyurit Rudán Joe váltotta, őt Scholtz Attila, a Dinamit billentyűse pedig Hornok István. Aki szerette és szereti a Dinamitot, jöjjön el és bulizzunk egy hatalmasat utoljára! – javasolja Németh Gábor.

És azt hiszem, tényleg ott a helyünk!

Szerző: Rozsonits Tamás

Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr818412865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása