Volt egyszer egy beatkorszak

Egymillió fontos rablás, fényes nappal

Módos Péter életútját mutatja be a Kossuth Kiadó friss kötete

2020. október 26. - beatkorSzaki

modospeter_2.jpg
Egy egészen semmirekellő rocktörténeti kötet jelent meg az elmúlt hetekben a Kossuth Kiadó „gondozásában”. Kabai József, az elsőkötetes szerző Módos Péter életútját kívánta papírra vetni.

Módos Péter a Magyar Televízió zenei műsorainak meghatározó személyisége volt a hetvenes, nyolcvanas években, nevéhez fűződtek az Egymillió fontos hangjegy és a Pulzus című könnyűzenei műsorok, története nagyon tanulságos lehetne, de tekintettel arra, hogy pár éve egy súlyos sztrókon esett át, emlékezete már nem a régi, melynek többször hangot is ad a könyvben.

És ha ez nem lenne elég, az embernek az az érzése a könyvet végigolvasva, hogy a szerző se nagyon van képben a vizsgált korszakkal, se a magyar popzene történetével. Amolyan műkedvelőként nagyjából tudja persze, hogy is volt ez annak idején, de mélyebb tudással nem rendelkezik. Az sem érezhető, hogy akár azzal a tudással felvértezte volna magát, ami Módos Péterről tudható és olvasható azon kívül, amit maga Módos mond a szerzőnek tollba. Ez pedig az utóbbi években megjelent pop- és rocktörténeti könyvek színvonalához képest édeskevés.

A beszélgetések semmitmondóak, gyakran bájolgók. A kötet végén a barátok, pályatársak is megszólalnak, de kínos olvasni, mennyire kényszeredetten nyilatkoznak, mintha csak a barátság okán és a régi idők tiszteletére állnának kötélnek, hogy aztán semmi érdekeset se tudjanak mondani.

kabai.jpg

A kötet kínkeservvel mondható könyvnek a maga 208 oldalával, sűrű sortöréseivel és szegényes képmellékleteivel. Egyből látszik, hogy semmilyen munkát nem fektettek a megfelelő dokumentumok, esetlegesen érdekes mellékletek összegyűjtésébe és kötetbe szerkesztésébe.

Módos életútja tényleg indokolna egy könyvet, de ahhoz komolyabb szembenézésre lenne szükség részéről, vagy legalábbis a szerző mélyebben belekérdezhetne az életút egyes állomásaiba, például firtathatná a döntési szituációk hátterét. De nem teszi.

Ez a könyv egy családi mosolyalbum, 3400 forintos áron rablás fényes nappal. Nem világos, a Kossuth Kiadó hogyan adhatta ehhez a fércműhöz a nevét.

Kabai József: Egymillió fontos emlék – Módos Péter mesél, Kossuth Kiadó, Budapest, 2020.

Szerző: Bálint Csaba

Nyitókép: Csákvári Zsigmond/NKA Hangfoglaló Program

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4016169454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása