Volt egyszer egy beatkorszak

Dél-Pest legjobb rockegyüttese – HIT

2018. április 21. - beatkorSzaki

hit_uj.jpg

Tihanyi Gábor, Nagy Oszkár, Mr. Basary, Pozsonyi Tibor, Tóháty László

A HIT jogelődje, az Orient zenekar 1978-ban alakult, tagjai Tihanyi Gábor „Tánci” gitáros, Pozsonyi Tibor „Finki” dobos és Nagy Oszkár basszusgitáros voltak. A zenekar újsághirdetést adott fel, így csatlakozott hozzájuk Babári József, vagy ahogy ma sokan ismerik, Mr. Basary. Többórás koncertjeiken jobbára feldolgozásokat játszottak, vidéki fellépéseiken pedig a közönséget „táncolhatóbb” számokkal szórakoztatták. A formáció tagja volt ekkor bevonulásáig Füchsel Tibor „Füxi” is.

1979 nyarán csatlakozott a zenekarhoz Tóháty László „Puttony”, akit inkább hard rockos, Vikidál Gyulára emlékeztető fazonja, mintsem énektudása miatt vettek be, és együtt elkezdték írni saját, magyar nyelvű dalaikat. Ekkor vették fel a HIT nevet, de az év végére Nagy Oszkár és Puttony kilépett az együttesből.

hit_1980_promo-kulsohatarutiparvagany05_nagyoszkar_tihanyigabor_mrbasary_pozsonyitibor.jpg

Nagy Oszkár, Tihanyi Gábor, Mr. Basary, Pozsonyi Tibor

1980 elején a Karthago és a Pesti Műsor közös szervezésében tehetségkutató verseny indult a Metro Klubban, melynek döntőjére a Budai Ifjúsági Parkban került sor, és melyen az újjáalakult HIT is részt vett. Az azóta klasszikussá vált A vén csavargó halála című dalukkal ugyan helyezést nem értek el, de a szerzemény megjelenhetett egy kislemez egyik oldalán, ezzel a banda országos ismertségre tett szert. Hamarosan csatlakozott a régi zenésztárs, Füxi is billentyűs hangszereken, majd a Huragan együttesből Talabér László basszusgitáros igazolt át.

Az országos siker hírére Puttony is visszakéredzkedett a zenekarba, így az 1981-es év felállása lett a HIT klasszikus tagsága. Ekkor a HIT Dél-Pest legjobb rockegyüttesének számított, klubjuk volt a Táncsics Mihály Művelődési Házban, gyakran léptek fel a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban és a Csepeli Ifjúsági Parkban. 1981 nyarán Puttony elhagyta az országot, ezzel a zenekart is. 1982 tavaszán felmerült, hogy Vikidál Gyula is csatlakozik az együtteshez, ám ebből egy közös próbán kívül nem lett további együttműködés.

1982-ben a HIT a klasszikus hard rock stílusjegyeket maga mögött hagyva a heavy metállal próbálkozott, ezzel egyike lett a műfaj ekkor még kevés számú hazai úttörőinek. A stílusváltás jegyében készült el ebben az évben első önálló kislemezük, rajta az Üveghegy című dalukkal, mely a szokásoktól eltérően nem egyentasakban, hanem önálló „képes” borítóval jelent meg, mely egyfajta fokmérője is volt ekkoriban egy zenekar elismertségének. Nagylemez felvételére mégsem kaptak lehetőséget, mely egy következő lépcsőfok lehetett volna a banda életében. Erre végül csak 1984-ben nyílt lehetőségük, de ehhez nagyon komoly kompromisszumot kellett kötniük. Kirúgták a zenekarból Mr. Basaryt, helyére Bodnár Attila került, már vele vették fel az Oké! című nagylemezüket, mellyel egyensúlyozni próbáltak a rock- és popzene határmezsgyéjén, sikertelenül.

hit_1984_promo2_fuchseltibor_tihanyigabor_bodnarattila_pozsonyitibor_viragjanos.jpg

Füchsel Tibor, Tihanyi Gábor, Bodnár Attila, Pozsonyi Tibor, Virág János

Végül 1985-ben a nyugati vendéglátóiparba távoztak, énekesük és billentyűsük pedig újra Mr. Basary lett. A kilencvenes évektől eleinte csak egy-egy alkalommal, majd kisebb-nagyobb megszakításokkal, de tulajdonképpen folyamatosan koncerteztek különböző felállásokban, illetve Finki és Füxi megalapítottak HitRock néven egy Pink Floyd tribute-zenekart is.

Fotó: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8313852706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása