Volt egyszer egy beatkorszak

Mr. Rock'n'roll – Fenyő Miklós

2017. március 12. - beatkorSzaki

cstp_fenyo_miklos.jpg

Fenyő Miklós 1947. március 12-én született Újlipótvárosban, Angyalföld határán. A szülei hamar felfedezték a zenei érdeklődését, ami nem volt nehéz, hiszen már öt éves kora előtt elpötyögte, amit egy hangversenyen vagy az Andrássy úti teátrumban halott, így aztán hat éves korától beíratták zongorázni. A csendes pesti zongorakurzusok azonban véget értek, hiszen a család 1956-ban kivándorolt Amerikába, Fenyő pedig egyenesen az ötvenes évek rock’n’roll kultúrájába csöppent bele. A tengerentúlon töltött évei alatt nagy hatást tett rá, hogy láthatta Elvis Presley-t élőben a Madison Square Gardenben, a Love Me Tender premierjén. Elvis mellett Jerry Lee Lewis lett a másik példaképe.

1959-ben Fenyőék lehetőséget kaptak a hazatérésre. Vissza a gyökerekhez, a Szent István parkba, ahol még a Luxemburg Rádiót is lehetett fogni. A parkbéli haverokkal alapította meg Fenyő a Sztár együttest, 1964-ben pedig már a Devilsben játszott, majd jött a Syconor. A zenekarnak persze felszerelésre nem volt pénze, ezért a Vasas-pályáról lopták el a hangszórókat, s bizony, volt, hogy az Illés kábeleit is „kölcsönvették”. Fenyőt mindenesetre beszippantotta a zene, tizenhat évesen meg is írta első számát, a nagysikerű Csavard fel a szőnyeget! címűt.

Az 1967-es év mérföldkő a zenész életében, hiszen ekkor alakult meg a Hungaria. A tagok: Csomós Péter (ritmusgitár), Matlaszkovszky Miklós (szólógitár), Láng Péter (fúvós hangszerek), Tóth József (dob), Klein László (basszusgitár). El is indultak az 1968-as Ki Mit Tud?-on a Csavard fel a szőnyeget!-tel, ahol bár elsőre „nyugatmajmoló” zenéjük miatt nem lelkesedett értük a zsűri, de a nézők bizalmat szavaztak nekik. A zenekar a döntőn érdekes lépésre szánta el magát: a Nem bújok én többé már subába  című népies hangszerelésű dalt adták elő, amelyet saját bevallásuk szerint viccnek szántak, mégis megnyerték vele a verseny utolsó fordulóját. A győzelem után egyre többet koncerteztek, többek között a Szovjetunióban is, az Egyszer vagy fiatal című számukkal pedig megnyerték az 1969-es Táncdalfesztivált. Már csak a nagylemez hiányzott, amely végre nagy küzdelmek árán, 1970-ben születhetett meg, Koncert a Marson címmel. Klein Lászlót Sipos Péter váltotta basszeros posztján, míg Barta Tamás szólógitárosként csatlakozott be a bandába.

A gyorsan jött siker után az elkövetkező év már nem volt olyan fényes, mint Fenyő Miklós lakkcipője. A politikai bekeményítés, a tagok disszidálása, illetve az anyagi- és magánjellegű problémák közepette a zenekar elveszítette lehetőségeit. 1973-ban újult erővel indultak el, Kékes Zoltánnal, Csurgai Attilával – akit hamarosan Szikora Róbert váltott –, és Sipos Péterrel a fedélzeten. Az 1976-os évet szinte teljes egészében Berlinben töltötték, vendéglátóztak a kor trendje szerint, és egy Beatles-showval utazták körbe Németországot. 1976-ban indultak a Magyar Rádió Tessék választani! című műsorában, majd a Metronom’77 fesztiválon, ahol közönségdíjasok lettek. Többek között ezen sikereken felbuzdulva kérték fel őket itthon egy Beatles-lemez, a Beatles-láz felvételére, amelyben Dés László és Bergendy István is közreműködött. A rendszer visszássága, hogy a lemez végül csak 1997-ben jelenhetett meg.

cstp_hungaria.jpg

Újszegedi Szabadtéri Színpad. Hungaria együttes (Sipos Péter, Kékes Zoltán, Fenyő Miklós), 1973

Az 1980-as években nagy és kockázatos dobásra szánta el magát a zenekar, a terv az volt, hogy visszatérnek a rock’n’roll gyökerekhez, pálmafástul, hawaii-ingestül. Ekkor hívta be a zenekarba Fenyő Miklós Dollyt, egykori Szent István parkos ismerősét, aki korábban énekelt már egyik számukban, illetve Novai Gábor és Fekete Gyula is ekkor csatlakoztak a bandába. Első fellépésük 1980-ban az E-Klubban volt, ahol – saját maguk meglepetésére is – hatalmas sikert értek el. Rock and Roll Party című lemezüket a fáma szerint két hét alatt dobták össze – ennek elég prózai oka volt: Erdős doktor külföldi tartózkodását ki kellett használni –, minden tag hozott valamilyen sajátos ízt, számot a nagy egészbe. Olyan dalok születtek ekkor, mint a Csókkirály, a Micsoda buli, a Casino Twist, vagy a Neonparádé. Az album óriási siker lett: majd 250 ezer eladott példányt számlált. A banda öltözködésének hatására egyre szaporodtak a teddyboyok Budapesten. Májusi Ifipark-béli koncertjükön már teljes harci díszben álltak: neonfények, robogók, játékgépek adták a hátteret. 1981-ben pedig megnyerték a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját a Limbó Hintó című dallal.

Következő dobásuk a Hotel Menthol volt, a lemez, amely köré egy egész kis világot teremtettek. Ebben a fiktív szállodában játszódnak a dalok háttérsztorijai, a szereplők pedig maguk a zenészek. Fenyő hol recepciós, hol aranyifjú, Dolly trafikos, máskor színésznő és így tovább. A lényeg, hogy itt mindenki az lehet, ami akar. A jelmondat: Valósítsd meg önmagad! Ez a lemez is platina lett, azonban a siker után ismét hullámvölgy jött. Habár leforgatták az Aréna című lemez nagy részét, de a tagok között ellentétek feszültek, így ismét lecserélődött a gárda: Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy lettek az újoncok, Szikora Róbert pedig elhagyta a zenekart, s új bandát alapított, R-GO néven. A konfliktus fő oka az volt, hogy Szikora Szűcs Judithnak is írt dalokat, ez pedig nem fért bele a Hungaria elveibe.1983-ban a konfliktusok tovább éleződtek. Egyrészt a tagok az ekkor forgatott, róluk szóló filmen vesztek össze, amely véleményük szerint csak a frontemberre fókuszált, másrészt Miklós az itthoni jelenlétet tartotta fontosnak, a többiek viszont a külföldi turnét, így végül a frontember nélkül utaztak el koncertezni.

Fenyő erre válaszul feloszlatta a zenekart, s a szólókarrier mellett döntött, az egykori tagok nagy része pedig a Dolly Rollba igazolt át. Fenyő számára a következő évek a különböző stílusok kipróbálásával teltek. Így jött létre a Lépjük a lépcsőt című szám, az ország első break-dala. Fenyő break-táncosokat is hozott, hogy lépjenek fel vele, s a klipjeiben szerepeljenek, 1984-es Jól nézünk MIKI című lemeze már ebben a szellemben készült. A hullám beindult: breaktánc-iskolák nyíltak országszerte. Azonban Fenyő nem érezte úgy, hogy ez a stílus igazán az övé lenne, így továbblépett. Felélesztette a Hungariát egy lemez erejéig (Van, aki forrón szereti), majd 1986-ben létrehozta a Modern Hungariát, amely könnyed, slágeres zenét játszott, – ahogy a név is sejteti – a Modern Talkingéhoz hasonlót, bemutatkozó albumuk pedig – a Szív, zene, szerelem – aranylemez lett, közel 1 millió példányt adtak el belőle.

Időközben Pintácsi Viki háttérénekes húga, Pintácsi Szandi is bekerült a képbe. Fenyő hamar felfedezte a lehetőséget a lányban, akinek első, Kicsi lány című albuma aranylemez lett. A Tinédzser l’amour és a Szerelmes szívek lemezek is nagy sikert értek el, azonban az együttműködés a két előadó között hamarosan megszűnt. Ezután Miklós egy ideig a Calypso Rádión vezetett műsorokat, majd 1994-ben kiadta új lemezét, a Fenyőt. 1995 a békülés éve volt, Miklós és az egykori Hungaria-tagok eldöntötték, hogy ez a zenekar éve lesz. Csináltak egy közös show-t, ahol minden ex-Hungariás fellépett, hatalmas sikerrel: nyolcvanezer ember vett jegyet a koncertre, de a legenda szerint sokan belógtak, hogy láthassák a bandát.

A zenekar nem folytatta tovább, Fenyő Miklós viszont annál inkább. 2001 óta minden évben megrendezi a Fenyő Ünnepet, s számos lemezt is megjelentetett. Ezen kívül – többek között – két fontos musical is köthető a nevéhez: a Hotel Menthol és a Made in Hungaria, utóbbi saját történetét dolgozza fel, az Amerikából való hazaérkezése után a Ki Mit Tud?-ig, ő maga pedig Jerry Lee Lewist játssza benne.

A szöveg alapjául Gesztesi Ildikó és Gesztesi Albert Egy jampi szív című könyve, illetve Angyalosy Eszter Az új stílus, A magyar hip-hop kezdetei (Szépirodalmi Figyelő 2016/6.) című cikke szolgált.

Fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor, Fortepan/Urbán Tamás.

Szerző: Murzsa Tímea

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4412331217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása