Volt egyszer egy beatkorszak

„Minden gazdagságom hangok és szavak” – Karácsony a magyar könnyűzenében

2017. december 26. - beatkorSzaki

fortepan.jpg

A Beatlestől a Pink Floydon át David Bowie-ig rengeteg világhírű zenészt ihletett meg a karácsony, nem csoda tehát, hogy a magyar pályatársak sem akartak lemaradni, és ők is több ünnepi dalt írtak a hetvenes-nyolcvanas években. Válogatásunkban Koncz Zsuzsától az Eddáig a legemlékezetesebb, máig frissnek ható darabokat gyűjtöttük össze.

Koncz Zsuzsa: Betlehemi királyok (1975)

József Attila Betlehemi királyok című verse kötelező darab minden általános iskolai karácsonyi ünnepségen. Koncz Zsuzsa hetedik lemezén énekelte el a költeményt, amely politikai fricskának is hatott: miután ötödik, Jelbeszéd című lemezét betiltották, a nyílt konfrontáció helyett más utakat keresett az énekesnő. Így született a Kertész leszek album is, amelyen kizárólag klasszikus magyar verseket dolgoznak fel, ezt pedig még Weöres Sándor is üdvözölte. Tolcsvay László megzenésítése megőrzi a vers finom humorát és naiv báját – később a Kormorán (a királyok szerepében: Vikidál Gyula, Varga Miklós, Deák Bill Gyula) egy tévéfilm apropóján szintén előadta a dalt, ám Koncz játékosságához nem érnek fel. 

Piramis: Kívánj igazi ünnepet (1977), Ajándék (1978)

Az ereje teljében lévő Piramis a hetvenes évek végén egymás után két karácsonyi dalt is megjelentetett: 1977-es kislemezükön az Elment a kedved című szám mellett szerepelt a Kívánj igazi ünnepet, az Ajándék pedig egy évvel később a Piramis II. nagylemezen kapott helyet. Az Ajándék tulajdonképpen a Kívánj igazi ünnepet átirata: a dallam közel azonos, és a szövegek gondolatisága is hasonló – bár az Ajándék némileg általánosabb érvényre tör, maga a karácsony szó nem is szerepe benne. Mindkét dal mondanivalója, hogy az ünnepekben a materiális javak helyett a szeretetet és a tisztaságot keressük – ez a gondolat pedig ma aktuálisabb, mint valaha.

Zorán: Az ünnep (1982)

A válogatás legbensőségesebb darabja nem kötődik szorosan a karácsonyhoz, békebeli képeiről mégis könnyű erre az ünnepre asszociálni. Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye, a lírai és melankolikus, a mulandóságon kesergő Az ünnep Zorán negyedik, Tizenegy dal című szólóalbumán szerepelt, amely több hasonlóan meghitt, télies dalt tartalmazott. Többek közt a hírhedt Ne várd a májust címűt is, amely tizennégy évvel a '68-as prágai események után is csak cenzúrázva jelenhetett meg.

Edda Művek: Ünnep (1985)

A régi Edda feloszlása után Pataky Attila új felállásban szervezte újra a zenekart, majd Edda Művek 5. címmel új koncertalbumot adtak ki. Ennek a zárószáma az Ünnep, amelynek előadása közben Pataky utal is a dal üzenetére: az újrakezdést ünnepelik. A lázas ritmusú szerzeménybe természetesen a karácsonyt is könnyű belelátni, hiszen a túlcsorduló tenni akarás képei után a refrénre szeretet és az együttlét dicséretévé válik a szám.

Neoton Família: Ha elmúlik karácsony (1986)

Igazi összeborulós dal a Neoton Família karácsonyi klasszikusa. A Ha elmúlik karácsony az 1986-os Mi ez a cirkusz? című lemezen szerepelt. Bár első pillantásra egyszerű diszkóslágernek látszik, a dal mondanivalója mégis megfontolandó: azzal a képmutató magatartással száll szembe, mely szerint csak karácsonykor figyelünk oda egymásra és a világra. A Ha elmúlik karácsony nem kisebb feladatot tűz ki maga elé, mint a „szeretet lángjának” táplálását egész évben – amihez a mi segítségünkre is szükség van.

Katona Klári: Legyen ünnep (1986)

A nyolcvanas években Katona Klári már elsősorban a Presser-Sztevanovity szerzőpárossal dolgozott, de 1986-os Éjszakai üzenet című lemezén közreműködik előző alkotótársa, Demjén Ferenc is. Ő írta a balladisztikus Legyen ünnep című dalt, amit Katona Klári csodálatos érzelmességgel és energiával tolmácsolt – később maga Demjén is elénekelte a saját szólóalbumán, de ez a változat meglepő módon elmarad az énekesnő sodró lendületű előadásától. 

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr.

Szerző: Gyöngyösi Lilla

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr613524649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása