Volt egyszer egy beatkorszak

A pécsi beat lokálja - Pécsi Ifjúsági Ház és Ifjúsági Park

2017. június 08. - beatkorSzaki

pecsiifjusagipark.jpg

A Nagy Sándor vezette Ifjúsági Ház (IH) 1975. augusztus 20-án nyitott a Szalai András (ma Nagy Lajos király) út 13-ban, és itt működött 37 évig. A 314 fős színházterem és a 100 fős klubpresszó ideális helye lett a zenei rendezvényeknek, ahogy a rá pont egy évre elkészült Balokány-ligeti Ifjúsági Park is.

Az első nagy sikerű koncertet 1975. októberben az Apostol együttes adta fővárosba költözött énekesüknek köszönhetően; Meződi József „Dunda” korábban népszerű alakja volt a helyi beat-életnek. Földes László Hobo Blues Bandje 1978. decemberben itt tartotta első vidéki koncertjét, s a sikerre való tekintettel egy évvel később négy alkalommal újrázhatott. Majd sorra érkeztek a hazai, később pedig a külföldi sztárok, a helyi kedvencek és a feltörekvő amatőrök, mindenki, aki számított. A nyolcvanas években többek között a Bizottság, a KFT és a Pokolgép is fellépett itt.

Közben a Csete György építész vezette Pécs Csoport tervei alapján 1977-ben elkészült az Ifjúsági Park Zsolnay-épületkerámia borítású klubháza, majd 1978-ban a Piramis avatta fel a tóra épített víziszínpadot. Sorban érkeztek is a fellépők: többek között a Bergendy, a Generál, a Hungária, a Neoton és Kócbabák, az új Illés, Zorán, valamint a sokszor három-négyezres tömeget vonzó Beatrice, Bikini, Rolls, V’Moto-Rock, P.Mobil, Új Skorpió, EDDA és Karthago, a progresszívek közül az East, a Panta Rhei, a Color, a Solaris, illetve a lengyel SBB.

Az IH és a Park a hetvenes évek végétől rendszeresen felléptette a fiatal helyi bandákat az Amatőr együttesek pódiuma és a Rock-szerda sorozatokban, illetve a sztárcsapatok előtt. A tehetségkutatást szolgálták a megyei rocktalálkozók, országos pop, rock, dzsesszválogatók elődöntői és a Ki Mit Tud?-ok előselejtezői is. Innen jutott tovább a Gruppensex, a Klán, a Morris, az SK és az Új Menüett. 1983–89 között az IH Rock Klubja fővárosi és helyi zenei szakemberek meghívásával, kiadványok, lemezek bemutatásával, rockfotó-kiállítással, koncertelőzetesekkel és beszámolókkal szolgálta az ismeretterjesztést.

A nyolcvanas évek végén, a költségvetési források szűkülése miatt megszűntek a koncertek az Ifjúsági Parkban. A klubházat vállalkozók vették bérbe és diszkóként üzemeltették.

A kilencvenes évek elején az After Crying és a Kispál és a Borz is megjelent az IH-ban. Az 1992-es Narancs Fesztiválon többek között az Új Nem, a Kampec Dolores, a VHK és a Kalyi Jag is szerepelt. Majd jött a Ghymes, ahogy az Animal Cannibals is. A helyi PMD Blues Band az amerikai Eb Davis énekessel és Sugar Blue szájharmonikással lépett fel. Közben a Billentyű klubban a pécsi Klán, illetve a Holnapután, a Burzsoá Nyugdíjasok, az Öregek Otthona, a Pavilon zenekar Takáts Eszterrel, az InterMagyar, valamint az iráni, magyar és balkáni hatásokra építő Golestan is játszott. 2004-ben a Bill Haley’s Comets, illetve a Chumbawamba koncertje számított kuriózumnak. 2005. decemberben a Pécsi Szál Fesztiválon Kispálék vezetésével helyi és ide kötődő zenekarok léptek fel. 2006-tól indult a Batta Dem Nemzetközi Reggae Fesztivál a pécsi Zagastic formáció szervezésében. 2007-ben itt tartotta lemezbemutató koncertjét a 30Y, majd szerepelt a SKA-Pécs is. 2008-ból Péterfy Bori, a Vad Fruttik, illetve a Metál karácsony koncertjei emlékezetesek. 2009-ben a Kiscsillag, a Pokolgép, a Colorstar és a Fókatelep is itt zenélt.

pecsiifjusagipark2.jpg

A jazzműfaj népszerűsítésére már az indulástól hangsúlyt fektettek: jött az Új Rákfogó, Pege Aladárék, Lakatos Antal együttese, a Budapest Ragtime Band, a Vajda Kvartett Dresch Mihállyal és a csehszlovák Fermata jazzrock formáció is. 1980–81-ben a MINI Klubot Török Ádám vezette, hazai és külföldi zenekarokat szerepeltetve. 1980-tól kétévente megrendezték a Dél-dunántúli Jazz Találkozót. A pécsi fiatalokból álló Royal Dixielandet, illetve a Baranya Big Bandet kiemelten támogatták, később a Va-Jazz, a Drive Jazz Quartet és a Pécsi Fúzió Jazz Group is lehetőséget kapott. A Royal Dixie-ben feltűnt Bagi Dániel zongorista újabb formációi (Pro-Vocal, Six For You) is gyakran szerepeltek az IH Metronóm Jazz Klubjában. 1995-ben a lengyel Krzysztof Scieranski basszusgitáros triója, 1998-ban Leni Stern amerikai dzsesszgitárosnő a hazai Bop-Art együttessel koncertezett. A Pécsi Napokon – a Ház előtt felállított Fesztiválsátorban – a Benkó–Molnár Dixieland párbajok mindig tömegeket vonzottak. A kétezres évek emlékezetes koncertjeit a Hungarian World Music Orchestra, a 9:30 Collective & Alien Chatter és a német Jazz Pistols trió adta. A Billentyű klubban énekelt először a városban Harcsa Veronika. 2011. decemberben az IH záró dzsesszkoncertjén a Mrs. Columbo szerepelt.

A munkatársak megmaradt része 2012. január 31-gyel a Zsolnay Kulturális Negyedben folytatta. Azóta csak romlik a volt IH állapota, az üresen álló épület egyik részében jelenleg használtruha-bolt működik.

Fotó: Kálmándy Ferenc.

Szerző: Koszits Attila

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1711934583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása