Volt egyszer egy beatkorszak

Lemezjátszó Classic // Illés w. Szörényi Levente

50 éves az Illések és pofonok, Szörényi Levente mesél róla

2019. szeptember 20. - beatkorSzaki

illes-event.jpg

Kereken 50 éves minden idők legnépszerűbb magyar beatalbuma, az Illések és pofonok. Olyan örökzöldek sorakoznak rajta, mint az Újra itt van, a Sárika vagy az Oh, kisleány. A rajongók ezúttal egy zenetörténeti pillanatnak lehetnek részesei, ugyanis az Illés-zenekar legendás muzsikusával, Szörényi Leventével végighallgathatják a teljes lemezt, és a Kossuth-díjas zeneszerző mesél is az albumról, az akkori korszakról, hangulatról.

szorenyi_levente.jpeg

Az Illések és pofonok 1969-ben jelent meg, ez volt az Illés harmadik, a zenekritikusok szerint az együttes legjobb albuma.

- Akkortájt éjjel-nappal játszottunk, nem is nagyon emlékszem a dalok születésére – idézte fel a régmúltat Szörényi Levente. - Több dal is öltözőben született. Nem érdekelt minket a trend, teljes műfaji kötetlenség és lazaság jellemezte az albumot, és az akkori benyomásokat, hangulatokat összegzi. Persze mi is szerettük a Beatlest, és hatással is volt a zenénkre. A Szabad Európa Rádió és a Rádió Luxembourg amerikai és angolszász számokat játszott, és aki tudta, hallgatta őket. Anno a Visegrádi utcában laktunk, lementem a Duna partjára sétálni, és ahogy közeledtem a Parlament felé, egyre hangosabban lehetett hallani a Rádió Luxembourg adását. A Duna parti lépcsőkön a srácok 4-5-6 fős csoportokban hallgatták a kis zsebrádiót, és a sétám alatt vagy húsz társaság mellett elmentem. Összességében nemcsak azért vált legendássá az Illések és pofonok, mert többféle stílusjegyet hordoz, hanem mert a színes zene és az addig ismeretlen őszinteségű szövegvilág jelent meg a nagylemezen.

A zene terjedését és mások mellett az Illés népszerűségét segítették a sorra nyíló zenés helyek.

- A KISZ-bizottság klubokat hozott létre, és azokba beterelte az ifjúságot – mondta Szörényi Levente. - Ez azért is volt hasznos számukra, mert lehallgatták a beszélgetéseket, tehát ellenőrzés alatt zajlott minden. Ugyanakkor gombamód szaporodtak a beatzenekarok, és mindez összekovácsolta a fiatalokat.

szorenyi_levente_2.jpeg

Az Illések és pofonok albumról és az akkori korszakról további részleteket, történeteket mesél Szörényi Levente október 3-án Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A közönség végighallgathatja kiváló hangzásban a teljes albumot a legendás zenésszel, akivel aztán Horváth Gergely rádiós műsorvezető beszélget. Az estet a Lemezjátszó Classic programsorozat részeként szervezik meg a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, az Audio-Technica és a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében.

Belépő: 2000 Ft

Facebook-esemény

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3015137258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása