Volt egyszer egy beatkorszak

Robbanásveszély! – kisszövetkezeti metálválogatások Miskolcról

2021. február 27. - beatkorSzaki

fortepan_6544.jpg

1986-tól fogva, a friss sajtótörvény alapján megjelenhettek magánkiadású lemezek is a magyar piacon, megtörve a Hungaroton több évtizedes addigi monopóliumát. Az akkori, nem túl tőkeerős magyar magánvállalkozói körben nem bolydult fel a hír hallatán, de azért történt jó pár próbálkozás. Miskolcon 1987 és 1989-ben a Sztár Kisszövetkezet adott ki egy albumsorozatot, amelyen addig be nem futott hazai hard rock és heavy metal együtteseket szerepeltetett. Valamennyi kiadvány saját stúdiófelvételeket tartalmazott, és a kiadó igyekezett minőségi projekteket tető alá hozni.

Az első tétel Robbanásveszély címmel vinyl LP-n és kazettán is megjelent (kazetta: Sztár 0002, LP: Sztár 0003). Öt zenekar jelentett rajta robbanásveszélyt, akik 2-2 számmal szerepeltek a válogatáson, név szerint a Rotor, a Sámán, a BMV, a Missió és a Fókusz. Nagy mennyiségben terjesztették ezt a kiadványt, noha az előadók egyike sem számított első vonalbelinek. Igaz, a Rotor, a Sámán és a Missió ismertnek számítottak a hazai heavy metal körökben, a BMW és a Fókusz viszont csak ezen a válogatáson hallhatók, és egyéb nyomuk sem lelhető már fel egykönnyen.

sztar_1_elso.jpg

A következő évben jelent meg a második Robbanásveszély-válogatás, amelyen azonban a sorozatcím csak kis betűkkel szerepelt, helyette Heavy Metal 1 lett a főcím (Sztár 0008). Már csak kazettán adták ki, minden bizonnyal az előző kiadvány eladási tapasztalatai alapján. A kazetta nyolc számából a Rotor és a Ramses jegyeznek kettőt-kettőt, míg az Excelsiornak, a Marathonnak, a Classicának és a Reaktornak csak egy-egy dal jutott.

sztar_3_kazetta.jpg

1989-ben ismét nekifutottak a metál színtérnek a miskolciak, akik a folyamatos durvulás jegyében Black and Speed Metal címmel adtak ki egy újabb kazettát (Sztár 0009). A kazetta címkéjén egyébként eltérő cím és évszám (Black Metál 1., 1988). Hét szám fért a szalagra, amelyek közül a Diktátor, a Tormentor és a Trepán kettőt-kettőt játszott, a hetedik dal pedig az Atomicé volt. Ezt az anyagot már csak kis példányszámban terjesztették, így gyakorlatilag azonnali elfeledésre ítéltetett.

A Sztár Kisszövetkezet kiadói tevékenysége még 1989-ben véget ért. A mindösszesen tucatnyi kiadványuk között más rockzenei témájú album nem fordult elő, inkább mulatós és irodalmi témájú kazettákat adtak ki. A metálválogatások csak kísérletek maradtak a kiadó, valamint a rajtuk szereplő zenekarok számára is, hiszen nem alapozták meg egyik résztvevő karrierjét sem. Egyébként az első rész ma is könnyen hozzáférhető használtan, a második és harmadik kazettát már nehezebb beszerezni, ezek mai gyűjtői ára egy mai új kiadvány három-négyszeresét is elérheti.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Fortepan

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1215648504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása