Volt egyszer egy beatkorszak

Az LP, ami nem LP – a Topó Neurock Társulat különutas nagylemeze

2019. augusztus 02. - beatkorSzaki

topo_keszlet.jpg

Budapest egyik legnépszerűbb koncertező klubzenekara volt a Topó Neurock Társulat az 1980-as évek második felében. Színházi gyökerekkel rendelkezett az együttes: Ivánka Csaba színművész 1982 novemberében alapította meg csapatát a Várszínház műszaki dolgozóival. Ivánka mellett Lakatos „Bétóven” Dezső (szólógitár) és Merena „Sanyó” Sándor (dob) alkották a magot, ők hárman mindvégig, tehát az 1992-es megszűnésig tagok maradtak. Az évek során a Topóban játszott Zsoldos Tamás, Pribil György, Román Péter, Patai Tamás és jó pár további zenész is.

Színházi munkáik mellett Ivánkáéknak volt erejük és lelkesedésük egyrészt egy zenekari programra való saját számot írni, másrészt folyamatos klubéletet építeni maguk körül. Első állandó klubjuk a Belvárosi Ifjúsági Házban működött, de gyakran felléptek a Kassák Klubban és a Józsefvárosi Klubban is. Ezek mellett sok más, akkor népszerű, azóta pedig már egytől egyig legendássá vált koncerthelyszínre is eljutottak (Budai Ifjúsági Park, Közgáz Klub, Egyetemi Színpad, Fekete Lyuk, Petőfi Csarnok, Almássy téri Szabadidőközpont).

A blues rock és a hard rock határán mozgó zenéjük és groteszk-humoros szövegviláguk – oly sok más előadóéhoz hasonlóan – nem törte át a „hivatalos” kiadói intézményrendszer potentátjainak ingerküszöbét. (A nyolcvanas évek végig csak egy, monopolista kiadó működött, azon belül összesen három szóba jöhető rockzenei lemezmárkával, és az azokért felelős három döntnökkel.)

Az intézményi falak sikertelen bevétele fölötti frusztrációjukat sajátos felfogásukkal igyekezték gyógyítani. 1987-ben elkészítették nagylemezüket, amely egyben a hőn áhított megjelenési lehetőség paródiája is volt. Ez a lemez ugyanis farostlemezből készült, megfelelően nagylemeznyi méretre vágva, és középen kilyukasztva, hogy valóban feltehető legyen egy lemezjátszóra. A farostdarabokra sablon és fekete festékszóró segítségével egy zenekari logót fújtak.

A Furnér 1 címet viselő lemezhez szabványos borítót nyomtak, sőt, még egy posztert és dalszövegeket tartalmazó széthajtható melléklet is készült. Így az utókor megtudhatja, hogy a Topó Neurock Társulat bemutatkozó albumán többek között a Rózsadombi asszonykórus, Tipord meg a lelkemet és a Kocsma című szerzeményeket játszotta – volna. A geg beteljesítése a Magyar Rádió egyik műsorában történt lemezbemutató volt, amely alkalommal a farostlemezt élő adásban illették egy fűrésszel.

A különös tárgyat koncerteken adták el. Noha az évek során megjelent olyan visszaemlékezés, amely szerint csak húsz lemez készült el, a borító és a melléklet nyomdai kivitele ennél nagyobb példányszámot sejtet.

Végül azért csak hozzáférhetővé vált a Topó Neurock Társulat zenéje egy végighallgatható lemezen is:  2005-ben megjelent cédén egy 1989 karácsonyán rögzített koncertjük A mi forradalmunk – ’89 Karácsony címmel.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

 A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8814992098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása