Volt egyszer egy beatkorszak

Micsoda buli!

Hungaria 1980 – áttörés és őrület

2020. május 18. - beatkorSzaki

fortepan_77116.jpg

Nem lehet azt mondani, hogy az 1980-as év jól indult a Hungaria együttes számára. Minimális itthoni jelenlétük a szórványos koncertek mellett immár hét éve csupán egy-egy tévés vagy rádiós szereplésre korlátozódott, időnként pedig kislemezeik jelentek meg. Elsősorban külföldön dolgoztak, főleg az NDK-ban, de felléptek Nyugat-Berlinben, Lengyelországban és a Szovjetunióban is. 1978-ban, a Beatles-revival programjukkal összeállítottak egy nagylemezt, de Erdős Péter, a Pepita márka vezetője nem tette lehetővé a megjelenését. 1979-ben a zenekar vezetője és szervezője, Sipos Péter basszusgitáros disszidált. Nem sok jót ígért tehát az új évtized…

1980 elején már Novai Gábor (ex-Generál) basszusgitározott a Hungariában, és a szaxofonos Fekete Gyula is visszatért. Külföldi műsorukon folyamatosan szerepelt egy rock and roll számokból álló, „Oldies Show” jellegű blokk. Ezt nyugati menedzserük, Michael Siegel javasolta fő attrakcióvá tenni, sandítva Shakin’ Stevens, illetve a Stray Cats akkori rock and roll-revival sikereire is. Siegel és Fenyő egy énekesnőt is szerettek volna az új produkcióhoz, erre a posztra Fenyő némi keresgélés után gyerekkori ismerősét, Dollyt kérte fel, aki egyébként már 1968-ban vokálozott a Hungaria Eltakarod a napot című számában!

Az említett rock and roll-program csupa angol nyelvű sztenderdből állt, saját szám nem szerepelt benne. Fenyőék gondosan kidolgozták azonban a show részleteit: jelmezek és színpadi díszletek is készültek hozzá. A nyugati turné megkezdése előtt bemelegítésként az E-Klubban adták elő az új show-t, 1980 márciusának elején. Legnagyobb meglepetésükre elsöprő sikert arattak és a koncertet jó pár további követte itthon. Nem fogadtak volna saját magukra, pedig egy valódi közönségigényre bukkantak rá: az akkori hard rock divat ellenpárjára! Itthon a maga idején, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján nem volt ugyanis rock and roll őrület, ezt két évtized késéssel pótolták az akkori tinédzserek és lélekben tinédzserek.

hungaria_cover.jpg

Nyáron történt már, hogy Novai Gábor megkereste a Hungarotonnál Wilpert Imrét, aki akkor a lemezgyár sajtóosztályának munkatársa volt, egyben Erdős Péter jobbkeze. Sikerült meggyőznie őt egy új Hungaria-nagylemezről, amelynek kilencévnyi kihagyás után épp itt volt már az ideje. Mivel tudták, hogy Erdős nem szívlelte Fenyőt, ezért azt találták ki, hogy a popcézár nyári szabadsága idején rögzítik a dalokat, egyben kérik Bors Jenő vezérigazgató támogatását is. Ez a szabadság viszont épp a megegyezés idejére esett, így a fiúknak mindössze egy hetük maradt arra, hogy egy teljes nagylemeznyi anyagot összeállítsanak.

A hazai lemezpiacra ugyanis a kiadó magyar nyelvű dalokat várt, de ezeket egyszerűen még meg sem írta a Hungaria… A huszárvágás sikerült, a dalok és a felvételek is elkészültek. Erdősnek sem támadt végül ellenvetése, mivel Bors is rábólintott már az ötletre. Rock and Roll Party címmel 1980 őszén jelent meg a Hungaria új lemeze (Pepita SLPX 17645). Tíz saját számot és két egyveleges blokkban nyolc feldolgozást tartalmazott. Az akkori házibulik egész sor ikonikus dala szerepelt rajta, mint a Csókkirály, az Eszelős szerelem, a Casino Twist, vagy a Dzsungel Rock… Egy hónap alatt negyvenezer példány kelt el belőle, ami az idők során egészen hatszázezerig kúszott fel!

1980 végén Fenyőék egyszerűen elmondhatták magukról azt, amit csak igen kevesen a popszakmában – megcsinálták! És ez az év csak nyitánya volt az együttes nagy sikersztorijának…

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr515648486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása