Volt egyszer egy beatkorszak

A Decca-sztori folytatódik - Olympia

2017. június 13. - beatkorSzaki

szentgyorgyi_andras_pici-2016-04-olympia-1971.jpg

Az Ifjúsági Magazin 1967 végén közölt riportot a Decca zenekarról, amelynek vezetője, Winkelmayer József egy új név kiválasztásában kérte az olvasók segítségét. A beérkezett javaslatok egyike sem nyerte el az együttes tagjainak tetszését, akiknek végül Keszler Pál, az Országos Rendező Iroda vezetője javasolta, hogy vegyék fel az Olympia nevet, hiszen 1968 az olimpia éve. 1968 januárjától ezért a Decca helyett először rendszertelenül, majd egy idő után következetesen az Olympia nevet kezdte használni a Winkelmayer József pozan, Horváth Charlie ének és trombita, Kovacsics Öcsi gitár, Bálint István dob és Fábry Zoltán basszusgitár felállású együttes. Bálint nem maradt túl hosszú ideig a csapatban, még ebben az évben Szentgyörgyi András „Picike” váltotta őt a doboknál.

Az Olympia minden csütörtökön és vasárnap a Kőbányai Ifjúsági Házban lépett fel. A Kinks, Donovan, a Spencer Davis Group, a Beatles, Alan Price, a Spooky Tooth, a Small Faces, a Bus Stop, Tom Jones és Joe Cocker dalainak feldolgozásait játszották, illetve kezdetben Hurricans-, Ventures- és Shadows-szerzemények is szerepeltek a repertoárjukon.

Feltűntek Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében, továbbá Bacsó Péter Fejlövés és Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című filmjeiben is. Az utóbbiban tőlük elhangzó dal szövegét Földes László, azaz Hobo jegyzi.

1968-ban kislemezfelvételi lehetőséget is kapott az Olympia. Kovács Kati és Koncz Zsuzsa egy-egy dalát kísérhették volna, de végül mindkét alkalommal más zenekar játszotta fel helyettük a számokat, bár a kislemezen az Olympia nevét tüntették fel.

1969 februárjában a zenekar egyesült az akkor éppen tagproblémával küzdő Liversinggel. Kovacsics Öcsi a Syconorba igazolt, helyére Szendrődi Zsolt érkezett, a doboknál pedig Merczel András váltotta Szentgyörgyit. A Liversingből jött az Olympiába a méltatlanul elfeledett Szabó Mihály billentyűs, zeneszerző is. Pedig Arcok és szemek című szerzeménye az Olympia előadásában a nyolcvanas években egy válogatás-nagylemezre is felkerült. Fábry Zoltán márciusban kilépett a zenekarból, helyére Zdroba Dániel került, Merczel helyett pedig néhány hónap után visszatért Szentgyörgyi. Az együttes elvesztette ugyan a Kőbányai Ifjúsági Házban lévő klubját, viszont kaptak egy 1969 novemberéig, a belgrádi Majestic Hotelbe szóló szerződést. A déli vendégjáték után Winkelmayer kilépett a bandából és megalapította a Winkelmayer Brasst.

1970-ben aztán újabb tagcserék következtek. Csatlakozott a zenekarhoz Charlie öccse, Horváth Csaba, a basszusgitárt Póka Egon vette kézbe, Szendrődi helyett pedig Mogyorósi László érkezett. Már ebben a felállásban újabb több hónapos jugoszláviai vendégszereplésre kaptak lehetőséget, de itthon is sokat játszottak. A zenekar technikusa ebben az időszakban a legendás road, Morcz Csaba volt.

1972-ben Charlie és az Olympia a Közel-Keletre távozott és vendéglátós muzsikusként szereztek nemzetközi tapasztalatot, 1975-ös hazatérésüket követően pedig Tátrai Tibor lett a zenekar új gitárosa. Mindketten innen lépnek át a Generálba.

Charlie aztán 1979-ben újra használni kezdte az Olympia nevet, amikor észak-európai vendéglátóhelyeken különböző, nagyon igényes felállásokkal játszott. Ezen formációknak tagja volt többek között Fogarasi János, Turai Tamás és Marschalkó Zoltán is.

Fotó: Passzio.hu.

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1512589057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása