Volt egyszer egy beatkorszak

Csókol Ceau! – magyar lemezek Romániában

2021. április 02. - beatkorSzaki

fortepan_190809.jpg

A romániai Electrecord sosem folytatott túl széles körű kiadói tevékenységet. Minden bizonnyal a helyi piac korlátai is befolyásolták, hiszen az országban a szocialista évtizedek alatt az életszínvonal nem volt olyan magas, hogy a hanglemezes hobbi általánosan elterjedtnek számíthatott volna. Összehasonlításul: a nyolcvanas években, az akkoriban huszonhárom-milliós országban hétmillióra volt tehető a legmagasabb évi lemezkibocsátás, míg a tízmilliós Magyarországon ez a szám ugyanez idő tájt kilencmillió körül járt. De milyen magyar lemezek jelentek meg Ceaușescu országában?

A hatvanas években közép-európai mércével kifejezetten jó minőségű gyártmányok készültek az Electrecordnál, a borítók nyomdai kivitelére sem lehetett panasz, azonban a hangfelvételek minősége finoman szólva is változó volt. Az erdélyi magyar kisebbség részére nem nagy számban, de rendszeresen forgalmaztak helyi, magyar nyelvű táncdalfelvételeket. Így kaphatóak voltak Zeitz Gabriella, Szabó Edit vagy éppen Fogarassy György lemezei.  Időnként anyaországi könnyűzenei előadók is érkeztek koncertezni Romániába. Ezeknek a látogatásoknak két lemezre vésett nyoma maradt.

1967 elején az Echo együttest meghívták egy román tengerparti vendégszere

plésre. Egy Eforia Nord nevű üdülőhelyen játszottak, a sorozat végén pedig lemezfelvételre kaptak lehetőséget. Az Electrecord bukaresti stúdiójában négy számot rögzítettek: Mehemed, Gondolj majd rám, De jó lenne utazni és Kis Bence. A dalok egy szép, fényképes borítóban rendben megjelentek, egyébként az Electrecordnál ez maradt az egyetlen magyar nyelvű, egyben az egyetlen magyarországi beatzenét tartalmazó hanglemez (45-EDC 865). Mind a négy dalnak van hazai felvétele is. Ezek 1965–67-ben készültek, és persze Qualiton-lemezeken jelentek meg. A Gondolj majd rám a mai napig kedvelt örökzöld maradt.

echo_elso.jpg

Koós János az egyik legnépszerűbb táncdalénekesnek számított a hatvanas-hetvenes évek fordulóján. 1970-ben Romániában vendégszerepelt, ekkor ő is meghívást kapott lemezfelvételre. Négy dalát (Kislány a zongoránál, Na látja, Doktor Úr!, Születésnap egyedül, Úgy vár valaki rád) az Electrecord saját zenekara kísérte, Alexandru Imre vezényletével. Így ez a munka is helyi produkcióban készült el (EDC 10.110). Koós János lemezét az erdélyi közönség szívesen fogadta, a kiadvány a hetvenes évek első felében több utánnyomást is megért.

koos_elso.jpg

A román Kislány a zongoránál nem túl ritka, egy hasonló új kiadvány áráért az internet segítségével megszerezhető, az Echo-lemez viszont már nehezebb dió, ezen ár többszöröséért szokott gazdát cserélni.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Fortepan / Szalay Zoltán

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr2215648434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása