Volt egyszer egy beatkorszak

Vihar Zalaegerszegen – Cyklon zenekar

2018. január 15. - beatkorSzaki

cyklon_1970_promo4_bacsaypeter_horvathdorgepeter_kerekesistvangazsi_karsaylaszlo_tunyogipeter_tothjanosrudolf.jpg

A Cyklon nevű zalaegerszegi zenekarban olyan zenészek játszottak együtt, mint a később a Bergendyvel, majd a Hobo Blues Banddel hírnevet szerző Tóth János Rudolf, illetve a P. Mobil legendás énekese, Tunyogi Péter (Tunyó). Az együttes szaxofonosa pedig az a Horváth Péter Dörge volt, aki később az Old Boysban lett országosan ismert.

A zenekar 1963. szeptember 15-én alakult, akkor még Kon-Tiki néven, és nem azonos a budapesti, ugyanezen a néven futó beategyüttessel.

A kezdetben helyi berkekben híres formáció alkalmanként országosan ismert sztárokat is kísért, ha azok Zalaegerszegre jöttek fellépni, így lehetett például Kovács Katival is közös koncertjük. 1969. augusztus 20-án tették át székhelyüket Budapestre. Az ideiglenesen egy másik zalaegerszegi zenekarban játszó Tunyó ez év szilveszterén csatlakozott újra a Cyklonhoz, eleinte dobosként, bár már ekkor is gitározott és énekelt alkalomadtán.

A zenekar vezetője Kerekes István „Gazsi” volt, aki jó kapcsolatot épített ki Benkő Lászlóval, az ő közbenjárására játszhattak az Omega előtt, majd kerültek a Kinizsi utcai klubba.

cyklon_1970_promo2_karsaylaszlo_kerekesistvangazsi_tothjanosrudolf_horvathdorgepeter_bacsaypeter_tunyogipeter.jpg

1971-ben az együttes több saját dalát is rögzíthette a rádióban, melyről azonban hangfelvétel nem maradt meg az archívumban, csak egy rádióadásban adták le.

1972-ben Tóth János Rudolf a Kex tagja lett, a gitárosi posztra Patay Miklós került, Lippényi Gábor lett a billentyűs, Karsay László a pozanos, Gyeney Örs pedig a trombitás. Ezzel a felállással folytatták a ’70-es évek elején elkezdett zenei irányvonalat, melynek nyugati előképe a Blood, Sweat & Tears volt. Patay Miklós kilépése után Gáti Zoltán lett a gitáros, aki korábban a Beatrice tagja volt. A Cyklon a ’70-es évek közepén gyakran volt előzenekara a P. Mobilnak, Tunyó pályafutását tehát Schuster Lóránt már ekkortól ismerhette, így 1979-ben a zenész nem az ismeretlenből került Vikidál Gyula helyére a P. Mobilba.

cyklon_1973_lip_pataymiklos_tunyogipeter_karsaylaszlo_lippenyigabor_gyeneyors_road_kerekesistvangazsi.jpg

De vissza a Cyklonhoz: 1976-ra Tunyó már otthagyta a dobokat, csak énekelt és gitározott, a dobos pedig Temesvári Péter lett, aki ugyancsak a Beatrice tagja volt korábban. Ebben az évben a zenekar a Cyklon helyett a Spirál nevet vette fel, 1977-ben a Ki Mit Tud?-on is már ezzel szerepeltek. Érdekességképpen: azzal a Napsugár nevű formációval együtt, ahol a billentyűs a később ugyancsak a P. Mobil oszlopos tagjává váló Cserháti István volt, a gitáros pedig Sárvári Vilmos.

A 2000-es években a zenekar tagjai gyakorta együtt játszottak Pardon néven, Tunyó halála előtt két évvel még egy stúdióalbumot is megjelentettek.

Fotók: Rockmúzeum képarchívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3413576521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása