Volt egyszer egy beatkorszak

Pszichedelikus animációk beatre

Kovásznai György és az Omega

2020. május 03. - beatkorSzaki

kovasznai.JPG
Kovásznai György (1934-1983) festő, író, filmrendező évtizedeken át a Pannónia Filmstúdióban készített animációs filmeket. Nevéhez fűződik a Habfürdő című egész estés alkotás 1978-ból, de az ottani munkássága elsősorban rövidfilmek megalkotásából állt össze. Általában Kovásznai volt filmjeinek ötletgazdája, forgatókönyvírója és rendezője is, és természetesen teljes mértékben ő felelt a képi világért. Akkoriban világszinten is különlegesnek számító technikát használt. Az egyes képkockákat teljes egészükben festette meg, tehát nem mozgatta külön a hátteret és a szereplőket. Így meglehetősen eltérő hangulatot hozott létre a megszokott animációs filmekhez képest, hiszen a képek folyamatosan, egész felületükben mozogtak, vibráltak. Igaz, a filmkockák festése nagyon munkaigényes volt, hiszen a kész film minden egyes másodperce 16-24 kész festményt villantott fel.

Kovásznai több filmje is egy-egy zenedarabra készült. Itt jutunk el témánkhoz, az Omega együttes két majdnem elfelejtett dalához. A filmekhez a rendező az általa megadott motívumra kért az együttestől egy-egy számot. Mindkét dal szövegét Juhász Sándor írta, a filmek kiindulópontjai minden bizonnyal ezek a szövegek voltak. A megírt és felvett dal birtokában kezdődhetett el a klip megrajzolása. Így a képkockák egészen pontosan szinkronba kerültek a hanganyaggal, mondhatni úgy is, hogy a felvétel elevenedett meg a nézők előtt.

1968-ban készült el a Ballada című film. Zenéjét Presser Gábor jegyzi, a szám hangszerelése és dallama is igencsak szokatlan hangvételű az Omega repertoárjához képest. Kortárs és keleti zenei elemeket hallunk, akusztikus hangszereken, minimál-hangszereléssel. A majdnem hétperces számot Pálos Zsuzsa és Presser Gábor éneklik. A Ballada témája egy várandós kismama éneke megszületendő gyermekéhez.

Egy évvel később Várakozni jó címmel készült újabb Omega-animáció. Ez már könnyedebb hangvételű volt, a darab egy vasúti átkelőnél való idegőrlő várakozást örökített meg (amelyet azért a filmben karikatúrákként feltűnő zenészeknek sikerült vidámmá tenniük). Presser Gábor jegyzi az elhangzó lendületes beatszámot, valamint ő is énekel benne.

A filmeket elkészítésük idején kísérő filmként vetítették egy darabig, azután feledésbe merültek. Csak 2010-ben bukkantak fel újra, amikor Kovásznai festőművészi, grafikusi életművéből reprezentatív album jelent meg. Ennek négylemezes (!) DVD-mellékletén egyúttal az alkotó filmjei is napvilágot láttak. Egy évre rá pedig egy ritka Omega-felvételekből válogató vinil hanglemezen is megjelent a két szám (10.000 Paces, CALP010, 2011).

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Kovásznai György, Kép az Ez csak divat! című animációs filmsorozathoz, 1975-1976.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8615593790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása