Volt egyszer egy beatkorszak

Auróra 1988 – egy nem legendás kislemez

2019. június 14. - beatkorSzaki

auroraepa.jpg

Időről időre bizonyos kiadványok a lemezgyűjtők kedvenceivé válnak. Mintegy legendává nőnek az érdeklődők szemében, és sok-sok éven át csakis igen magas áron cserélnek gazdát. Van egy magyar punk kislemez, amely több okból is efféle misztikus kinccsé válhatott volna, és az a különös, hogy mindmáig nem lett az. Ez az Auróra együttes 1988 címet viselő német kislemeze, mely értelemszerűen 1988-ban jelent meg.

A győri Auróra (korábban Auróra Cirkáló) együttes ekkoriban – és egyébként azóta is – a hazai punk színtér jeles csapatának számít. Egyáltalán nem érdemtelenül: már a nyolcvanas évek eleje óta szorgoskodtak a közönség lelazításán és – radikális szövegekkel – a rendszer fellazításán. Több rendőrhatósági figyelmeztetést kaptak, és előfordult, hogy csak álnéven léphettek fel. Osztrák kapcsolataik révén a nyolcvanas évek második felében Ausztriában többet koncertezhettek, mint itthon.

Felbuzdulva az ausztriai koncertsikereken, a német eMpTy Records egy kislemez kiadását tette lehetővé (MT-069). A kiadványt az aktuális osztrák, illetve német koncertek bevételeiből finanszírozták. A felvételek a reutlingeni Kong stúdióban készültek, a producer Hardy Heinlin volt. Az eMpTy Records szorgalmas punkkiadóként működött: a nyolcvanas években évente tizenöt-húsz kiadványuk jelent meg, főleg kislemezek és kazetták, de időnként egy-egy nagylemez is.

auroraepcimkea.jpg

Az együttes felállása 1988-ban Vigi (gitár, ének), Galacs (basszusgitár) és Polyák (dob) volt. Hat számot vettek fel: Rock and roll, Egy kis anarchia, Unlak, Közvetítő, Élő halott és Sötét a kép. A lemez végül ötszámos lett, a Sötét a kép című nótát lehagyták róla. A borítón egyébként angol címeket adtak a magyar nyelvű felvételeknek, néhol hibásan felírva: Rock’n’Roll, A Cheap Anarchy (Egy kis anarchia), Feld Up (helyesen Fed Up, eredetileg Unlak), Messanger (helyesen Messenger, eredetileg Közvetítő) és Dead Alive (Élő halott). A kiadvány nemcsak az Auróra rég megérdemelt lemezes bemutatkozása lett, hanem az első igazán professzionális módon megszólaló magyar punkfelvétel is, mind technikai, mind zenei értelemben. Ezen okok miatt korszakosnak mondható.

auroraepcimkeb.jpg

auroraepb.jpg

Magyarországon a kislemez semmilyen módon nem került forgalomba. A zenekar a megjelenést követően szűk körben a teljes, hatszámos felvételt demokazetta formájában árusította, ennek képeit mellékeljük.

auroracasa.jpg

auroracascimkea.jpg

A következő Auróra-anyag, a Viszlát Iván című első album nagy sikerré vált. Ennek okán a Fekete Lyuk kiadója 1991-ben kazettán kiadta a hat számot, később pedig további kiadások is megjelentek. Így akkoriban a magyar punk egyik klasszikusává tudott válni a felvétel, de itthon maga a kislemez ehhez nem volt szükséges.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3614893912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása